
Αν έχεις κουραστεί με τις "μαγικές" δίαιτες που υπόσχονται θαύματα, δεν είσαι μόνη. Κάθε εβδομάδα εμφανίζεται και κάτι καινούργιο στο TikTok ή το Instagram: νηστεία για 20 ώρες, μόνο σούπα, αποτοξίνωση με χυμούς, κάψουλες για "λιποδιάλυση"… Και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ.
Αλλά να σου πω κάτι; Πολλά από αυτά όχι μόνο δεν δουλεύουν, αλλά μπορεί να βλάψουν και το σώμα σου και τη σχέση σου με το φαγητό. Αυτές οι ξεπερασμένες και ύπουλες διατροφικές μόδες που βλέπεις, ήρθε η ώρα να τις αφήσεις πίσω σου μια και καλή, γιατί μπορεί να γίνουν τρομερά επικίνδυνες για τον οργανισμό σου.
8 διατροφικές συνήθεις που πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου
1. Αυστηρή καταμέτρηση θερμίδων
Ναι, για να χάσεις βάρος ίσως χρειαστεί να μειώσεις λίγο τις θερμίδες σου. Όμως η εμμονή με τους αριθμούς μπορεί να γίνει τοξική. Το ίδιο και η καταμέτρηση μακροθρεπτικών (δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη ανά γεύμα).
Το να μετράς κάθε θερμίδα ή γραμμάριο μπορεί να σου προκαλέσει άγχος γύρω από το φαγητό, να σου δημιουργήσει κακές σχέσεις με το σώμα σου και να οδηγήσει σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές. Πολλές γυναίκες στο TikTok μιλάνε για διατροφή κάτω από 1.000 θερμίδες την ημέρα, κάτι που είναι επικίνδυνο για τον μεταβολισμό και τη γενική λειτουργία του οργανισμού σου.
Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε υποφαγία, ακολουθούμενη από υπερφαγικά επεισόδια και συναισθήματα ενοχής. Δεν φταις εσύ, απλώς δεν τροφοδοτείς σωστά το σώμα σου.
2. Οι δίαιτες των 1.200 Θερμίδων
Αυτή η δίαιτα κυκλοφορεί χρόνια ως "γρήγορη λύση", αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αρκετή τροφή για έναν ενήλικο άνθρωπο. Οι 1.200 θερμίδες καλύπτουν τις ανάγκες ενός μικρού παιδιού!
Όταν τρως τόσο λίγο, το σώμα σου μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης, "κρατώντας” το λίπος γιατί φοβάται την έλλειψη. Αν προσπαθείς να χάσεις λίπος με αυτόν τον τρόπο, σαμποτάρεις τον εαυτό σου.
Επιπλέον, όταν τελειώσει η δίαιτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναπάρεις το βάρος, και ίσως και παραπάνω. Ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται και μπορεί να νιώθεις κόπωση, προβλήματα στην πέψη, μειωμένη ενέργεια και άλλα.
Οι προτεινόμενες θερμίδες για μια γυναίκα είναι 1.600–2.000 την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική σου δραστηριότητα. Για πιο ακριβείς ανάγκες, ζήτησε βοήθεια από κάποιον/α διαιτολόγο.
3. Χρήση διουρητικών και καθαρτικών
Ίσως τα έχεις ακούσει ως "κόλπο” για να χάσεις γρήγορα κιλά. Όμως το μόνο που χάνεις έτσι είναι υγρά, και τα παίρνεις πίσω μόλις πιεις νερό.
Η χρήση αυτών των ουσιών χωρίς ιατρικό λόγο μπορεί να προκαλέσει:
- σοβαρή αφυδάτωση
- ηλεκτρολυτικές διαταραχές
- έλλειψη βιταμινών
- βλάβες σε όργανα
- καρδιακή ανακοπή
4. Μονοφαγικές δίαιτες (One-Food Diets)
Το να τρως μόνο ένα τρόφιμο για μέρες ή εβδομάδες δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε υγιεινό. Είτε είναι η δίαιτα με γκρέιπφρουτ, είτε με λάχανο, είτε με σκόρδο, το αποτέλεσμα είναι χαμηλές θερμίδες, έλλειψη θρεπτικών και συνήθως… βαρεμάρα και προβλήματα στο έντερο.
5. Συμπληρώματα για αδυνάτισμα
Τα συμπληρώματα αυτά είναι μια τεράστια βιομηχανία, αλλά τα περισσότερα δεν έχουν καμία επιστημονική υποστήριξη. Πολλά δεν ελέγχονται από τον FDA, περιέχουν επικίνδυνες ουσίες ή έχουν παρενέργειες όπως υπέρταση, καρδιακά προβλήματα και νευρικότητα.
Πριν πάρεις οποιοδήποτε τέτοιο προϊόν, ρώτα τον γιατρό σου.
6. Η Κατάργηση ολόκληρων ομάδων τροφίμων
Το σώμα σου χρειάζεται διάφορα θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν μπορεί να παράγει από μόνο του. Αν κόψεις εντελώς τους υδατάνθρακες, τα λίπη ή άλλες ομάδες τροφών, αυξάνεις τον κίνδυνο για ελλείψεις.
Επιπλέον, δημιουργείται μια αρνητική σχέση με το φαγητό, φόβος και ενοχή, που μπορεί να σε οδηγήσουν σε υπερφαγίες ή σε "φαύλο κύκλο στέρησης-υπερβολής".
7. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Όλες οι τροφές είναι κάπως "επεξεργασμένες”, ακόμα και τα παστεριωμένα αυγά ή τα κατεψυγμένα λαχανικά. Το πρόβλημα είναι κυρίως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, που περιέχουν πολλά πρόσθετα, ζάχαρη, αλάτι και λίπη.
Δεν χρειάζεται να τα κόψεις όλα, απλώς προτίμησε πιο "καθαρές" επιλογές όπως:
- φρούτα και λαχανικά
- κονσέρβες οσπρίων χωρίς πολλά πρόσθετα
- γιαούρτι χωρίς ζάχαρη
- ανάλατους ξηρούς καρπούς
8. Detox δίαιτες
Οι detox δίαιτες διαφημίζονται ως ένας τρόπος να "αποτοξινώσεις" το σώμα σου, να καθαρίσεις τον οργανισμό σου και να ενισχύσεις την ευεξία και την απώλεια βάρους. Και δεν είναι μόνο οι δίαιτες που το υπόσχονται αυτό—πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο "detox” για να προωθήσουν τρόφιμα και συμπληρώματα σε άτομα που προσέχουν την υγεία τους. Αυτό που δεν σου λένε, όμως, είναι ότι το σώμα σου μπορεί να αποτοξινωθεί μόνο του.
"Ο οργανισμός σου έχει ένα έμφυτο και πολύ αποδοτικό σύστημα αποτοξίνωσης. Οι τοξίνες και τα απόβλητα αποβάλλονται μέσα από τα κόπρανα, τα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή σου. Αν τρως τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, δίνεις στον οργανισμό σου τα "εργαλεία" που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Όμως, δεν υπάρχει κάτι όπως "αποτοξινωτική δίαιτα"", λέει η διατροφολόγος Lord.
Επειδή συνήθως έχουν πολύ λίγες θερμίδες, οι detox δίαιτες μπορεί να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος γρήγορα, όμως αυτό δεν κρατάει. Το πιο πιθανό είναι ότι θα ξαναπάρεις πίσω τα κιλά, και ίσως και με το παραπάνω. Επιπλέον, μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία σου.
Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχουν ήδη κινηθεί νομικά ενάντια σε πολλές εταιρείες που πουλούσαν detox προϊόντα με παράνομες ή βλαβερές ουσίες, ψευδείς ισχυρισμούς και χωρίς έγκριση για την προβλεπόμενη χρήση τους.
Διάβασε επίσης:
Πώς θα μειώσεις το food noise; 10 αποτελεσματικοί τρόποι από την ψυχολόγο
"Αυτός είναι ο λόγος που δεν συνιστώ τη γυμναστική για απώλεια βάρους": Τι λέει ένας διατροφολόγος
Η φυσική "συνταγή" για απώλεια βάρους: Ποιες τροφές ρυθμίζουν φυσικά το σάκχαρο και το βάρος σου;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr