
Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της διάσταση, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η αποφυγή ζωικών προϊόντων- έστω και προσωρινή- και η στροφή προς μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον οργανισμό μας.
Έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η μείωση ή η αποχή από ζωικά λιπαρά, επεξεργασμένα κρέατα και γαλακτοκομικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η νηστεία συχνά οδηγεί στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης. Πρόκειται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά όπως το British Journal of Nutrition και το Journal of the American Heart Association, η μεσογειακή νηστεία – δηλαδή μια διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και όσπρια – συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και φλεγμονών.
Στην πράξη, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία για αποτοξίνωση, ανανέωση και επαναπροσδιορισμό των διατροφικών μας συνηθειών.
Βασική θέση στη νηστίσιμη διατροφή έχουν τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, που προσφέρουν φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες. Συνδυασμένα με δημητριακά όπως το καστανό ρύζι, μπορούν να αποτελέσουν πλήρη γεύματα.
Δες περισσότερα στο thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr