Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

λευκό ψωμί σε φέτες istock

Έχει κερδίσει τη φήμη ως ένας από τους πιο ανθυγιεινούς υδατάνθρακες, γεμάτος πρόσθετα και χωρίς απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αλλά κάθε ψωμί, ακόμα και το λευκό ψωμί, έχει κάποια οφέλη και δεν υπάρχει λόγος να το αποφεύγεις.

Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος | B.Sc. (Hons), Glascow Caledonian University αναφέρει ότι "αυτό που προστίθεται στο ψωμί έχει μεγαλύτερη σημασία. Το λευκό ψωμί δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζουν πολλοί. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας."

Συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη φτιαγμένο με 1 υλικό!

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει σημασία

Το να καταναλώνεις φυτικές ίνες από το ψωμί είναι ένας τρόπος. Οι σαλάτες και τα λαχανικά, τα όσπρια όπως τα φασόλια είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι προσθήκης φυτικών ινών στη διατροφή.

Οι φαν της διατροφής με λίγους υδατάνθρακες πιστεύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λευκού ψωμιού σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει αυξομειώσεις στο σάκχαρο, κάτι που μας κάνει πιο ευερέθιστους, κουρασμένους και επιρρεπείς στην αύξηση βάρους.

Το λευκό ψωμί περιέχει περίπου 49 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια σε σύγκριση με περίπου 41 γραμμάρια στο ψωμί ολικής άλεσης.

Αλλά η ειδικός προσθέτει: "Το πόσο γρήγορα αφομοιώνονται τα άμυλα και παράγουν γλυκόζη στο σώμα μας, δεν έχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του λευκού και του ψωμιού ολικής άλεσης."

Το προζύμι και άλλα άζυμα ψωμιά, τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετη μαγιά ή μπέικιν πάουντερ για να βοηθήσουν τη ζύμη να φουσκώσει, "πέπτονται πιο αργά από το απλό ψωμί, επομένως δεν αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα", λέει η Αναστασία Κόκκαλη.

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι "μια φυσική αντίδραση στην κατανάλωση τροφής. Αν φας σάντουιτς με λίπος και πρωτεΐνη και κάποια λαχανικά, τότε αυτό θα μειώσει τον αντίκτυπο που έχει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα", προσθέτει.

"Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το ψωμί είναι ενέργεια. Θα διασπαστεί σε γλυκόζη. Πόσα άτομα ξέρεις να κάθονται στον καναπέ και να μασουλούν φέτες ψωμιού; Το να τρως ένα καρβέλι ψωμί κάθε μέρα δεν πρόκειται να ωφελήσει την υγεία σου. Αλλά αν το καταναλώνεις ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως π.χ. σε ένα μεσημεριανό σάντουιτς με μαρούλι, ψητό στήθος κοτόπουλου, λίγη μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά, είναι απολύτως εντάξει."

Τι να προσέξεις στο λευκό ψωμί

Τα λευκά ψωμιά μαζικής παραγωγής που βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ θεωρούνται εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), δηλαδή τροφές που έχουν περισσότερα τεχνητά συστατικά από τα φυσικά. Αυτά περιλαμβάνουν χημικές ουσίες, χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες και συντηρητικά που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.

Ενώ το λευκό ψωμί περιέχει κατά μέσο όρο 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια - ένα γραμμάριο λιγότερο από το ψωμί ολικής άλεσης - το αλάτι αντιστοιχεί σε 491 mg και η πρωτεΐνη, μόλις σε 9 γραμμάρια. Συγκριτικά, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει κατά μέσο όρο 400mg αλατιού και 13g πρωτεΐνης.

Υπάρχουν "κάποια συστατικά που προστίθενται στο ψωμί που ακούγονται σαν δυσάρεστα χημικά. Το ασκορβικό οξύ, για παράδειγμα, αναφέρεται ως E300, αλλά στην πραγματικότητα είναι βιταμίνη C. Αυτό δρα ως οξειδωτικό που βοηθά τη γλουτένη να σχηματίσει δεσμούς που δίνουν στο ψωμί καλύτερη υφή", είπε.

"Επίσης, το λευκό αλεύρι έχει επίπεδα σιδήρου, ασβεστίου, θειαμίνης και νιασίνης - όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό που πρέπει να σε ανησυχεί είναι εάν δεις να αναγράφονται στη συσκευασία χημικές ουσίες όπως το προπιονικό ασβέστιο.

Το ασβέστιο προστίθεται στο αλεύρι και το προπιονικό παράγεται μέσω ζύμωσης στο προζύμι. Είναι σημαντικό καθώς πρόκειται για ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε αρτοσκευάσματα σε όλο τον κόσμο, όπου παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, αναστέλλοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοίωση, δηλαδή μούχλας και βακτηρίων." καταλήγει η ειδικός.

Θέλω να τρώω ψωμί: Τι λείπει από τον οργανισμό σου και να τι πρέπει να κάνεις

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i