Ασπράδι αυγού, σόγια ή καστανό ρύζι; Ποια πρωτεΐνη πραγματικά αφομοιώνεται από τον οργανισμό

Γιατί η πηγή της πρωτεΐνης μετράει περισσότερο από τον τύπο της, σύμφωνα με νέα έρευνα;

Ασπράδι αυγού, σόγια ή καστανό ρύζι iStock

Αν αυξάνεις την πρόσληψη πρωτεΐνης, ίσως νομίζεις ότι οι ζωικές πρωτεΐνες αφομοιώνονται καλύτερα από τις φυτικές. Ωστόσο, νέα μελέτη του North Carolina State University, δημοσιευμένη στο Food & Function, δείχνει ότι δεν είναι η κατηγορία – ζωική ή φυτική – που καθορίζει την πέψη, αλλά η συγκεκριμένη πηγή της πρωτεΐνης.

Η ομάδα εξέτασε έξι πρωτεΐνες – σόγια, καζεΐνη, καστανό ρύζι, μαγιά, αρακά και ασπράδι αυγού – σε μοντέλα πειραματόζωων με και χωρίς μικροβίωμα. Με υψηλής ανάλυσης φασματομετρία μάζας, παρακολούθησαν ποιες πρωτεΐνες απορροφούνται πλήρως και ποιες φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου αλληλεπιδρούν με τα μικρόβια.

Οι nο.1 πρωτεΐνες για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα 

Ποιες πρωτεΐνες φτάνουν ανέπαφες στο έντερο

"Θέλαμε να δούμε όχι μόνο πόση πρωτεΐνη αφομοιώνεται από τον οργανισμό, αλλά και ποιες καταλήγουν στο παχύ έντερο για να αλληλεπιδράσουν με το μικροβίωμα", λέει η Ayesha Awan, PhD υποψήφια και κύρια συγγραφέας.

  • Το ασπράδι αυγού, αν και θεωρητικά εύπεπτο, φτάνει σε ένα μέρος ανέπαφο στο παχύ έντερο.
  • Το καστανό ρύζι αφομοιώνεται πιο δύσκολα, με περίπου το 50% να φτάνει ανέπαφο στα κόπρανα.

Όπως τονίζει ο Manuel Kleiner, συν-συγγραφέας: "Ο κόσμος συχνά σκέφτεται απλώς ζώα ή φυτά, αλλά η συμπεριφορά της πρωτεΐνης εξαρτάται από την πηγή της".

 

Ο ρόλος του μικροβιώματος στην πέψη πρωτεΐνης

Η παρουσία μικροβίων επηρεάζει ποια πρωτεΐνη διασπάται και ποια μένει ανέπαφη. Για παράδειγμα:

  • Kunitz trypsin inhibitor στη σόγια
  • Λυσοζύμη και avidin στο αυγό

Αυτές οι πρωτεΐνες φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο και γίνονται διαθέσιμες για τα μικρόβια, επηρεάζοντας τη σύνθεση μεταβολιτών όπως βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα και ινδόλες, που συνδέονται με την υγεία του οργανισμού.

Στο λεπτό έντερο, η πέψη πραγματοποιείται σχεδόν ανεπηρέαστη από τα μικρόβια. Οι πραγματικές διαφορές παρατηρούνται στο παχύ έντερο, όπου τα μικρόβια αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες και τις μετατρέπουν ή τις αφήνουν ανέπαφες.

Τι σημαίνει αυτό για τη διατροφή σου

Η έρευνα δείχνει ότι η πηγή της πρωτεΐνης είναι καθοριστική για την πέψη και τη λειτουργία του μικροβιώματος. Ακόμα και οι πρωτεΐνες που θεωρούνται "εύπεπτες" μπορούν να φτάσουν ανέπαφες στο έντερο και να επηρεάσουν την υγεία σου. "Η επόμενη φάση της έρευνας θα εξετάσει πώς διαφορετικές πρωτεΐνες και οι αλληλεπιδράσεις τους με τα μικρόβια επηρεάζουν τη συνολική υγεία", λέει ο Kleiner.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

  • Ασπράδι αυγού: θεωρείται εύπεπτη και αφομοιώνεται καλά, αλλά ένα μέρος της φτάνει ακόμα ανέπαφο στο παχύ έντερο.
  • Καζεΐνη (γάλα): αφομοιώνεται καλύτερα από πολλές φυτικές πρωτεΐνες.
  • Σόγια: μέτρια πέψη, κάποια αντιθρεπτικά συστατικά φτάνουν ανέπαφα στο έντερο.
  • Καστανό ρύζι: αφομοιώνεται λιγότερο καλά, περίπου το 50% φτάνει ανέπαφο στο παχύ έντερο, άρα θεωρείται η "λιγότερο εύπεπτη" από τις πρωτεΐνες της μελέτης.
  • Αρακάς και μαγιά: πέπτονται καλύτερα από το καστανό ρύζι, αλλά όχι τόσο όσο το αυγό ή η καζεΐνη.

Πρακτικές συμβουλές: 

  • Αν θέλεις μέγιστη αφομοίωση και λιγότερη πρωτεΐνη να φτάνει ανέπαφη στο παχύ έντερο, οι καλύτερες επιλογές είναι ασπράδι αυγού και καζεΐνη.
  • Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως το καστανό ρύζι χρειάζονται προσοχή, ειδικά αν θες να αποφύγεις φούσκωμα ή δυσφορία.
  • Ο καλύτερος τρόπος είναι να συνδυάζεις διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης, ώστε να επωφελείσαι και από την πέψη στο λεπτό έντερο και από τη θετική δράση στο μικροβίωμα.

Αυγό ή σκόνη πρωτεΐνης; Η διατροφολόγος απαντά τι πρέπει να επιλέξεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i