Αβοκάντο στην κατάψυξη: Οι καλύτερες συμβουλές για τέλεια γεύση και υφή!

Πώς θα το διατηρήσεις φρέσκο για μήνες.

avocando istock

Το αβοκάντο είναι ένας πραγματικός θησαυρός της φύσης! Πλούσιο σε υγιή λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την επιδερμίδα σου. Είναι γνωστό για την κρεμώδη υφή και τη μοναδική του γεύση, καθιστώντας το ιδανικό για σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και smoothies. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, την ενυδάτωση του δέρματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το αβοκάντο μια εξαιρετική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή!

Αβοκάντο στην κατάψυξη

Το να καταψύξεις το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί περισσότερο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες με την πάροδο του χρόνου, αναφέρουν στο healthline.com. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει το χρώμα και την υφή του αβοκάντο. Για να διατηρήσεις ώριμα αβοκάντο περισσότερο, μπορείς να δοκιμάσεις να τα καταψύξεις. Ωστόσο, όταν καταψύχεις αβοκάντο, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τις επιπτώσεις στη θρεπτική του αξία, την υφή, το χρώμα και τη γεύση.

Θρεπτική αξία

Η κατάψυξη δεν επηρεάζει σημαντικά τις θερμίδες, τις ίνες ή την περιεκτικότητα σε μέταλλα των τροφίμων, αλλά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6, ενώ περιέχουν επίσης βιταμίνη C. Δεν υπάρχουν μελέτες που να αναλύουν ακριβώς πόση απώλεια θρεπτικών συστατικών συμβαίνει από την κατάψυξη των αβοκάντο, αλλά πρέπει να αναμένεις κάποιες απώλειες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παρατεταμένης αποθήκευσης.

Υφή

Όταν το νερό παγώνει, διαστέλλεται και διαταράσσει τη δομή του αβοκάντο — ένα φαινόμενο που παρατηρείται επίσης και σε άλλα κατεψυγμένα προϊόντα. Αυτό μπορεί να μειώσει την "τρυφερότητά" του.

Μετά το ξεπάγωμα, το αβοκάντο μπορεί να γίνει γλοιώδες, υδαρές και μαλακό.

Ίσως να μη θέλεις να το φας σκέτο, αλλά μπορείς να το καταναλώσεις αν το ανακατέψεις σε smoothie ή αν το πολτοποιήσεις για να φτιάξεις γουακαμόλε ή σάλτσα σαλάτας.

Χρώμα

Τα αβοκάντο μαυρίζουν όταν εκτίθενται στο οξυγόνο του αέρα.

Όταν τα βάζεις στην κατάψυξη, συνήθως τα πολτοποιείς ή τα κόβεις σε μισά ή κομμάτια, εκθέτοντάς τα έτσι στον αέρα τόσο κατά την κατάψυξη όσο και κατά την απόψυξη. Το ξεπαγωμένο αβοκάντο μπορεί να μαυρίσει γρήγορα, επομένως η σωστή προετοιμασία και αποθήκευση είναι απαραίτητες.

Αν και το μαύρισμα είναι μια φυσική διαδικασία και δεν επηρεάζει απαραίτητα τη γεύση, κάποιοι μπορεί να το βρίσκουν αντιαισθητικό. Για να μειώσεις το μαύρισμα, μπορείς να βάλεις λίγο χυμό λεμονιού στη σάρκα του αβοκάντο πριν το καταψύξεις.

Επιπλέον, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το αβοκάντο έχει σφραγιστεί εντελώς. Αν δεν είναι σωστά προστατευμένο, μπορεί να χαλάσει από την κατάψυξη.

Γεύση

Παρόλο που η ίδια η κατάψυξη δεν επηρεάζει σημαντικά τη γεύση, διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας μπορεί να την αλλάξουν.

Αν χρησιμοποιήσεις χυμό λεμονιού για να αποφύγεις το μαύρισμα, μπορεί να αλλάξει ελαφρώς η γεύση. Ωστόσο, αυτή η γεύση δεν θα είναι τόσο έντονη αν αναμείξεις το αβοκάντο σε κάποιο dip όπως το γουακαμόλε.

Τα εμπορικά κατεψυγμένα προϊόντα αβοκάντο μπορεί να περιέχουν πρόσθετα και άλλα συστατικά, επομένως καλό είναι να ελέγχεις την ετικέτα αν σε ανησυχεί η γεύση.

Πώς να καταψύξεις σωστά το αβοκάντο

Τα ολόκληρα αβοκάντο τείνουν να μαυρίζουν και να γίνονται πολύ μαλακά μετά την απόψυξη. Γι' αυτό, είναι καλύτερο να τα κόψεις, να τα λιώσεις ή να τα πολτοποιήσεις πριν τα καταψύξεις.

Κατάψυξη σε μισά ή κομμάτια

Ξεκίνα κόβοντας ένα ώριμο αβοκάντο στη μέση και αφαίρεσε το κουκούτσι και τη φλούδα. Αν θέλεις, μπορείς να το κόψεις σε μικρότερα κομμάτια.

Βάλε λίγο χυμό λεμονιού στην επιφάνεια του αβοκάντο για να αποτρέψεις το μαύρισμα, και στη συνέχεια τύλιξέ το με μεμβράνη ή τοποθέτησέ το σε ένα σακουλάκι που κλείνει. Αν έχεις μηχανή κενού αέρος, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις.

Είναι σημαντικό να μην υπάρχει πολύς αέρας σε επαφή με το αβοκάντο για να αποφύγεις το μαύρισμα.

Κατάψυξη λιωμένου ή πολτοποιημένου αβοκάντο

Μπορείς επίσης να καταψύξεις λιωμένο ή πολτοποιημένο αβοκάντο — ή ακόμα και σπιτικό γουακαμόλε.

Αφού το καθαρίσεις και αφαιρέσεις το κουκούτσι, λιώσε ή πολτοποίησέ το με το χέρι ή με μίξερ.

Αν φτιάχνεις γουακαμόλε, πρόσθεσε χυμό λεμονιού ή λάιμ και όποια καρυκεύματα θέλεις — αλλά απέφυγε να βάλεις άλλα λαχανικά, όπως ντομάτα ή κρεμμύδι, γιατί τείνουν να απελευθερώνουν νερό κατά την απόψυξη.

Πώς να ξεπαγώσεις και να χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένο αβοκάντο

Μόλις είσαι έτοιμη να χρησιμοποιήσεις το κατεψυγμένο αβοκάντο, βγάλτο από την κατάψυξη και άφησέ το να ξεπαγώσει στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Το ξεπάγωμα συνήθως διαρκεί περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Το ξεπαγωμένο αβοκάντο είναι πιο κατάλληλο για σάλτσες σαλάτας, smoothies και άλλες συνταγές όπως γουακαμόλε, ντιπς και αλείμματα.

Διάβασε επίσης:

Αβοκάντο: Ένας μυστικός διατροφικός θησαυρός

Συνταγή για μπισκότα σοκολάτας με αβοκάντο και ελάχιστη ζάχαρη

Είναι ασφαλές για κατανάλωση ένα καφέ αβοκάντο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i