
Θα το πω χωρίς κάποια δεύτερη σκέψη. Λατρεύω τα ζυμαρικά. Θα μπορούσα να τα έχω στο τραπέζι μου κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα, και μάλιστα με κάθε πιθανό συνδυασμό. Από κλασικές ιταλικές συνταγές, μέχρι πιο πειραματικές εκδοχές με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο. Όμως, όπως πολλοί, κάποτε ένιωθα τύψεις κάθε φορά που έβλεπα το πιάτο μου, με τα μακαρόνια να πρωταγωνιστούν. Σκεφτόμουν πως, αν συνεχίσω έτσι, σίγουρα θα δω τη διαφορά στη ζυγαριά μου.
Με τα χρόνια, όμως, κατάλαβα κάτι πολύ σημαντικό. Η καλή διατροφή δεν είναι μόνο να προσέχεις τι τρως. Είναι επίσης η χαρά, η απόλαυση και οι μικρές στιγμές που γεμίζουν την καθημερινότητά μας. Για μένα, αυτές οι στιγμές συχνά περιλαμβάνουν και το αγαπημένο μου πιάτο, τα ζυμαρικά. Είναι ένα comfort food που συνδέεται με όμορφες αναμνήσεις, από οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια μέχρι και τις φορές που θέλω να απολαύσω, μόνη μου, κάτι πραγματικά πεντανόστιμο.
Άλλωστε, οι Ιταλοί, που τόσο φημίζονται για τα νοστιμότατα ζυμαρικά τους, τρώνε pasta κάθε 3 ή 4 φορές μέσα στην εβδομάδα. Γιατί λοιπόν εγώ να μην ακολουθήσω το παράδειγμα εκείνων που ξέρουν καλύτερα; Δεν αξίζει να στερούμαι κάτι που με κάνει χαρούμενη, ειδικά όταν μπορώ να βρω τρόπους να το απολαμβάνω χωρίς ενοχές. Έτσι, αντί να αποκλείσω τα ζυμαρικά από τη ζωή μου, έμαθα να τα απολαμβάνω ισορροπημένα και με έξυπνες επιλογές. Κι αυτό με έχει βοηθήσει να βρίσκω τη χρυσή τομή ανάμεσα στη γεύση και την υγεία. Με τον καιρό, κατέληξα σε μερικά tips που πραγματικά μου έχουν αλλάξει τη ζωή.
1. Μικρότερες μερίδες, περισσότερη απόλαυση
Κάποτε, γέμιζα το πιάτο μου με ένα βουνό ζυμαρικά. Τώρα ξέρω ότι δεν χρειάζεται. Ένα κανονικό πιάτο, περίπου 80-100 γραμμάρια ζυμαρικών, είναι αρκετό για να νιώθω χορτάτη αλλά όχι υπερβολικά φουσκωμένη. Έτσι απολαμβάνω το φαγητό μου χωρίς να το παρακάνω.
2. Η σάλτσα κάνει τη διαφορά
Για χρόνια έκανα το λάθος να συνοδεύω τα ζυμαρικά με βαριές κρεμώδεις σάλτσες. Πλέον προτιμώ πιο απλές και ελαφριές επιλογές: φρέσκια ντομάτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και λίγο τυρί. Είναι εκπληκτικό πώς τα σωστά συνοδευτικά σού δίνουν τη γεύση που αναζητάς, χωρίς να σε επιβαρύνουν.
3. Ζυμαρικά που σέβονται το σώμα μου
Η μεγαλύτερη ανακάλυψή μου, όμως, στον κόσμο των ζυμαρικών ήταν τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ΜΑΚΒΕΛ. Πάντα αναρωτιόμουν αν υπάρχει τρόπος να απολαμβάνω τα ζυμαρικά που αγαπώ, χωρίς να ανησυχώ για τη διατροφή μου. Και όταν δοκίμασα αυτά τα ζυμαρικά, συνειδητοποίησα ότι η λύση είχε ήδη βρεθεί.
Η ΜΑΚΒΕΛ παρουσίασε μια καινοτομία, τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μιας και η τελευταία έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, προσφέροντας την ιδανική ισορροπία μεταξύ γεύσης και υγείας.

Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ο τρόπος που επηρεάζουν τον οργανισμό μου. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά, "λευκά" ζυμαρικά, αυτά δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Αντίθετα, μου δίνουν μια σταθερή και διαρκή ενέργεια, κάτι που με βοηθά να νιώθω χορτάτη για περισσότερη ώρα χωρίς τα "σκαμπανεβάσματα" ενέργειας που συχνά συνοδεύουν ένα πιο βαρύ γεύμα.
Επιπλέον, περιέχουν 60% λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με τα ολικής. Αυτό τα κάνει ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου του – είτε πρόκειται για λόγους υγείας, είτε απλώς για μια πιο προσεγμένη διατροφή. Και η αλήθεια είναι πως αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τη γεύση τους.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχουν πιστοποιηθεί από το Ερευνητικό Κέντρο Oxford Brookes του Ηνωμένου Βασιλείου, τον μοναδικό επίσημο φορέα που μπορεί να πιστοποιήσει τον γλυκαιμικό δείκτη τροφίμων. Αυτό μου δίνει την ασφάλεια πως δεν είναι απλώς μια "τάση", αλλά μια σοβαρή επιλογή, βασισμένη στην επιστήμη.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορώ να τα χρησιμοποιώ σε ΟΛΕΣ τις συνταγές που μου αρέσουν. Από ένα απλό πιάτο σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας, μέχρι πιο παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις με κριθαράκι, το αποτέλεσμα είναι πάντα πεντανόστιμο. Αν θέλεις, όπως εγώ, να φροντίσεις το σώμα σου χωρίς να στερείσαι τη γεύση, τα συγκεκριμένα ζυμαρικά είναι η απάντηση. Προσωπικά, νιώθω πως με έχουν "σώσει", γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να απολαμβάνω το αγαπημένο μου γεύμα με έναν τρόπο που με κάνει να νιώθω καλά.
4. Μετά το φαγητό, μια μικρή βόλτα
Τέλος, μετά από ένα ωραίο πιάτο ζυμαρικών, σηκώνομαι από το τραπέζι και κάνω μια μικρή βόλτα. Ακόμα και 15 λεπτά περπάτημα κάνουν μεγάλη διαφορά στην πέψη και με κάνουν να νιώθω ανάλαφρη.
Δες περισσότερες πληροφορίες για τα ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ΜΑΚΒΕΛ εδώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr