Βραστά αυγά ή ομελέτα: Τι είναι καλύτερο για απώλεια βάρους (σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο)

Τα αυγά είναι σύμμαχος στη δίαιτα, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος κάνει όλη τη διαφορά.

ομελέτα iStock

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, σίγουρα αναρωτιέσαι ποια τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν περισσότερο και ποια ίσως σε επιβαρύνουν χωρίς να το καταλάβεις. Τα αυγά βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σε χορταίνουν εύκολα και έχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Το ερώτημα όμως παραμένει: είναι καλύτερο να τα τρως βραστά ή να προτιμάς την ομελέτα;

Βραστά αυγά

Αν θέλεις την πιο απλή απάντηση, τα βρασμένα αυγά έχουν το πλεονέκτημα. Δεν χρειάζονται καθόλου λάδι ή βούτυρο, οπότε παίρνεις καθαρές θερμίδες μόνο από το ίδιο το αυγό. Αυτό σημαίνει ότι ξέρεις ακριβώς τι βάζεις στον οργανισμό σου και μπορείς να ελέγξεις ευκολότερα την πρόσληψη ενέργειας, κάτι απαραίτητο σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο γαστρεντερολόγος Dr. Pal Manickam τονίζει ότι το βραστό αυγό είναι η πιο ασφαλής επιλογή όταν θέλεις να μετράς θερμίδες, γιατί δεν κρύβει εκπλήξεις.

Ομελέτα

Από την άλλη πλευρά, η ομελέτα μπορεί να γίνει είτε φίλος είτε εχθρός σου. Αν τη φτιάξεις με λίγο ελαιόλαδο, προσθέσεις λαχανικά, μανιτάρια, πιπεριές ή σπανάκι, τότε έχεις ένα πιο πλήρες γεύμα που σε κρατά χορτάτη για ώρες. Όμως, αν βάλεις πολύ λάδι, βούτυρο, τυριά και αλλαντικά, οι θερμίδες ανεβαίνουν απότομα και τότε η ομελέτα παύει να είναι "διαίτης". Ο ίδιος ο Dr. Manickam εξηγεί ότι η μαγειρική μέθοδος παίζει καθοριστικό ρόλο: μπορείς να κάνεις την ομελέτα σύμμαχό σου ή να την μετατρέψεις σε θερμιδική παγίδα.

Το λάθος που κάνεις με τον κρόκο

Ένα ακόμα σημείο που συχνά παραβλέπεις είναι ο κρόκος του αυγού. Ίσως να έχεις ακούσει ότι πρέπει να τον αποφεύγεις λόγω χοληστερίνης ή θερμίδων, όμως ο Dr. Manickam ξεκαθαρίζει ότι δεν χρειάζεται να τον πετάς. Ο κρόκος περιέχει βιταμίνες A, D, E, K, βιταμίνη B12, καθώς και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον κορεσμό και βοηθούν τον οργανισμό σου να λειτουργεί σωστά. Αν λοιπόν κρατάς μόνο το ασπράδι, χάνεις σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που θα σε στήριζαν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Στην πράξη, αυτό που έχει σημασία είναι η ισορροπία. Μπορείς να εντάξεις τόσο βραστά αυγά όσο και ομελέτες στο καθημερινό σου πρόγραμμα, αρκεί να προσέχεις τον τρόπο που τα ετοιμάζεις. Αν βιάζεσαι και θες μια γρήγορη, σίγουρη λύση, βράσε 1-2 αυγά και έχεις έτοιμο ένα χορταστικό σνακ με λίγες θερμίδες. Αν πάλι έχεις όρεξη να μαγειρέψεις, κάνε μια ελαφριά ομελέτα με λαχανικά και θα έχεις ένα πλήρες γεύμα που δεν θα σε αφήσει να πεινάσεις. Έτσι, κερδίζεις και στον κορεσμό και στην ποικιλία γεύσεων, χωρίς να ξεφεύγεις από τον στόχο σου.

 

Η απάντηση λοιπόν δεν είναι απόλυτη. Τα βραστά αυγά σου προσφέρουν την πιο "καθαρή" επιλογή, ενώ η ομελέτα, αν τη φτιάξεις σωστά, μπορεί να γίνει εξίσου καλή και πιο απολαυστική. Το μυστικό είναι να κρατάς τον έλεγχο στα υλικά και να θυμάσαι ότι ολόκληρο το αυγό, με τον κρόκο του, αξίζει να βρίσκεται στη διατροφή σου.

Διάβασε επίσης:

Αυγό ή σκόνη πρωτεΐνης; Η διατροφολόγος απαντά τι πρέπει να επιλέξεις

Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε όταν τρώμε αυγό για πρωινό

Αυγά: 5 μύθοι που καταρρίπτονται από μία ειδικό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i