
Σε συνεργασία με τη Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr).
Υπάρχουν κάποια καλοκαιρινά κλισέ που δύσκολα αμφισβητούνται: το αλάτι στα μαλλιά, η άμμος στο παρεό και... το καρπούζι με φέτα στο πιάτο μας. Είναι το δίδυμο που μας δροσίζει, μας θυμίζει παράδοση και παιδικά μεσημέρια κάτω από ανεμιστήρες οροφής. Κι όμως, όσο αθώο κι αν μοιάζει, αυτό το φαινομενικά ανάλαφρο και "παραδοσιακό” σνακ μπορεί να είναι υπεύθυνο για το ενοχλητικό φούσκωμα που σε ταλαιπωρεί. Και ίσως φταίει η χημεία του συνδυασμού και ο τρόπος που αυτή επηρεάζει τον μεταβολισμό σου.

Καρπούζι
Το καρπούζι δικαίως κατέχει την κορυφή στη λίστα των φρούτων του καλοκαιριού. Με περισσότερο από 90% νερό και ελάχιστες θερμίδες, μοιάζει να είναι ο τέλειος σύμμαχος της ενυδάτωσης και της σιλουέτας.
Όμως, πίσω από τα θετικά, κρύβεται και μια παγίδα: κάθε φέτα περιέχει φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, που, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή σε λάθος συνδυασμό, μπορούν να προκαλέσουν αυξομειώσεις στο σάκχαρο, φούσκωμα και δυσπεψία. Μπορεί, λοιπόν, να ενυδατώνει τον οργανισμό με πολλά υγρά, αλλά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση.
Καρπούζι + λίγο αλάτι = φυσικός ηλεκτρολύτης. Το ήξερες;
Φέτα
Η ιδέα να συνοδεύσεις τη γλυκιά γεύση του καρπουζιού με την αλμύρη γεύση της φέτας είναι καθιερωμένη πλέον. Γεύση ισορροπημένη, ελληνική, σωστή στο στόμα.
Ωστόσο, η φέτα, παρά τη θρεπτική της αξία σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, είναι από τα πιο αλμυρά τυριά. Μια μόλις μερίδα των 30-40 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει πάνω από 300mg νατρίου, ποσότητα ικανή να "μπλοκάρει" τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αποβολής υγρών και να προκαλέσει πρήξιμο, κατακράτηση και δυσφορία, ειδικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Κάπως έτσι, το δίδυμο καρπούζι - φέτα μετατρέπεται σε παγίδα για την κοιλιά, τα πόδια αλλά και τη διάθεσή σου.
Φέτα vs. ανθότυρο: Οι διαφορές τους και τι να προτιμήσεις ανάλογα με τον στόχο σου
Τι πάει στραβά με τον συνδυασμό
► Κατακράτηση υγρών: Το υψηλό νάτριο της φέτας αναγκάζει τον οργανισμό να συγκρατήσει νερό για να ισορροπήσει τα επίπεδα νατρίου στο αίμα. Το αποτέλεσμα; Πρήξιμο σε δάχτυλα, πόδια, πρόσωπο, ειδικά όταν κάνει πολλή ζέστη.
► Στομαχική δυσφορία: Ο συνδυασμός ζάχαρης από το καρπούζι και λίπους από τη φέτα μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, προκαλώντας αίσθημα βάρους ή φούσκωμα.
► Αφυδάτωση με "πρόσωπο ενυδάτωσης": Παρόλο που νομίζεις ότι λαμβάνεις νερό με το καρπούζι, το αλάτι μπλοκάρει την αποβολή των υγρών. Έτσι, ενώ το σώμα κρατάει υγρά, νιώθεις διψασμένη και άτονη.
Να μην ξαναφάω καρπούζι με φέτα;
Όχι φυσικά. Το θέμα δεν είναι ο πανικός αλλά η εκπαίδευση. Αν τρως περιστασιακά μια μικρή μερίδα, χωρίς να έχεις άλλα αλμυρά γεύματα μέσα στη μέρα, είσαι μια χαρά. Το πρόβλημα προκύπτει όταν συνδυάζεις μεγάλη ποσότητα φέτας με πολλές φέτες καρπούζι, το καταναλώνεις βράδυ και ξυπνάς νιώθοντας φούσκωμα ή έχεις ήδη θέμα με κατακράτηση ή έντονη εφίδρωση.
Τι μπορείς να κάνεις αντί γι’ αυτό
- Συνδύασε καρπούζι με κάτι λιγότερο αλμυρό: π.χ. λίγο cottage cheese ή γιαούρτι.
- Πρόσθεσε λίγο δυόσμο ή λάιμ για extra γεύση χωρίς θερμίδες ή αλάτι.
- Πρόσεξε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας: αν έχεις ήδη φάει κάτι αλμυρό, άφησε τη φέτα για άλλη φορά.
Γιατί κάνεις κατακράτηση υγρών; 3 πιθανά αίτια
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr