Μαρούλι, σπανάκι και σαλάτες σε σακουλάκι: Πόσο ασφαλή είναι, ακόμα κι αν τα πλύνεις;

Οι ειδικοί εξηγούν γιατί το πλύσιμο βοηθά, αλλά δεν αρκεί για να εξαφανίσει τα μικρόβια από τα αγαπημένα σου φυλλώδη.

Μαρούλι iStock

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούς πως "η σαλάτα είναι το πιο υγιεινό πιάτο που μπορείς να βάλεις στο τραπέζι σου". Όμως η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο και επιστήμονα τροφίμων Jessica Gavin, CFS, CCS, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι μπορούν να μολυνθούν σε πολλά στάδια της παραγωγής τους, από το χωράφι μέχρι το ψυγείο σου. Δεν είναι τυχαίο ότι μια μελέτη του 2024 τα συνδέει με περίπου 2 εκατομμύρια περιστατικά τροφικών λοιμώξεων κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αναπόφευκτο: σε προστατεύει πραγματικά το σχολαστικό πλύσιμο;

Τα 5 καλύτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι σούπερ θρεπτικά και μαγειρεύονται εύκολα

Γιατί τα φυλλώδη λαχανικά μολύνονται τόσο εύκολα

"Τα φυλλώδη συνδέονται συχνά με τροφικές λοιμώξεις, γιατί μπορούν να μολυνθούν σε πολλά στάδια πριν φτάσουν στο πιάτο σου", εξηγεί η Gavin, μιλώντας στο Health. Το νερό άρδευσης, η κοπριά ως λίπασμα, τα ζώα στα χωράφια ή ακόμα και ο τρόπος συγκομιδής και επεξεργασίας μπορούν να φέρουν στο τραπέζι σου μικρόβια όπως E. coli και Salmonella. Όπως συμπληρώνει ο Bryan Quoc Le, PhD, επιστήμονας τροφίμων, "όσο μεγαλύτερη η έκταση καλλιέργειας, τόσο λιγότερη επίβλεψη υπάρχει", ενώ τα πιο "ειδικά" χόρτα (π.χ. ρόκα) συχνά καλλιεργούνται σε μικρότερα χωράφια όπου οι παραγωγοί ξέρουν καλύτερα τι γίνεται.

Ξύδι με σόδα για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών; Γιατί ΔΕΝ πρέπει να το κάνεις;

Τι καταφέρνει το πλύσιμο – και τι όχι

Το ξέπλυμα με νερό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, να διώξει χώμα και σκόνη, ακόμη και να απομακρύνει ορισμένα βακτήρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι "καθαρίζει" τα πάντα. "Τα περισσότερα παθογόνα κολλάνε πολύ καλά στις επιφάνειες των φύλλων και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν με το νερό", τονίζει ο Bryan Quoc Le. Και η Gavin συμπληρώνει: "Τα μικρόβια μπορούν να κρυφτούν σε μικρές πτυχώσεις ή να περάσουν μέσα στον ιστό του φυτού, εκεί όπου το ξέπλυμα δεν φτάνει".

Προσοχή και στις σαλάτες σε σακουλάκι: η πρόσθετη επεξεργασία και το συνεχές "πέρασμα" από μηχανήματα και χέρια αυξάνει την πιθανότητα επιμόλυνσης. Η Listeria είναι μάλιστα ιδιαίτερα επίμονη, αφού αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου και μπορεί να συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται.

Ο σωστός τρόπος να πλένεις φυλλώδη

Ακόμα κι αν δεν εξαφανίζεις όλα τα μικρόβια, το καλό πλύσιμο είναι σημαντικό. Οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθείς μερικά βήματα:

  • Πλένεις πρώτα τα χέρια σου και καθαρίζεις πάγκο, σκεύη και νεροχύτη με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μουλιάζεις τα φύλλα σε μπολ με κρύο νερό για να φύγει το χώμα.
  • Ξεπλένεις τα φύλλα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  • Αφαιρείς τσακισμένα ή μαυρισμένα κομμάτια.
  • Στεγνώνεις καλά με χαρτί κουζίνας ή salad spinner.
  • Το μυστικό είναι να αποφεύγεις το ζεστό νερό (που μπορεί να κάνει τα φύλλα πιο ευάλωτα) και να διατηρείς τα λαχανικά όσο πιο στεγνά γίνεται πριν τα βάλεις στο ψυγείο.

Τι πραγματικά σκοτώνει τα βακτήρια

Η Jessica Gavin είναι ξεκάθαρη: "Ο μόνος σίγουρος τρόπος να σκοτώσεις τα βακτήρια είναι το μαγείρεμα". Το πλύσιμο μειώνει κινδύνους, αλλά δεν είναι πανάκεια. Για ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με χαμηλή άμυνα, είναι συχνά πιο ασφαλές να προτιμούν μαγειρεμένα λαχανικά.

10 φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i