Άπαχο χοιρινό ή με λίπος; Ποιο κρέας "χτίζει" καλύτερα τους μυς μετά την προπόνηση

Μια νέα μελέτη από Αμερικανούς επιστήμονες αποκαλύπτει ποιο είδος χοιρινού πραγματικά βοηθά την ανάπτυξη μυών και τι να αποφεύγεις μετά την άσκηση.

χοιρινό iStock

Δεν αρκεί μόνο να αφιερώσεις χρόνο στο γυμναστήριο. Το τι βάζεις στο πιάτο σου μετά την προπόνηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι το άπαχο χοιρινό μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην ανάπτυξη των μυών, ενώ το λιπαρό χοιρινό όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σχεδόν ακυρώνει τα οφέλη της άσκησης.

Ο καθηγητής Nicholas Burd, ειδικός στην υγεία και την κίνηση σώματος στο Πανεπιστήμιο Illinois Urbana-Champaign, εξηγεί: "Δεν είναι όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ίδια… Το υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος χοιρινό πραγματικά φρενάρει την ανάπτυξη μυών".

 

Μοσχάρι ή χοιρινό: Ποιο κρέας κάνει καλό στην υγεία σου; Η διατροφολόγος απαντά

Τι έδειξε η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 16 ενήλικες που εκτελούσαν ασκήσεις αντίστασης, όπως πιέσεις και εκτάσεις ποδιών. Μετά την προπόνηση, κατανάλωναν είτε άπαχο χοιρινό μπιφτέκι, είτε λιπαρό χοιρινό μπιφτέκι, είτε ένα ποτό υδατανθράκων ως ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα αμινοξέα στο αίμα και τη σύνθεση πρωτεΐνης στους μυς πριν και πέντε ώρες μετά το γεύμα. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή:

  • Άπαχο χοιρινό → αύξηση μυϊκής πρωτεΐνης 0,106%
  • Λιπαρό χοιρινό → αύξηση 0,072%
  • Ποτό υδατανθράκων → πολύ μικρότερη αύξηση

Ο Burd εξηγεί: "Υπήρξε μεγαλύτερη αύξηση των διαθέσιμων αμινοξέων από το άπαχο χοιρινό, και αυτό φαίνεται ότι ενεργοποιεί περισσότερο τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης".

Η σημασία της προσεκτικής προετοιμασίας

Η μελέτη ήταν ιδιαίτερα σχολαστική: όλο το κρέας προερχόταν από τον ίδιο χοίρο, τα επίπεδα λίπους ήταν ακριβώς καθορισμένα και τα μπιφτέκια αναλύθηκαν εργαστηριακά πριν καταψυχθούν. Ο Burd τονίζει ότι η διαδικασία αυτή ήταν απαραίτητη, γιατί η επεξεργασία του κρέατος μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Η διατροφή αρκεί για μυϊκή ανάπτυξη;

Παρά τη σαφή υπεροχή του άπαχου χοιρινού, ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι η κύρια ανάπτυξη των μυών εξαρτάται πάντα από την άσκηση. Η διατροφή απλώς ενισχύει τα αποτελέσματα. Άλλα τρόφιμα όπως αυγά ή σολομός παραμένουν επίσης εξαιρετικές επιλογές για μυϊκή υποστήριξη. Απλά να θυμάσαι ότι το λίπος στο κρέας μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σου, ενώ η σωστή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή πάνε πάντα χέρι-χέρι.

Μπριζόλα rare, μπιφτέκι όχι: Γιατί ο κιμάς πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι καλοψημένος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i