H μεσογειακή διατροφή εδραιώνει συνεχώς τη θέση της στη κορυφή της λίστας των πιο υγιεινών διατροφών, αφού αμέτρητες μελέτες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία. Η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού είναι ανάμεσα στα απίστευτα διατροφικά οφέλη, και προέρχονται πιθανώς από διάφορες πηγές, αλλά η γενναιόδωρη χρήση του ελαιολάδου φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας.
Το βασικό μεσογειακό προϊόν μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 28%, εάν καταναλώνεις μόνο μια κουταλιά κάθε μέρα. Και αυτό το επιβεβαιώνει μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.
Έρευνα για τα φυτικά έλαια και την άνοια
Η μείωση του κινδύνου θανάτου από άνοια είναι το νέο εύρημα σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη Βοστώνη στο Nutrition 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.
"Η μελέτη μας ενισχύει τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και υποδηλώνει ότι αυτές οι συστάσεις όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς αλλά δυνητικά και την υγεία του εγκεφάλου", δήλωσε η Anne-Julie Tessier, συν-συγγραφέας της έρευνας και μεταδιδακτορική υπότροφος στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, σε δελτίο τύπου.
"Η επιλογή του ελαιόλαδου, ενός φυσικού προϊόντος, αντί για λίπη όπως η μαργαρίνη και η εμπορική μαγιονέζα είναι μια ασφαλής επιλογή και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρου άνοιας".
Διαβάστε επίσης: 4 συχνές απορίες για το ελαιόλαδο και μερικά pro tips για να το επιλέξεις σωστά
Οι συγγραφείς της τελευταίας έρευνας αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων κάθε τέσσερα χρόνια μέσω ενός ερωτηματολογίου - οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 56 ετών στην αρχή της μελέτης -. Η ομάδα εξέτασε επίσης την ποιότητα της διατροφής χρησιμοποιώντας τον Εναλλακτικό Δείκτη Υγιεινής Διατροφής, ο οποίος εκχωρεί βαθμολογίες σε τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προβλέψουν χρόνια νόσο. Όσο υψηλότερη βαθμολογία έχουν οι άνθρωποι σε αυτόν τον δείκτη, τόσο το καλύτερο.
Ελαιόλαδο και κίνδυνος άνοιας
Τα πιθανά οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία του εγκεφάλου θα μπορούσαν να οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, επηρεάζοντας άμεσα τον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό το ελαιόλαδο να έχει έμμεση επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου ωφελώντας την καρδιαγγειακή υγεία.
Αν και η συνολική ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων δεν έκανε διαφορά στα ευρήματα, όσοι καταναλώνουν ελαιόλαδο φαίνεται να έχουν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι περίπου οι μισές περιπτώσεις άνοιας προκαλούνται από αγγειακή νόσο.
Οτιδήποτε βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, όπως πχ. το να μην καπνίζει κανείς, αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ελαιολάδου σχετίζεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι θα συνδεόταν και με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Διαβάστε επίσης: 7 λάθη που κάνεις με το ελαιόλαδο στη διατροφή σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr