
Νιώθεις συχνά ότι η ενέργειά σου φτάνει σε οριακά αρνητικά επίπεδα; Αισθάνεσαι ότι η διάθεσή σου είναι αισθητά χαμηλή και δεν έχεις κέφι και αντοχές για να αντεπεξέλθεις ούτε καν στις βασικές υποχρεώσεις της καθημερινότητάς σου; Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν είναι περιστασιακά, αλλά διαρκούν τόσο ώστε να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου, την απόδοσή σου στην εργασία αλλά και την κοινωνικότητα και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, μη μένεις με τα χέρια δεμένα.
Οι γιατροί προτείνουν: Με τι να καταναλώσεις το γιαούρτι για καλύτερη πέψη;
Σπάσε τον φαύλο κύκλο, κατ’ αρχάς, απευθυνόμενη στον γιατρό που σε παρακολουθεί έτσι ώστε να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις. Μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο θέμα υγείας το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσεις με αγωγή. Κατά δεύτερον, κάνε focus στη διατροφή σου. Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την αξία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Τα άστατα γεύματα μέσα στην ημέρα, οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες, οι επεξεργασμένες τροφές περιγράφουν τη διατροφική εικόνα των περισσοτέρων από εμάς. Οι κακές αυτές επιλογές έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων ενέργειας, τους συχνούς ερεθισμούς, τις τροφικές δυσανεξίες, την κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
8 συμβουλές για καλύτερη πέψη
1. Κατανάλωνε περισσότερες φυτικές τροφές. Επίλεγε στη διατροφή σου τροφές που βοηθούν τη λειτουργία της πέψης και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, αβοκάντο, ξηροί καρποί, όσπρια.
2. Περιόρισε το κόκκινο κρέας. Δε χρειάζεται να αφαιρέσεις το κόκκινο κρέας από τη διατροφή σου, είναι όμως απαραίτητη η μέτρια κατανάλωσή του. Επιπλέον, μείωσε το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που εμπεριέχουν λιπαρά και ζάχαρη, η οποία διαταράσσει την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων του πεπτικού συστήματος.
3. Πες "ναι" στα προβιοτικά. Είναι τα "καλά" βακτήρια του εντέρου, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή πέψη. Προτίμησε συγκεκριμένα γιαούρτια, κεφίρ, ξινολάχανο, κορεάτικο κίμτσι, καρύκευμα μίσο.
4. Φρόντισε την ενυδάτωσή σου. Πρόσφερε στον οργανισμό σου το δώρο της ενυδάτωσης καταναλώνοντας πολύ νερό και τσάι χωρίς ζάχαρη.
5. Πάρε ένα συμπλήρωμα με φυτικά πεπτικά ένζυμα. Θα βελτιώσει τη διαθρεπτική απορρόφηση και την πέψη, θα αυξήσει την ενέργειά σου και θα μειώσει αισθητά τα δυσάρεστα συμπτώματα της κακής πέψης. Ακόμα κι αν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, τα φυτικά πεπτικά ένζυμα θα βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα να απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και θα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα μετά από κάθε γεύμα.
6. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Κάν’ το όπως οι παλιοί! Μετά το φαγητό βγες για ένα χαλαρό περπάτημα, το οποίο θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα αέρια, τη δυσκοιλιότητα και το ενοχλητικό φούσκωμα.
7. Αντιμετώπισε το στρες. Το να λες στον σύγχρονο άνθρωπο να μειώσει το στρες ακούγεται σχεδόν ουτοπικό. Παρ’ όλα αυτά, το στρες είναι ο υπεύθυνος για πολλά δεινά και προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η επιβράδυνση της πέψης, το φούσκωμα και οι καούρες. Προσπάθησε να διαχειριστείς το στρες με βαθιές αναπνοές, κάνοντας διαλογισμό και yoga, ενώ σπουδαίος σύμμαχός σου αποδεικνύεται ο επαρκής βαθύς ύπνος.
8. Ζήτησε τη βοήθεια ειδικού. Εάν ταλαιπωρείσαι συχνά από αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, καούρες, είναι υψίστης σημασίας να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να διαγνώσει τυχόν σοβαρή πάθηση που οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων κακής πέψης. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοιλιοκάκη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον ειδικό που θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή.
ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
11 τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα και ενισχύουν τον μεταβολισμό
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr