Πώς να φτιάξεις τέλειες τηγανίτες: τα κόλπα των γιαγιάδων για το πιο αφράτο αποτέλεσμα

Η τέχνη της αφράτης τηγανίτας, βήμα-βήμα, όπως την ξέρουν οι παλιές γενιές.

τηγανίτες iStock

Όταν μιλάμε για τηγανίτες, λίγοι καταφέρνουν να πετύχουν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε αφράτη υφή και πλούσια γεύση. Οι γιαγιάδες φαίνεται να γνωρίζουν τα μυστικά της τέλειας τηγανίτας, από την επιλογή των υλικών μέχρι την τεχνική ψησίματος, και αυτά τα μικρά κόλπα κάνουν όλη τη διαφορά. Σε αυτό το άρθρο αποκαλύπτουμε τα βήματα που μεταμορφώνουν μια απλή ζύμη σε πρωινό γεμάτο γεύση και αφράτη υφή, συνδυάζοντας τη νοσταλγία με μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη προσέγγιση. 

Τηγανίτες ολικής άλεσης με παντζάρι - το πιο γευστικό και θρεπτικό πρωινό

1. Το αλεύρι κοσκινισμένο κάνει τη διαφορά

Ένα από τα πρώτα μυστικά των γιαγιάδων είναι η προσεκτική προετοιμασία του αλευριού. Το κοσκίνισμά του πριν το ζύμωμα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν σβόλοι και προσθέτει επιπλέον αέρα, κάνοντας το αποτέλεσμα πιο αφράτο. Μην παραλείπεις ποτέ αυτό το βήμα, είναι ο πρώτος παράγοντας για τη μαλακή υφή.

2. Γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

Η γιαγιά ποτέ δεν έριχνε κρύο γάλα κατευθείαν από το ψυγείο. Το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου βοηθά στη σωστή ενσωμάτωση των υλικών και αποτρέπει το σφίξιμο της ζύμης. Το αποτέλεσμα; Τηγανίτες που λιώνουν στο στόμα.

3. Το μυστικό της ανάμειξης

Ανακάτεψε απαλά τη ζύμη με ένα πιρούνι ή σπάτουλα και όχι με μίξερ. Οι γιαγιάδες ήξεραν ότι το υπερβολικό ζύμωμα ενεργοποιεί τη γλουτένη και κάνει τη ζύμη σκληρή. Το ελαφρύ ανακάτεμα κρατά τις τηγανίτες αφράτες.

4. Ζεστό λάδι, αλλά όχι υπερβολικά

Ένα άλλο μυστικό είναι η θερμοκρασία του λαδιού. Πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό, για να μην καούν εξωτερικά ενώ μένουν ωμές στο εσωτερικό. Δοκίμασε να ρίξεις μια μικρή σταγόνα ζύμης: αν "φουσκώσει" αμέσως, είσαι έτοιμη.

5. Ο χρόνος ξεκούρασης της ζύμης

Οι γιαγιάδες άφηναν τη ζύμη να "ξεκουραστεί" 10–15 λεπτά πριν το ψήσιμο. Αυτό επιτρέπει στο αλεύρι να απορροφήσει τα υγρά πλήρως και στον αέρα να παγιδευτεί μέσα στη ζύμη, το απόλυτο μυστικό για αφράτες τηγανίτες.

6. Μικρά κόλπα για επιπλέον γεύση

  • Μια πρέζα αλάτι ενισχύει τη γεύση.
  • Μια κουταλιά βούτυρο στη ζύμη ή στο τηγάνι δίνει πιο πλούσιο άρωμα.
  • Προσθέτεις λίγη βανίλια ή κανέλα για extra νοστιμιά. 

Τηγανίτες κολοκυθιού - Εύκολη συνταγή για να μυρίσει καλοκαίρι στο τραπέζι σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i