
Αν μέχρι τώρα πετούσες τις φλούδες των πορτοκαλιών ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις. Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει μια νέα βιοδραστική ένωση, που ονομάζεται φερουλοϋλοπουτρεσκίνη (FP) και φαίνεται ότι μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σου.
Τι είναι πιο υγιεινό τελικά; Το πορτοκάλι ή ο χυμός πορτοκάλι;
Τι έδειξε η νέα έρευνα για τη φλούδα πορτοκαλιού
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry και πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία τράφηκαν με ένα θρεπτικό εκχύλισμα φλούδας πορτοκαλιού, πλούσιο σε FP, για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, παρατηρήθηκε μείωση των βιοδεικτών του αίματος που συνδέονται με φλεγμονές και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ακόμη και όταν ακολούθησαν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ζώα που τρέφονταν με μια ημερήσια δόση FP έπαιρναν λιγότερο λίπος από την ομάδα ελέγχου.
Το FP είναι ένας μεταβολίτης που βρέθηκε αρχικά στα φύλλα και το χυμό του γκρέιπφρουτ. Ενώ εμφανίζεται επίσης σε ορισμένα είδη πορτοκαλιού, δεν φαίνεται να υπάρχει σε λάιμ, λεμόνια, μανταρίνια ή κλημεντίνες. Η ένωση έχει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για το αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες δυναμικό της, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γι 'αυτό.
Πορτοκάλια και οφέλη
Τα πορτοκάλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, που καταναλώνονται ως επί το πλείστον για τον χυμό τους με την πικρή φλούδα τους να απορρίπτεται συνήθως. Κάθε χρόνο, 32 εκατομμύρια τόνοι φλούδες πορτοκαλιού πάνε χαμένοι, παρόλο που η φλούδα είναι βρώσιμη και να έχει οφέλη για την υγεία μας. Μάλιστα, όταν τα υπολείμματα πορτοκαλιών ταΐζονται σε κοτόπουλα, υπάρχουν οφέλη για την υγεία των ζώων.
Σε σύγκριση με το ζουμερό μέρος, η φλούδα ενός πορτοκαλιού περιέχει μια εντυπωσιακή συγκέντρωση βιταμινών, αντιοξειδωτικών και λιμονενίου – μια χημική ουσία που θα μπορούσε να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το FP δεν πρέπει να αγνοηθεί. Όταν αυτός ο μεταβολίτης καταναλώνεται, φαίνεται να εμποδίζει ορισμένα συγκεκριμένα βακτήρια στο έντερο να αποβάλλουν ένα υποπροϊόν που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη (TMA) ενώ διασπά τα τρόφιμα.
Η τριμεθυλαμίνη παράγεται από βακτήρια του εντέρου που εμπλέκονται συχνά στην πέψη του κρέατος ή σε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε πρωτεΐνη. Όταν αυτή η ένωση εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του εντέρου, πηγαίνει στο ήπαρ και μεταβολίζεται σε Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO).
Το TMAO συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης αρτηριακής πλάκας, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Έτσι, το FP σε φλούδες πορτοκαλιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου.
Πώς να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες πορτοκαλιού
- Τρίψε τες: σε σαλάτες, smoothies, γλυκά ή ακόμα και μπορείς να τις φας αποξηραμένες.
- Φτιάξε τσάι: Βράσε φλούδες πορτοκαλιού με νερό για να φτιάξεις ένα αρωματικό και υγιεινό τσάι.
- Φτιάξε κομπόστα: Πρόσθεσε φλούδες πορτοκαλιού στη κομπόστα σου για να το εμπλουτίσεις με θρεπτικά συστατικά.
Από τα σκουπίδια στο πιάτο: Η φλούδα μπανάνας είναι το νέο υλικό
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr