istock
Υπάρχει κάτι μαγικό στα μακαρόνια, δεν νομίζεις; Είναι από εκείνες τις τροφές που μπορούν να σου φτιάξουν τη μέρα, να σε ταξιδέψουν στην Ιταλία με μια μόνο μπουκιά και να σου θυμίσουν ότι η απόλαυση κρύβεται συχνά στην απλότητα. Είτε τα προτιμάς με κόκκινη σάλτσα, είτε με μια κρέμα τυριών, είτε απλώς με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά, τα ζυμαρικά έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν ένα απλό γεύμα σε εμπειρία.
Τα ζυμαρικά δεν είναι μόνο νόστιμα, έχουν και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό σου. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, την κύρια πηγή ενέργειας που χρειάζεσαι για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της ημέρας σου. Αν τα επιλέξεις ολικής άλεσης, θα σου προσφέρουν και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη πέψη και στην αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, συνδυάζονται τέλεια με κάθε λογής υλικά, από λαχανικά και ψάρια, μέχρι κρέας ή απλά λίγο βούτυρο και τυρί.
Κι αν κάτι αξίζει να λατρέψεις στα μακαρόνια, είναι η ατελείωτη ποικιλία τους. Από τα λεπτά σπαγγέτι μέχρι τα φαρδιά ταλιατέλες και τα παιχνιδιάρικα φιογκάκια, κάθε σχήμα έχει τη δική του "προσωπικότητα". Και κάθε συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί στα γούστα σου, στις διαθέσεις σου ή ακόμα και στο τι έχεις εκείνη τη στιγμή στο ντουλάπι. Σήμερα όμως, θα σου δείξω κάτι ξεχωριστό, μια από τις πιο αγαπημένες, αυθεντικές και απλές ιταλικές συνταγές, την cacio e pepe, όπως την προτείνει ο καταξιωμένος σεφ Γιάννης Λουκάκος.
Cacio e pepe από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο
Υλικά:
- 500 γρ. σπαγγέτι ή ζυμαρικό της αρεσκείας σου
- 1900 γρ. νερό
- 10 γρ. αλάτι
- 125 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 125 γρ. πεκορίνο Ρομάνο, τριμμένο
- 8 γρ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
1) Σε μια πλατιά κατσαρόλα, αρκετά μεγάλη ώστε να χωράνε τα ζυμαρικά σε όλο τους το μήκος, ρίξε το νερό και το αλάτι.
2) Φέρε το νερό σε βρασμό και πρόσθεσε τα ζυμαρικά. Διατήρησέ τα σε χαμηλό βρασμό, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην κολλήσουν.
3) Αν δεις ότι το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα πριν μαγειρευτούν όπως θέλεις, πρόσθεσε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
4) Μόλις τα ζυμαρικά φτάσουν στο σημείο βρασμού που προτιμάς - ιδανικά al dente - και απομείνει λίγο νερό πηχτό από το άμυλο, χαμήλωσε τη φωτιά.
5) Πρόσθεσε σταδιακά τα τριμμένα τυριά, ανακατεύοντας κυκλικά με μια κουτάλα ή πιρούνα. Περίμενε να ενσωματωθεί κάθε δόση τυριού πριν προσθέσεις την επόμενη.
6) Όταν τα τυριά λιώσουν πλήρως και η σάλτσα γίνει πλούσια και κρεμώδης, ρίξε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
7) Ανακάτεψε απαλά και σέρβιρε αμέσως.
8) Αν θέλεις, τρίψε από πάνω λίγο επιπλέον πεκορίνο και μαύρο πιπέρι για άρωμα και ένταση.
Διάβασε επίσης:
Υγιεινό παστίτσιο - Η ελαφριά εκδοχή του αγαπημένου ελληνικού πιάτου
Μαντού: Η ποντιακή συνταγή με κοφτό μακαρονάκι που θα σε ξετρελάνει
Κοφτό μακαρονάκι με κιμά φακής: Το σπιτικό comfort food που θα ζητάς ξανά και ξανά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr