SOS! Τι πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις αυγά

Ποια είδη αυγών υπάρχουν στην αγορά; Ποιες οι παρενέργειες από την κατανάλωσή τους;

αυγά κόκκινα istock

Εάν δεν έχεις ένα κοτέτσι στην αυλή σου ή έχεις την πρόσβαση και τον προϋπολογισμό για να αγοράσεις φρέσκα αυγά κάθε μέρα, πιθανότατα περνάς περισσότερο χρόνο στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τα αυγά.

Επομένως, είσαι πιθανότατα εξοικειωμένη με όρους που αφορούν τα χαρακτηριστικά των αυγών: Ελευθέρας βοσκής, Bιολογικά.

Δες πώς να αγοράσεις τα καλύτερα αυγά της αγοράς. 

Διαβάστε επίσης: Πασχαλινά αυγά: Πώς να φτιάξεις βαφή με φυσικά υλικά

Αυγά: Τι να προσέξεις και ποιοι οι κίνδυνοι

αυγα_αγορα
istock

Τα αυγά διακρίνονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την εκτροφή των κοτόπουλων και τις συνθήκες διαβίωσης.

1. Αυγά ελευθέρας βοσκής

Aυτά που προέρχονται από πτηνά που δεν ζουν σε κλουβιά και έχουν πρόσβαση στο φυσικό φως της ημέρας ή σε υπαίθριο χώρο καλυμμένο με βλάστηση για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα

Αναφέρεται σε περιβάλλοντα φάρμας όπου τα κοτόπουλα που παράγουν αυγά γνωστά ως όρνιθες ωοπαραγωγής που ζουν σε ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους.

Σημαίνει ότι τα αυγά προέρχονται από κότες που έχουν κάποιου είδους πρόσβαση στην ύπαιθρο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κότες βγαίνουν πραγματικά σε εξωτερικούς χώρους ή ότι ο εξωτερικός χώρος είναι κάτι περισσότερο από μια μικρή, περιφραγμένη περιοχή, καθώς θα μπορούσε απλώς να υπάρχει μια πόρτα που ένας αγρότης θα μπορούσε κάποια στιγμή να ανοίξει.

2. Βιολογικά αυγά

Για να χαρακτηριστούν βιολογικά, τα αυγά πρέπει να προέρχονται από κοτόπουλα που τρέφονται μόνο με βιολογικές ζωοτροφές (δηλαδή ζωοτροφές χωρίς ζωικά υποπροϊόντα, συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά πρόσθετα). Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Επιπλέον, τα βιολογικά αυγά πρέπει να προέρχονται από κοτόπουλα στα οποία χορηγούνται αντιβιοτικά μόνο σε περίπτωση μόλυνσης - στα κοτόπουλα του εμπορίου, από την άλλη πλευρά, χορηγούνται αντιβιοτικά σε βάση ρουτίνας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορμόνες ή άλλα φάρμακα στη βιολογική παραγωγή των αυγών τους.

3. Αυγά εξαιρετικά (κατηγορίας ΑΑ)

Τα Αυγά της κατηγορίας "Εξαιρετικά" είναι τα πιο ανώτερα ποιοτικά αυγά του εμπορίου. Λόγω της μικρής ανάπτυξης του αεροθαλάμου, είναι τα πιο φρέσκα αυγά (από 1 έως 4 ημέρες). 

4. Αυγά κατηγορίας Α

Τα αυγά κατηγορίας Α είναι ελαφρώς πιο χαμηλής ποιότητας από τα εξαιρετικά της κατηγορίας ΑΑ και αυτά τα οποία θα βρεις ως επί το πλείστων στο εμπόριο. Επίσης τα αυγά κατηγορίας Α (δηλαδή τα Εξαιρετικά και κατηγορίας Α) διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους (S, M, L, XL).

Τέλος, αυτά τα αυγά προέρχονται από όρνιθες κλωβοστοιχίας, δηλαδή από όρνιθες που παραμένουν σε κλουβιά καθ’ όλη την αναπαρωγικής τους περίοδο. Τα αυγά κατηγοριοποιούνται με βάση την ποιότητα και το πόσο φρέσκα είναι όταν φτάνουν στο στάδιο της κατανάλωσης.

5. Αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα

Τα αυγά προέρχονται από όρνιθες που η διατροφή τους περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα σε ω-3 από λιναρόσπορο και φύκια.

Παρενέργειες από την κατανάλωση αυγών

αυγα_ειδη
istock

Βακτήρια: Τα ωμά ή καλά μαγειρεμένα αυγά μπορεί να περιέχουν βακτήρια, τα οποία μπορούν να εισέλθουν μέσω των πόρων στο κέλυφος. Στις ΗΠΑ, όλα τα αυγά που κατηγοριοποιύνται από το USDA υποβάλλονται σε απολύμανση πριν από την πώληση.

Αλλεργίες: Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργία ή ευαισθησία στα αυγά. Ένα άτομο με αλλεργία μπορεί να παρουσιάσει μια αντίδραση όταν έρθει σε επαφή με αυγά ή προϊόντα αυγών.

Είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργίες να θυμούνται ότι τα αρτοσκευάσματα συχνά περιέχουν λίγο αυγό, πιθανώς ως σκόνη. Έλεγξε, λοιπόν, προσεκτικά τις λίστες των συστατικών.

Ένα άτομο με αλλεργία μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να σημειώσει, εάν ένα προϊόν παρασκευάζεται σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν αυγά, καθώς ίχνη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές εξίσου σοβαρές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Με ποια τροφή να συνδυάσεις τα αυγά για καλύτερη απορρόφηση συστατικών;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i