
Ολικής άλεσης, πολύσπορο, προζύμι, σίκαλη, λευκό, λευκό πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, χαμηλό FODMAP, χωρίς γλουτένη. Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές ψωμιού, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας; Το ψωμί ήταν πάντα μια διατροφική βάση στα νοικοκυριά. Είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, χαμηλή σε λιπαρά και οι ποικιλίες ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, καθώς και υγιεινών λιπαρών.
Όμως, ποιο είδος ψωμιού είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα, σύμφωνα με τη λέκτορα διαιτολογίας Leah Dowling από το Swinburne University of Technology και άρθρο της στο The Conversation; Ήρθε η ώρα να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στο τι πραγματικά βάζεις στο πιάτο σου.
Το μέρος στην κουζίνα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύεις το ψωμί - ο λόγος είναι σημαντικός
Ποιο είναι το καλύτερο ψωμί για υγεία και απώλεια βάρους;
Ψωμί ολικής άλεσης: Πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά
Το ψωμί ολικής άλεσης (wholemeal) παρασκευάζεται από αλεύρι που περιέχει ολόκληρο τον σπόρο του σιταριού, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά του στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε και σημαντικά μέταλλα όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Οι φυτικές ίνες παίζουν τεράστιο ρόλο στο να σε κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα και βοηθούν στην υγεία του πεπτικού σου συστήματος. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ακόμα και κάποιων μορφών καρκίνου.
- Μειονέκτημα: Έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ψωμί με ολόκληρους σπόρους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ανεβάσει πιο γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σου.
Το πολύσπορο ψωμί είναι τόσο υγιεινό όσο φαίνεται;
Το πολύσπορο ψωμί φαίνεται απόλυτα υγιεινό με όλους αυτούς τους σπόρους, αλλά δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, πολλά πολύσπορα ψωμιά είναι φτιαγμένα από λευκό αλεύρι με απλά προσθήκη σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχει τα ίδια οφέλη με το ψωμί ολικής άλεσης ή το ψωμί με ολόκληρους σπόρους.
Ωστόσο, αν το ψωμί πολυδημητριακών είναι πραγματικά ολικής άλεσης και περιέχει πολλούς σπόρους (όπως λιναρόσπορο και ηλιόσπορο), μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή, προσφέροντας επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.
- Τι να προσέξεις: Διάβασε την ετικέτα και βεβαιώσου ότι γράφει "ολικής άλεσης" και όχι απλώς "πολύσπορο".
Το προζυμένιο ψωμί, η καλύτερη επιλογή για πέψη και χαμηλό ΓΔ
Το προζυμένιο ψωμί (sourdough) παρασκευάζεται με φυσική ζύμωση, κάτι που το κάνει πιο εύπεπτο από άλλα είδη ψωμιού. Η διαδικασία αυτή μειώνει τον γλυκαιμικό του δείκτη, κάνοντάς το μια εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, το αυθεντικό προζυμένιο ψωμί περιέχει προβιοτικά και μπορεί να συμβάλει στην υγεία του εντέρου. Αν επιλέξεις προζυμένιο από αλεύρι ολικής άλεσης ή σίκαλης, τότε παίρνεις τα διπλά οφέλη: υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερο ΓΔ.
- Προσοχή: Μερικά ψωμιά που πωλούνται ως προζυμένια περιέχουν πρόσθετη μαγιά και δεν έχουν υποστεί φυσική ζύμωση. Διάλεξε αυτά που έχουν μόνο αλεύρι, νερό και αλάτι ως βασικά συστατικά.
Φυσικό προζύμι και μαγιά: Ποιες είναι οι διαφορές τους και τι να προτιμήσεις;
Ψωμί σίκαλης: Πλούσιο και θρεπτικό
Το ψωμί σίκαλης έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη, γεγονός που του δίνει πιο πυκνή υφή. Αν είναι ολικής άλεσης, περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες από το απλό ψωμί σίκαλης. Επιπλέον, έχει χαμηλό ΓΔ, κάνοντάς το καλή επιλογή για όσους προσέχουν το σάκχαρό τους.
Λευκό ψωμί: Η λιγότερο υγιεινή επιλογή
Το λευκό ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι στο οποίο έχει αφαιρεθεί το πίτουρο και το φύτρο του σπόρου, μειώνοντας τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά. Έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα.
Ψωμί υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες: Μια πιο υγιεινή επιλογή
Το ψωμί υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι ουσιαστικά λευκό ψωμί με προσθήκη φυτικών ινών. Είναι καλύτερη επιλογή από το απλό λευκό ψωμί, αλλά δεν συγκρίνεται με τα ψωμιά ολικής άλεσης.
Ψωμί χωρίς γλουτένη: Χρήσιμο μόνο για όσους το χρειάζονται
Τα ψωμιά χωρίς γλουτένη παρασκευάζονται από αλεύρια διαφορετικά από το σιτάρι, όπως ρύζι ή καλαμπόκι. Αν και είναι απαραίτητα για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, συχνά περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Ψωμί χαμηλό σε FODMAP: Κατάλληλο για όσους έχουν ευαισθησία
Τα ψωμιά χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP είναι κατάλληλα για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΣΕ), καθώς περιέχουν λιγότερους ζυμώσιμους υδατάνθρακες. Δεν είναι όμως απαραίτητα η καλύτερη επιλογή για όσους δεν έχουν σχετικές ευαισθησίες.
Ποιο ψωμί να διαλέξεις για απώλεια βάρους και υγεία;
Αν θέλεις να διατηρήσεις ή να χάσεις βάρος, προτίμησε:
- Ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο με σπόρους.
- Προζυμένιο ψωμί για χαμηλό ΓΔ και καλύτερη πέψη.
- Ψωμί σίκαλης ολικής άλεσης.
Σύμφωνα με τη Leah Dowling, "η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2". Η επιλογή ενός ποιοτικού ψωμιού μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ψωμί χωρίς υδατάνθρακες - Η "καρνιβορική" συνταγή με φουλ πρωτεΐνη!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr