5 λάθη που κάνουμε με τη συντήρηση του φαγητού που έμεινε

Η αποθήκευση του φαγητού είναι ένα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο υγείας και οικιακής οικονομίας, αρκεί να γνωρίζουμε τους κανόνες για την ασφάλειά μας.

λάθη που κάνεις με τη συντήρηση του φαγητού

Συνεργάστηκε η Ειρήνη Κοντάκη, τεχνολόγος τροφίμων

Η αποθήκευση του φαγητού είναι ένα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο υγείας και οικιακής οικονομίας. Δες παρακάτω 5 βασικά λάθη που κάνεις με τη συντήρηση του φαγητού που έμεινε και που μπορεί να σου κοστίσουν.

Διάβασε επίσης: Πόσο διαρκούν τα τρόφιμα στο ψυγείο; Πότε πρέπει να πετάξεις τα περισσεύματα φαγητού;

5 λάθη που κάνεις με τη συντήρηση του φαγητού που έμεινε

1.Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα δοχεία αποθήκευσης  

Τα τρόφιμα θα πρέπει ιδανικά να αποθηκεύονται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία. Να θυμάσαι ότι όλα τα πλαστικά δοχεία δεν είναι κατάλληλα για την αποθήκευση όλων των τροφίμων: Σε ένα πλαστικό δοχείο που σχεδιάστηκε για τη συσκευασία γιαουρτιού, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποθηκευτεί ένα ζεστό τρόφιμο, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ακατάλληλες και θα προκληθεί μετανάστευση υλικών στο φαγητό σου. Επίσης, τα πλαστικά δοχεία φθείρονται με το χρόνο και θα πρέπει να αντικατασταθούν όταν εμφανίσουν σημάδια όπως αλλαγή χρώματος ή διάβρωση της επιφάνειας, συνεπώς επιβαρύνεις και το περιβάλλον με την άσκοπη χρήση των πλαστικών συσκευασιών.

2.Βάζεις το φαγητό σε λάθος θέση 

Γιατί είναι λάθος; Μπορεί να επιμολυνθεί από τα άλλα τρόφιμα που έχεις αποθηκεύσει. Οργάνωσε το ψυγείο σου σωστά, με βασικό κανόνα τα τρόφιμα που απαιτούν λιγότερο ή καθόλου μαγείρεμα να βρίσκονται στην κορυφή. Ωμά λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πλυθεί χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αποθήκευσή τους.

Eίναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα λαχανικά, κυρίως, μεταφέρουν E.coli και λιστέρια από το χώμα και οι δύο αυτοί μικροοργανισμοί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες ψύξης. Τα τρόφιμα που πρόκειται να μαγειρευτούν σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αποθηκευτούν στα τελευταία ράφια του, αφού κατά τη θερμική επεξεργασία τους θα θανατωθούν όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

3.Έλεγξε τη θερμοκρασία συντήρησης και κατάψυξης 

Το ψυγείο μάς βοηθά να συντηρήσουμε τα τρόφιμα για κάποιες ημέρες σε θερμοκρασίες όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι στη θερμοκρασία του δωματίου. Δε σημαίνει, δηλαδή, ότι στο ψυγείο δεν αναπτύσσονται βακτήρια. Σε θερμοκρασίες από 5 ºC έως και 60 °C τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Για το λόγο αυτόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου σε θερμοκρασία κάτω των 5 ºC και να διατηρήσεις αυτή τη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπερφορτώνεις το ψυγείο, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σωστά και δεν ανοιγοκλείνεις την πόρτα του για να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο θάλαμο κατάψυξης, όπου η ιδανική θερμοκρασία για να αποτρέψουμε την ανάπτυξη των βακτηριδίων είναι οι 18 ºC και κάτω. Ένα συχνό λάθος είναι να τοποθετείς το φαγητό ζεστό κατευθείαν στο ψυγείο, που έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης και να διακοπεί η αλυσίδα ψύξης με πιθανό κίνδυνο την αλλοίωση των αποθηκευμένων προϊόντων και τροφίμων.

4.Δε χρησιμοποιείς αεροστεγή δοχεία

Σίγουρα σου έχει τύχει να είσαι πολύ κουρασμένη ή απλά να βαριέσαι και κάνεις τη δουλειά της αποθήκευσης στο ψυγείο στα γρήγορα. Γιατί αυτό είναι λάθος; «Εκτός από την προστασία από τη μόλυνση, η αποθήκευση τροφίμων σε σκεπασμένα δοχεία βοηθά επίσης στο να διαρκέσουν περισσότερο». Και σε περίπτωση που βιάζεσαι πολύ (ή είσαι απλά κουρασμένη), τουλάχιστον, κάλυψε τα πιάτα και τα μπολ σου με πλαστικό περιτύλιγμα ή αλουμινόχαρτο.

5.First in, first out 

O πιο σημαντικός ίσως κανόνας διατήρησης τροφίμων: Το τρόφιμο που μπήκε πρώτο στο ψυγείο πρέπει να καταναλωθεί πρώτο. Ειδάλλως, πραγματικά, θα απογοητευτείς από το θέαμα όταν πας να πάρεις, π.χ., τα λαχανικά που θες να μαγειρέψεις. Όταν αποθηκεύεις ένα τρόφιμο, μην ξεχνάς να τοποθετείς εκείνα που αγόρασες πρόσφατα πίσω από αυτά που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεις ότι τα τρόφιμα θα καταναλωθούν πριν από την ημερομηνία λήξης τους και επιπλέον κάνεις περισσότερη οικονομία εφόσον δε χαλάνε, ώστε να αναγκαστείς να τα πετάξεις.

Διάβασε επίσης: Αβγά και άλλες τροφές στο ψυγείο | Να πού θα βάλεις τι και τι να ξέρεις για τη διατήρηση των τροφίμων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i