6 λαχανικά που πρέπει να τρως μαγειρεμένα για μέγιστη θρεπτική αξία - Τι λένε οι διατροφολόγοι

Ποια καθημερινά λαχανικά γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται και πώς μπορείς να ενισχύσεις τα οφέλη τους στην καθημερινή σου διατροφή.

Λαχανικά πιο υγιεινά μαγειρεμένα iStock

Η κατανάλωση λαχανικών είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες για την υγεία σου. Ωστόσο, αν θέλεις να απορροφήσεις τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους, ορισμένα λαχανικά είναι καλύτερα να μαγειρεύονται πριν τα φας, όπως αναφέρουν οι διατροφολόγοι Lauren Manaker και Victoria Whittington στο Real Simple. Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών στοιχείων, δηλαδή να διευκολύνει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Επιπλέον, το μαγείρεμα κάνει τα λαχανικά πιο εύπεπτα, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχεις ευαίσθητο στομάχι.

Ακολουθούν έξι λαχανικά που παρέχουν περισσότερα οφέλη όταν μαγειρεύονται, μαζί με τρόπους να τα απολαμβάνεις στο σπίτι.

6 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά μαγειρεμένα

1. Καρότα

Το μαγείρεμα των καρότων μαλακώνει τα σκληρά κυτταρικά τους τοιχώματα και αυξάνει τη διαθεσιμότητα της βήτα-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό και υποστηρίζει την υγεία των ματιών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Καρότα μπορείς να τα ψήσεις, να τα βράσεις ή να τα κάνεις στον ατμό, και προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα διευκολύνεται η απορρόφηση της βήτα-καροτίνης.

2. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία και μειώνουν τη φλεγμονή. Ωμά, αυτά τα θρεπτικά στοιχεία είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν, αλλά το μαγείρεμα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης D και της β-γλυκάνης, μιας φυτικής ίνας. Σοτάρισμα, ψήσιμο ή στη σχάρα ενισχύουν τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά.

3. Ντομάτες

Το μαγείρεμα των ντοματών διασπά τα κυτταρικά τους τοιχώματα, απελευθερώνοντας το λυκοπένιο σε μορφή που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Το λυκοπένιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που συνδέεται με την υγεία της καρδιάς και τη μείωση της φλεγμονής. Αν μαγειρέψεις τις ντομάτες με λίγο ελαιόλαδο, η απορρόφηση του λυκοπενίου βελτιώνεται ακόμη περισσότερο. Μπορείς να τις ψήσεις, να τις σοτάρεις ή να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά, σούπες ή ομελέτες.

4. Σπαράγγια

Το μαγείρεμα των σπαραγγιών αυξάνει τα αντιοξειδωτικά τους, όπως το φερουλικό οξύ, και τις βιταμίνες A, E και K. Η βιταμίνη A και E υποστηρίζουν την όραση και το ανοσοποιητικό, ενώ η βιταμίνη K βοηθά στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Τα σπαράγγια μπορείς να τα ψήσεις, να τα σχάσεις ή να τα κάνεις στον ατμό και να τα προσθέσεις σε σαλάτες, ζυμαρικά ή σαν συνοδευτικό με ελαιόλαδο και λεμόνι.

5. Kale

Το μαγείρεμα του kale απελευθερώνει μέταλλα όπως ασβέστιο και μαγνήσιο και σπάει τις σκληρές ίνες, κάνοντάς το πιο εύπεπτο. Η ήπια επεξεργασία με ατμό ή σοτάρισμα διατηρεί περισσότερα θρεπτικά στοιχεία σε σχέση με το βράσιμο. Το kale μπορείς να το σερβίρεις με λεμόνι ή πιπεριές για πρόσθετη βιταμίνη C.

6. Σπανάκι

Το μαγείρεμα του σπανακιού μειώνει την οξαλική οξύτητα που δεσμεύει μέταλλα όπως σίδηρο και ασβέστιο, καθιστώντας τα πιο διαθέσιμα για απορρόφηση. Μπορείς να το κάνεις στον ατμό, να το σοτάρεις ή να το προσθέσεις σε ζυμαρικά, ομελέτες ή σούπες για ένα πλήρες γεύμα.

Διάβασε επίσης:

Σταμάτα να τα καταναλώνεις έτσι - 3 τρόποι μαγειρέματος που κάνουν τα λαχανικά πιο παχυντικά και από junk food!

Το ήξερες; Αυτά τα 12 λαχανικά έχουν περισσότερη πρωτεΐνη απ' ό,τι φαντάζεσαι

Αυτά τα λαχανικά ΔΕΝ έχουν τόσες φυτικές ίνες όσες νομίζεις - μάθε ποια να προτιμάς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i