
Αν αγαπάς την παραδοσιακή κουζίνα και τα ποντιακά φαγητά, η συνταγή για μαντού ή μαντί, σίγουρα θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά. Το κοφτό μακαρονάκι, η ιδιαίτερη γεύση και η πλούσια σάλτσα την κάνουν ιδανική για κάθε στιγμή που θέλεις ένα ζεστό, θρεπτικό και γεμάτο γεύση γεύμα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδική στην κουζίνα ή να έχεις ακριβά υλικά, η συνταγή είναι απλή και τα υλικά είναι καθημερινά, αυτά που σίγουρα έχεις ήδη στο σπίτι σου. Το πιο ωραίο είναι ότι το μαντού δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ένα ταξίδι στην παράδοση, που συνδέει κάθε μπουκιά με τις γεύσεις και τις αναμνήσεις των Ποντίων.
Η προετοιμασία για το μαντού είναι γρήγορη. Όταν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το κοφτό μακαρονάκι και να ανακατεύεις τη σάλτσα, θα νιώσεις ότι συμμετέχεις σε μια διαδικασία που μεταφέρει ιστορία και παράδοση στην κουζίνα σου. Κάθε βήμα της συνταγής είναι απλό, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ικανοποιητικό, ένα πιάτο που μπορείς να μοιραστείς με την οικογένεια ή τους φίλους σου και που θα φέρει στο τραπέζι γεύση, άρωμα και αγάπη.
Συνταγή για μαντού
Υλικά:
- 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 2–3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
1) Βράσε το μακαρονάκι: Σε αλατισμένο νερό, ρίξε το κοφτό μακαρονάκι και βράσε το μέχρι να γίνει al dente. Στράγγισέ το καλά.
2) Ετοίμασε το σκόρδο: Σε ένα μικρό τηγάνι ή κατσαρολάκι, ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το σκόρδο. Σοτάρισέ το για 1–2 λεπτά μέχρι να βγάλει άρωμα, προσέχοντας να μην καεί.
3) Ανακάτεψε με το γιαούρτι: Ρίξε το βρασμένο μακαρονάκι σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε το γιαούρτι και το σοταρισμένο σκόρδο με το λάδι. Ανακάτεψε καλά ώστε το γιαούρτι να καλύψει ομοιόμορφα τα ζυμαρικά.
4) Καρυκεύματα: Πρόσθεσε τον αποξηραμένο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε ξανά και δοκίμασε για να προσαρμόσεις τη γεύση.
5) Σερβίρισμα: Σέρβιρε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλεις, μπορείς να πασπαλίσεις λίγη επιπλέον δόση δυόσμου για άρωμα και χρώμα.
Διάβασε επίσης:
Κοφτό μακαρονάκι με κιμά φακής: Το σπιτικό comfort food που θα ζητάς ξανά και ξανά
Πώς οι Ιταλοί τρώνε (συνέχεια) ζυμαρικά και δεν παχαίνουν; Με αυτά τα tips
Αυτό το δημητριακό έχει περισσότερη πρωτεΐνη από όλα τα άλλα και πιθανόν να μην το έχεις ξανακούσει
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr