
Με την εξωτική και δροσερή της γεύση, η παπάγια μάς θυμίζει καλοκαίρι και διακοπές. Πέρα, όμως, από την υπέροχη γεύση της, το τροπικό αυτό φρούτο χαρίζει και πληθώρα ωφελειών για την υγεία σου, τις οποίες ίσως δεν γνωρίζεις. Σύμφωνα με τρεις διακεκριμένες διατροφολόγους - την Eliza Whitaker, MS, RDN, την Laura Iu, RD, CDN, και την Lauren Fleck, MS, RD - και άρθρο τους στο Real Simple η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ένα φυσικό ένζυμο, την παπαΐνη, που συμβάλλει στην καλή πέψη. Οι ειδικοί εξηγούν πως το φρούτο αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει την καρδιά και σε βοηθά να παραμείνεις χορτάτη για περισσότερη ώρα.
Η διατροφική αξία της παπάγιας
Η παπάγια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένης παπάγιας (περίπου 145 γραμμάρια) περιέχει:
- Νερό: 129 γραμμάρια
- Θερμίδες: 62,4 θερμίδες
- Πρωτεΐνη: 0,68 γραμμάρια
- Λίπος: 0,38 γραμμάρια (πολύ χαμηλό σε λιπαρά)
- Υδατάνθρακες: 15,7 γραμμάρια
- Φυτικές Ίνες: 2,46 γραμμάρια
- Σάκχαρα: 11,3 γραμμάρια (κυρίως φυσικά σάκχαρα)
- Ασβέστιο: 29 mg (καλό για τα κόκαλα)
- Σίδηρος: 0,36 mg
- Μαγνήσιο: 30,4 mg
- Φώσφορος: 14,5 mg
- Κάλιο: 264 mg
- Νάτριο: 11,6 mg
- Ψευδάργυρος: 0,116 mg
- Χαλκός: 0,065 mg
- Βιταμίνες: Α, C, K
Τα οφέλη της παπάγιας
Βοηθά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Ξέχνα για λίγο τα πορτοκάλια. Αν ψάχνεις έναν απρόσμενο αλλά εξίσου ισχυρό σύμμαχο για το ανοσοποιητικό σου, η παπάγια είναι το φρούτο που κλέβει την παράσταση. Πλούσια σε βιταμίνη C, ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων, αυτών των "σωματοφυλάκων" που προστατεύουν το σώμα από ιούς και βακτήρια.
Μόνο ένα φλιτζάνι παπάγιας προσφέρει 88 mg βιταμίνης C, ποσότητα που καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες για γυναίκες (75 mg) και σχεδόν αγγίζει το όριο για άντρες (90 mg). Κι όλα αυτά, με μια γλυκιά, ζουμερή γεύση που δεν θυμίζει σε τίποτα συμπληρώματα.
Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών
Η παπάγια δεν είναι κατάλληλη μόνο για smoothies και σαλάτες, αλλά είναι και ένας μικρός διατροφικός "θησαυρός" που δουλεύει στο παρασκήνιο για το καλό του οργανισμού σου. Χάρη στα αντιοξειδωτικά της, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και το λυκοπένιο, βοηθά το σώμα να αντιμετωπίζει τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, φθείροντας τα κύτταρα και αυξάνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες ή καρκίνο.
Τα αντιοξειδωτικά της παπάγιας όμως, λειτουργούν σαν "πυροσβέστες", σταθεροποιώντας τις ελεύθερες ρίζες και κρατώντας χαμηλά τις φλόγες της φλεγμονής.
Διατηρεί υγιές το πεπτικό σύστημα
Η παπάγια είναι πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών. Οι διαλυτές ίνες βοηθούν τα καλά βακτήρια στο έντερο να ευδοκιμήσουν, ενώ οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας έτσι στην κανονικότητα της εντερικής λειτουργίας.
Επιπλέον, η παπάγια περιέχει το ένζυμο παπαΐνη, το οποίο βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Το ένζυμο αυτό "σπάει" τις πρωτεΐνες σε μικρότερα μέρη, ώστε το σώμα να μπορεί να τις αφομοιώσει και να τις χρησιμοποιήσει.
Προάγει τον κορεσμό και μειώνει την πείνα
Οι φυτικές ίνες της παπάγιας βοηθούν στο να παραμένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό και επιβραδύνουν την πέψη, δίνοντας στο σώμα περισσότερο χρόνο να καταγράψει τον κορεσμό και να σε κρατήσει ικανοποιημένη για περισσότερη ώρα μετά το γεύμα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να μην πέφτει η ενέργειά σου και να μην έχεις λιγούρες.
Κάνει καλό στην καρδιά
Η παπάγια περιέχει λυκοπένιο και βιταμίνη C, δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, μειώνοντας την οξειδωτική καταπόνηση και τη φλεγμονή, δύο διαδικασίες που συνδέονται με τις καρδιοπάθειες. Επίσης, οι φυτικές ίνες της παπάγιας μπορούν να βοηθήσουν και στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, που είναι δύο από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Δίαιτα 3 ημερών με εξωτικές υπερτροφές από τη διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr