istock
Τα καρότα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και ευέλικτα λαχανικά που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου, καθώς προσφέρουν σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου, βιταμίνης Α και φυτικών ινών. Η φυσική τους γλυκύτητα τα καθιστά ιδανικά για σούπες, ενώ η κατανάλωσή τους βοηθά στην όραση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη διατήρηση υγιούς δέρματος. Ο τραχανάς, παραδοσιακό ελληνικό προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες, προσθέτει σώμα και κορεσμό σε κάθε σούπα, κάνοντάς την πιο χορταστική και ισορροπημένη. Ο συνδυασμός καρότων και τραχανά δημιουργεί μια γλυκιά, ελαφρώς ξινή γεύση που αρέσει σε όλους και μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε διαφορετικές συνταγές.
Οι σούπες γενικά αποτελούν από τα πιο πρακτικά και θρεπτικά γεύματα για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Διατηρούν τα υδατοδιαλυτά στοιχεία των λαχανικών, όπως κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν υγρά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το σώμα χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση. Με ένα πιάτο σούπα παίρνεις ουσιαστικά και 1-2 ποτήρια νερό, ενώ μπορείς να την εμπλουτίσεις με πρωτεΐνη ή καλής ποιότητας λιπαρά για πλήρες γεύμα. Η καροτόσουπα με τραχανά είναι ιδανική για γρήγορο, θρεπτικό και ζεστό γεύμα που θα σε κρατήσει χορτάτη και ικανοποιημένη.
Αν θέλεις να φτιάξεις αυτή τη συνταγή της διατροφολόγου Έφη Κολοβέρου (@efi_koloverou_dietitian) για τη θρεπτική σούπα, μπορείς να την έχεις έτοιμη σε χρόνο dt, με απλά υλικά που σίγουρα έχεις στην κουζίνα σου. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα φτιάξεις μια κρεμώδη, βελουτέ καροτόσουπα με τραχανά που συνδυάζει γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Καροτόσουπα βελουτέ με τραχανά
Υλικά:
- Καρότα φρέσκα, 450 γρ σε ροδέλες
- Κρεμμύδι ξερό, 150 γρ (μέτριο)
- Τραχανάς ξινός, 150 γρ
- Ελαιόλαδο, 3 κ.σ.
- Πάπρικα γλυκιά, 1 κ.γ.
- Κύμινο τριμμένο, 1/2 κ.γ.
- Γάλα φρέσκο light, 200 ml
- Αλάτι, πιπέρι
- Νερό, περίπου 1,3 L
Εκτέλεση:
1) Ζέστανε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγάρισε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
2) Πρόσθεσε τα καρότα και τον τραχανά και ανακάτεψε καλά.
3) Ρίξε νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα υλικά και σιγόβρασε για περίπου 25 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νεράκι αν χρειαστεί.
4) Πρόσθεσε το γάλα, την πάπρικα, το κύμινο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
5) Άφησέ τη να πάρει μια ακόμη βράση, απόσυρε την κατσαρόλα και πολτοποίησε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ.
6) Σέρβιρε με γιαούρτι ή τυρί για έξτρα πρωτεΐνη και απόλαυσε τη ζεστή, κρεμώδη σου σούπα.
Διάβασε επίσης:
Ο σωστός τρόπος να αποθηκεύεις τα μαγειρεμένα όσπρια για μέγιστη διάρκεια
Η ιδανική σούπα για το κρύο με μοσχάρι και τραχανά
H "σούπα του γιατρού" με καρύδα και φακές - Ιδανική για τα κρυολογήματα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr