Νέα έρευνα: ΠΡΕΠΕΙ να μουλιάζουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα;

Μήπως κι εσύ μαγειρεύεις με λάθος τρόπο το ρύζι;

ρύζι

Το ρύζι περιέχει κατά μέσο όρο δέκα φορές περισσότερο ανόργανο αρσενικό σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA).

Τα άτομα λοιπόν που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού, όπως συμβαίνει σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, εκτίθενται σε ανησυχητικές ποσότητες αρσενικού.

Να μουλιάζουμε το ρύζι; Ναι! Βάζοντας περισσότερο νερό στο σκεύος μας ή αφήνοντας το ρύζι να μουλιάσει αρκετές ώρες πριν το μαγειρέψουμε, μειώνουμε αυτόματα τα επίπεδα του αρσενικού, δηλητήριο το οποίο ανευρίσκεται στο ρύζι λόγω της μόλυνσης του εδάφους.

Ο τρόπος καλλιέργειας του ρυζιού συνεπάγεται ότι οι σοδειές απορροφούν το ανόργανο αρσενικό που υπάρχει στο έδαφος και η μακρόχρονη έκθεση του ανθρώπου σε μεγάλες ποσότητες αρσενικού έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, οι βλάβες στο νευρικό σύστημα αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.

Νέα έρευνα: ΠΡΕΠΕΙ να μουλιάζουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; - εικόνα 1

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν όμως ότι ο τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του αρσενικού και να το καταστήσει πιο ασφαλές για την υγεία μας.

Ο καθηγητής Andy Meharg, του Πανεπιστημίου Queens στο Belfast των ΗΠΑ, δοκίμασε τρεις τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού:

  • Στον πρώτο τρόπο, χρησιμοποίησε μία αναλογία από δύο μέρη νερού και ένα μέρος ρυζιού, όπου κατά το μαγείρεμα το σκεύος ήταν χωρίς καπάκι για να φεύγουν οι ατμοί ελεύθερα.
  • Στο δεύτερο τρόπο, έβαλε πέντε μέρη νερού και ένα μέρος ρύζι πετώντας το νερό που περίσσευε μετά το τέλος του βρασμού. Με αυτή τη μέθοδο, τα επίπεδα αρσενικού έπεφταν σχεδόν κατά το ήμισυ.
  • Στην τρίτη μέθοδο, όπου το ρύζι είχε μουλιάσει όλη τη νύχτα, τα επίπεδα της τοξίνης μειώθηκαν κατά 80% .

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i