Τρως πάντα "στο πόδι" επειδή "κάνεις διατροφή"; Γιατί δεν έχει αποτέλεσμα και πώς θα μάθεις ξανά να τρως

Γιατί το "τσιμπολόγημα στο πόδι" σαμποτάρει τη διατροφή σου και πώς να ξαναβρείς τη χαρά του φαγητού.

Τρως πάντα «στο πόδι» iStock

Αν είσαι από εκείνες που συνεχώς "κάνουν διατροφή", αλλά καταλήγεις να τρως τα περισσεύματα των παιδιών ή να τσιμπάς κάτι "στο πόδι" ενώ μαγειρεύεις για την οικογένεια, μπορεί να νομίζεις ότι έτσι θα κρατήσεις τη φόρμα σου, αλλά μήπως τελικά κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό;

Γιατί δεν αποδίδει αυτός ο τρόπος

Όταν τρως στο πόδι, συνήθως καταναλώνεις φαγητό γρήγορα και χωρίς ενσυνειδητότητα. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σου δεν προλαβαίνει να καταλάβει πότε χόρτασες, με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο απ' όσο χρειάζεσαι. Επίσης, όταν τρως ό,τι περισσεύει από τα πιάτα των παιδιών ή τσιμπολογάς εδώ κι εκεί, δεν έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς έχεις καταναλώσει μέσα στη μέρα. Και κάπως έτσι, τα σχέδιά σου για μια επιτυχημένη διατροφή πάνε περίπατο.

Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την τάση να τρως "στο πόδι"

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις και για πολλούς από εμάς το φαγητό γίνεται ακόμη μία δουλειά στη λίστα με τα καθήκοντα. Ειδικά αν έχεις οικογένεια, ίσως νιώθεις ότι πρέπει να μαγειρέψεις για τους άλλους και να "αυτοθυσιαστείς" καταναλώνοντας ελάχιστο φαγητό ή τρώγοντας στα γρήγορα ό,τι βρεθεί μπροστά σου. Κι επειδή κάνεις διατροφή, θεωρείς ότι το να αποφύγεις ένα κανονικό γεύμα θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Η κατανάλωση τροφής με αυτόν τον τρόπο δεν σε αφήνει να απολαύσεις το φαγητό σου, ενώ συχνά οδηγεί σε υπερφαγία αργότερα, αφού το σώμα σου τελικά ζητάει την ενέργεια που δεν του έδωσες.

Πώς να μάθεις να τρως ξανά

Το πρώτο βήμα είναι να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να απολαύσει το φαγητό. Οργάνωσε τα γεύματά σου και αφιέρωσε χρόνο για να τα απολαύσεις, όπως κάνεις για κάθε άλλο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου. Μαγείρεψε και για τον εαυτό σου, όχι μόνο για την οικογένεια. Αντί να τσιμπολογάς ό,τι περισσεύει από τα πιάτα των παιδιών, φτιάξε ένα υγιεινό γεύμα που θα σε χορτάσει πραγματικά και κάτσε να το απολαύσεις χωρίς βιασύνη.

Δημιούργησε μικρές ιεροτελεστίες γύρω από το φαγητό. Ακόμη κι αν έχεις ελάχιστο χρόνο, κάθισε για λίγα λεπτά σε ένα ήρεμο περιβάλλον, απόλαυσε τη γεύση του φαγητού και προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις τι τρως. Μην αφήνεις την ένταση της καθημερινότητας να σε παρασύρει σε ανθυγιεινές συνήθειες.

Θυμήσου ότι η διατροφή δεν είναι τιμωρία, αλλά ένας τρόπος να φροντίσεις τον εαυτό σου. Σταμάτα να τρως "στο πόδι" και δώσε στο φαγητό σου την προσοχή που του αξίζει. Θα δεις ότι το σώμα και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν!

Διάβασε επίσης: 

Η τάση του mindful eating: Πώς θα κάνω ενσυνείδητη διατροφή με τα 6 βήματα της διατροφολόγου

Ενσυνειδητότητα: Απόκτησέ την σε 4 βήματα

Mindful eating: Τι σημαίνει "τρώω ενσυνείδητα" και πώς θα μάθω να το κάνω;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i