Οστεοαρθρίτιδα | Το εποχικό φρούτο που τη μειώνει

Αυτό το γευστικό φρούτο δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου. Καταπολεμά τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και μειώνει την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

cherries istock

Είναι το αγαπημένο μας φρούτο, από τότε που ήμασταν παιδιά. Το κρεμούσαμε στα αυτιά μας για να το κάνουμε σκουλαρίκια αλλά και το απολαμβάναμε τις ζεστές μέρες της Άνοιξης και του καλοκαιριού. Μιλάμε για τα κεράσια, που τα θρεπτικά και τα βιοενεργά συστατικά τους προσφέρουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία και μειώνουν τον πόνο που προκαλεί η οστεαρθρίτιδα.

Ανασκόπηση του 2018 για τα οφέλη των κερασιών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients συνόψισε τα αποτελέσματα 29 δημοσιευμένων μελετών σε ανθρώπους που εξέτασαν τις θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κερασιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κερασιών και προϊόντων με κεράσια βοήθησε στη μείωση του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής, του μυϊκού πόνου που προκαλείται από την άσκηση και της απώλειας δύναμης, της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της απώλειας ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Πόσα φρούτα να τρώω για να μην παχύνω;

Κεράσια και οστεοαρθρίτιδα

 

Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα ή η εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Εμφανίζεται όταν ο χόνδρος μεταξύ των οστών και της άρθρωσης φθείρεται με αποτέλεσμα αυτό να κάνει τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους αντί να τους παρέχει προστασία από τους χόνδρους.

Μελέτη που έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Οστεοαρθρίτιδας (Osteoarthritis Research Center) αξιολόγησε 58 μη διαβητικούς ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα που έπιναν δύο μπουκάλια χυμού κερασιού καθημερινά για έξι εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα οι βαθμολογίες από το Western Ontario McMaster Osteoarthritis Index (WOMAC) (χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γόνατος) μειώθηκαν σημαντικά μετά τη θεραπεία με χυμό κερασιού ενώ οι υψηλές βαθμολογίες μειώθηκαν επίσης μετά τη θεραπεία.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο χυμός κερασιού παρείχε ανακούφιση από τα συμπτώματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Παλαιότερη μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Stress & Chaperones διαπίστωσε ότι όταν 20 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα έλαβαν τοπικά εκχύλισμα σπόρων κερασιών, το οποίο παρέχει σημαντική προστασία έναντι του οξειδωτικού στρες, εμφάνισαν σημαντικά λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις.

cherry
istock

Κεράσια, πόνος και φλεγμονή

Τα κεράσια είναι μια από τις κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of International Society of Sports Nutrition αξιολόγησε την ικανότητα των κερασιών να μειώνουν τη μυϊκή βλάβη και τον πόνο κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης.

Στη μελέτη, 54 υγιείς δρομείς έτρεξαν κατά μέσο όρο 20 χλμ σε μια περίοδο 24 ωρών. Οι συμμετέχοντες έπιναν μπουκάλια των 355 ml με κεράσι ή βύσσινο ή ένα εικονικό ρόφημα δύο φορές την ημέρα για επτά ημέρες πριν από την ημέρα του αγώνα.

Ενώ και οι δύο ομάδες ανέφεραν αυξημένο πόνο μετά τον αγώνα, η ομάδα του χυμού κερασιού ανέφερε σημαντικά μικρότερη αύξηση του πόνου σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού ροφήματος. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κερασιών.

Παρενέργειες από την κατανάλωση κερασιών

Η κατανάλωση κερασιών είναι απολύτως ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες και παιδιά. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ευαίσθητα. Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για να δείξουν, εάν οι μεγάλες δόσεις είναι απολύτως ασφαλείς για ιατρικούς σκοπούς.

Η κατανάλωση κερασιών είναι ασφαλής για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, αλλά η ασφάλεια της λήψης μεγάλων δόσεων για φάρμακα είναι άγνωστη επειδή δεν υπάρχει αρκετή έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Πώς αποθηκεύουμε σωστά φρούτα και λαχανικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i