Vegan διατροφή | Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σε 8 εβδομάδες, αποκαλύπτει μελέτη

Σε μόλις δύο μήνες όσοι ακολούθησαν vegan δίαιτα είχαν χαμηλότερη ινσουλίνη, μειωμένο βάρος και μειωμένα επίπεδα πρωτεΐνης που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

vegan istock

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης παρέχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις που δείχνουν ότι η vegan διατροφή δεν είναι απλώς η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον, μπορεί να είναι εξαιρετική και για την υγεία της καρδιάς σου.

"Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και τη σκέψη για τη μακροζωία, οι περισσότεροι από εμάς θα επωφεληθούν από μια φυτική διατροφή", εξηγεί ο διατροφολόγος Christopher Gardner του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν 22 ζεύγη υγιών πανομοιότυπων διδύμων – για να ελέγξουν τις γενετικές διαφορές, την ανατροφή και τις διαφορές στον τρόπο ζωής – και χώρισαν τους δίδυμους σε δύο ομάδες.

Και στις δύο ομάδες δόθηκαν προγράμματα υγιεινής διατροφής που περιείχαν λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ένα από κάθε σετ δίδυμων κατανάλωνε μια υγιεινή ποσότητα κρέατος, ενώ η διατροφή του άλλου ήταν αυστηρά φυτική.

Για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της δοκιμής, και οι δύο ομάδες είχαν ειδικά προετοιμασμένα γεύματα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό και τους δόθηκαν αυστηρές οδηγίες σχετικά με τα σνακ που θα μπορούσαν να φάνε. Αυτά περιελάμβαναν την αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης ποικιλίας ομάδων τροφίμων.
Για το δεύτερο μέρος του πειράματος, οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνεχίσουν τη δίαιτα ψωνίζοντας και μαγειρεύοντας μόνοι τους, για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ενώ και οι δύο ομάδες βελτίωσαν την καρδιαγγειακή τους υγεία, οι δίδυμοι που ακολουθούσαν φυτική διατροφή παρουσίασαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις. Όχι μόνο μείωσαν την ινσουλίνη νηστείας κατά 20%, αλλά μείωσαν και τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL-C).

Αυτή η πρωτεΐνη μεταφέρει μόρια λίπους σε όλο το σώμα, συγκεκριμένα τη χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το βέλτιστο επίπεδο LDL-C είναι μικρότερο από 100 mg/DL. Το μέσο επίπεδο πριν από το πείραμα ήταν 118,5 mg/dL για όσους έτρωγαν απ΄όλά, το οποίο έπεσε στο 116,1. Στην ομάδα των vegan, πήγε από 110,7 σε 95,5 mg/dL.

Η μελέτη σημείωσε επίσης μια αναμενόμενη πτώση της βιταμίνης Β12, αλλά καθώς ήταν τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ήταν σημαντική, πιστεύουν οι ερευνητές. Η αυστηρή δίαιτα φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι επικίνδυνη όταν γίνεται λανθασμένα, καθώς γίνεται πιο δύσκολο να ληφθούν ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως η Β12. Τα άτομα που γίνονται vegan συχνά ενθαρρύνονται να λαμβάνουν συμπληρώματα.

Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο για όσους από εμάς έχουμε διατροφικές διαταραχές να το επιτύχουμε. Αλλά δεν μπορούμε επίσης να αρνηθούμε τον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν τα σαφή οφέλη για την υγεία μιας διατροφής με βάση τα φυτά. Αυτά περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένους κινδύνους διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Αυξήσεις στους δείκτες υγείας παρατηρήθηκαν επίσης και στην ομάδα ελέγχου, έτσι η στροφή προς περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί σαφώς να είναι επίσης ευεργετική.

"Μια vegan διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη, όπως αυξημένα καλά βακτήρια στο έντερο και μείωση της απώλειας τελομερών, η οποία επιβραδύνει τη γήρανση στο σώμα", εξηγεί ο Gardner. Αλλά "αυτό που είναι πιο σημαντικό από το να είσαι αυστηρά vegan είναι να συμπεριλάβεις περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή σου".

Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Vegan διατροφή: Με τι να αντικαταστήσεις το κρέας, το αβγό, τα γαλακτοκομικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i