Η δίαιτα του Ατλαντικού: Η νέα πρόταση για τους μακαρονάδες για μέση δακτυλίδι!

Παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού προσφέρει, επίσης, πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

διαιτα_ατλαντικου Istock

Η δίαιτα του Ατλαντικού (atlantic diet) είναι το νέο διατροφικό trend, με αρκετούς πιστούς ακόλουθους της μεσογειακής διατροφής να στρέφονται σε αυτή. Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία της καρδιάς, τις οποίες προσφέρει, επίσης, απλόχερα και η δίαιτα του Ατλαντικού. Γιατί, να τη δοκιμάσεις;

Μελέτες έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού παρουσίασαν μείωση

  • στην περιφέρεια,
  • στα επίπεδα τριγλυκεριδίων,
  • στα επίπεδα χοληστερόλης HDL,
  • στις τιμές της αρτηριακής πίεσης
  • στα επίπεδα της γλυκόζης.

Και όλα αυτά ενώ τρως, χωρίς ενοχές, την αγαπημένη σου μακαρονάδα!

Η δίαιτα του Ατλαντικού κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις τoυ κόσμου, αφού είναι παρόμοια με τη μεσογειακή που έχει εξεταστεί αναλυτικά και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην γενική υγεία του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης: Keto Vs Vegan: Ποια ενισχύει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα;

Η δίαιτα του Ατλαντικού: Τι δείχνουν οι μελέτες

μεσογειακη_διατροφη
Istock

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να είναι η νέα πρόταση στη διατροφή για τα άτομα που θέλουν να τρώνε υγιεινά χωρίς να στερούνται τους υδατάνθρακες. Παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού εμπνέεται από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν σε μέρη της μεσογείου ( Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα κ.ά.).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από έξι μήνες, όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο (ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών που έχεις τους εξής παράγοντες: παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια ή χοληστερόλη) και να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα του Ατλαντικού περιέχει τροφές που είναι ελάχιστα επεξεργασμένες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά επίσης συνεπάγεται την κατανάλωση πολλών αμυλούχων τροφών, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Τι είναι η δίαιτα του Ατλαντικού;

Η δίαιτα του Ατλαντικού είναι το "ξαδερφάκι" της μεσογειακής διατροφής, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου, του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος, μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Όπως και η μεσογειακή διατροφή, εστιάζει σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα, έτσι και η δίαιτα του Ατλαντικού περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, ελαιόλαδο.

Σε τι διαφέρει με τη μεσογειακή διατροφή;

Η δίαιτα του Ατλαντικού ενσωματώνει όλα τα καλά της μεσογειακής διατροφής, αλλά έχει μία μεγάλη διαφορά. Σε αντίθεση με τη μεσογειακή διατροφή, οι υδατάνθρακες είναι θεμελιώδεις για τη διατροφή του Ατλαντικού, η οποία απαιτεί την κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το ρύζι 6 έως 8 φορές την ημέρα.

Η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να είναι πιο ελκυστική για κάποιους χάρη στην πιο έντονη παρουσία αμύλου/ υδατάνθρακα. Το κόκκινο κρέας, αν και στη μεσογειακή διατροφή είναι περιορισμένο το ίδιο είναι και στη δίαιτα του Ατλαντικού.

Μία ακόμη διαφορά ανάμεσα στις δημοφιλείς δίαιτες είναι οι μέθοδοι μαγειρέματος και σερβιρίσματος. H δίαιτα του Ατλαντικού εστιάζει στην προετοιμασία του φαγητού με τρόπους που προάγουν τη θρεπτική αξία και με απλές τεχνικές μαγειρέματος όπως βράσιμο, ψήσιμο στον φούρνο ή στη στη σχάρα. 

Διαβάστε επίσης:  Vegan διατροφή | Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σε 8 εβδομάδες, αποκαλύπτει μελέτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i