Είναι ασφαλές να πίνεις μη παστεριωμένο χυμό μήλου;

Όσα πρέπει να ξέρεις για να απολαύσεις αυτό το αγαπημένο φθινοπωρινό ρόφημα χωρίς άγχος.

χυμό μήλου iStock

Ο μη παστεριωμένος χυμός μήλου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά ροφήματα, με άρωμα και γεύση που θυμίζει χειροποίητα γλυκά και ζεστασιά. Πολλοί επιλέγουν να τον αγοράσουν απευθείας από φάρμες και υπαίθριες αγορές, όπου είναι συνήθως πιο φρέσκος και με πιο πλούσιο άρωμα από τα τυποποιημένα προϊόντα. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζεις: ο μη παστεριωμένος μηλίτης, δηλαδή ο χυμός που δεν έχει θερμανθεί για να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια, μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Αν αναρωτιέσαι αν είναι ασφαλές να τον πιεις, ειδικά αν σκέφτεσαι να τον μοιραστείς με την οικογένειά σου, εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Τι είναι ο μη παστεριωμένος χυμός μήλου;

Ο μηλίτης φτιάχνεται από το χυμό μήλων και είναι κάπως διαφορετικός από τον κλασικό καθαρό χυμό μήλου που μπορεί να βρεις στα σούπερ μάρκετ. Είναι μη φιλτραρισμένος, κάτι που σημαίνει πως περιέχει μικροσκοπικά κομματάκια μήλου, γεγονός που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική θολή εμφάνιση και έντονη γεύση. Επειδή δεν έχει θερμανθεί, ο μη παστεριωμένος μηλίτης είναι ωμός και χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά, κάτι που τον κάνει έναν υγιεινό και φυσικό χυμό. Ωστόσο, η φρεσκάδα του αυτή τον κάνει και ευαίσθητο. Αν δεν καταναλωθεί άμεσα, αρχίζει να χαλάει, και με τον καιρό μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε ξίδι μήλου λόγω της ζύμωσης.

Τι είναι η παστερίωση;

Η παστερίωση είναι η θερμική επεξεργασία που βοηθά να εξοντωθούν τα βακτήρια και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, κάνοντάς το πιο ασφαλές. Οι μεγάλοι παραγωγοί συνήθως παστεριώνουν τον μηλίτη τους, αλλά σε μικρότερες φάρμες και αγορές δρόμου, ο μηλίτης μπορεί να διατίθεται χωρίς να έχει υποστεί αυτήν την επεξεργασία. Από το 1998, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαιτεί οι μη παστεριωμένοι χυμοί να φέρουν ειδική προειδοποιητική σήμανση. Όμως, αν ο μηλίτης σερβίρεται σε κούπες ή ποτήρια σε εκθέσεις και υπαίθριες αγορές, δεν είναι υποχρεωτικό να έχει αυτήν την προειδοποίηση. Γι’ αυτό, αν βρεθείς σε μια υπαίθρια αγορά, μπορείς να ρωτήσεις αν ο μηλίτης που πωλείται έχει παστεριωθεί.

Είναι ασφαλής ο μη παστεριωμένος χυμός μήλου;

Σε γενικές γραμμές, ναι, ο μη παστεριωμένος μηλίτης μήλου μπορεί να είναι ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φρέσκος και φυλάσσεται σωστά. Για να τον διατηρήσεις ασφαλή για κατανάλωση, είναι σημαντικό να τον βάλεις στο ψυγείο και να τον καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα από την αγορά. Αν θέλεις να τον διατηρήσεις για περισσότερο καιρό, μπορείς να τον βάλεις στην κατάψυξη, όπου θα παραμείνει ασφαλής για μέχρι και έναν χρόνο.

Ωστόσο, η FDA συνιστά ορισμένες ομάδες ανθρώπων να αποφεύγουν τον μη παστεριωμένο χυμό μήλου, μιας και ενδέχεται να περιέχει βλαβερά βακτήρια, όπως το E. coli. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, και γι’ αυτό τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι καλό να αποφεύγουν τον μη παστεριωμένο μηλίτη.

Πώς να τον απολαύσεις με ασφάλεια

Αν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο από πιθανά βακτήρια, μπορείς να θερμάνεις τον μηλίτη στο μάτι της κουζίνας. Απλώς φέρε τον σε βρασμό μέχρι να φτάσει τους 70°C, ώστε να εξοντωθούν τυχόν μικροοργανισμοί. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο τον κάνει ασφαλέστερο, αλλά δημιουργεί και ένα ζεστό, αρωματικό ρόφημα, ιδανικό για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου. Μπορείς να προσθέσεις λίγη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο για να τον κάνεις ακόμα πιο νόστιμο.

Και τι γίνεται με τον σκληρό μηλίτη;

Ο σκληρός μηλίτης είναι μια διαφορετική εκδοχή του μηλίτη μήλου, καθώς παράγεται με ζύμωση που δημιουργεί αλκοόλ. Αυτό σημαίνει ότι ο σκληρός μηλίτης, σε αντίθεση με τον κανονικό μηλίτη μήλου, περιέχει αλκοόλ και έχει διαφορετική γεύση και υφή. Είναι ιδανικός για όσους απολαμβάνουν ένα ελαφρύ, αλκοολούχο ποτό, ενώ ο απλός μηλίτης είναι ο κατάλληλος για όλες τις ηλικίες. 

Ο μηλίτης είναι μια υπέροχη φθινοπωρινή επιλογή που φέρνει τη γεύση του φρέσκου μήλου στο ποτήρι σου. Αν τον προτιμάς φρέσκο, καλό είναι να θυμάσαι τους βασικούς κανόνες για να τον απολαύσεις με ασφάλεια. 

Διάβασε επίσης:

Σπιτικά προβιοτικά ροφήματα: 12 συνταγές για να διώξεις το φούσκωμα στην κοιλιά

Ποια kombucha; Αυτό το προβιοτικό ποτό θα είναι ο επόμενος star της υγείας του εντέρου

Γρήγορο κέικ μήλου με 3 υλικά - χωρίς αλεύρι ή ζάχαρη!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i