Η ιδανική δίαιτα για να χάσεις πολλά κιλά

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να αδυνατίσει. Ποια από όλες όμως είναι η προτιμότερη, όταν το ζητούμενο είναι η απώλεια μεγάλου αριθμού κιλών; Μια έρευνα αναζήτησε την πιο αποτελεσματική δίαιτα για να χάσεις πολλά κιλά!

polla-kila

Σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια κιλών –και μάλιστα πολλών- δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής αλλά ανάγκης. Ποια είναι όμως η καλύτερα δίαιτα για να χάσεις πολλά κιλά; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρόλινα στις ΗΠΑ αναζήτησαν ανάμεσα στα διάφορα δημοφιλή διατροφικά προγράμματα αυτό με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nutrition, παρακολούθησαν μια ομάδα υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων οι οποίοι έκαναν διαφορετικές δίαιτες επί έξι μήνες. Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά ακολουθούσαν ένα από τα εξής διατροφικά προγράμματα:

  • Vegan: Χορτοφαγική διατροφή βασισμένη στις τροφές φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια) χωρίς κρέας, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά.
  • Vegetarian: Χορτοφαγική διατροφή χωρίς κρέας, πουλερικά και ψάρια αλλά χωρίς απαγόρευση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών.
  • Pesco-vegetarian: Διατροφή με τροφές φυτικής προέλευσης, χωρίς κρέας και πουλερικά, αλλά με ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά.
  • Semi-vegetarian: Ημι-χορτοφαγική διατροφή όπου η κατανάλωση κόκκινου κρέατος επιτρέπεται μόνο μία φορά την εβδομάδα και τα πουλερικά έως πέντε φορές την εβδομάδα.
  • Άλλη δίαιτα που περιελάμβανε όλες τις κατηγορίες τροφών.

Αφού πέρασε το διάστημα των έξι μηνών, μελετήθηκαν στοιχεία από όλους όσους συμμετείχαν στην έρευνα ώστε να διαπιστωθεί σε ποια κατηγορία ανήκαν αυτοί που είδαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Φάνηκε, λοιπόν, ότι όσοι είχαν ακολουθήσει τη διατροφή vegan είχαν χάσει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό κιλών –κατά μέσο όρο 8 κιλά παραπάνω από όσους ακολούθησαν άλλη δίαιτα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ότι περιλαμβάνει περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που προκαλούν ευκολότερα αίσθημα κορεσμού, αλλά και ότι προβλέπει τροφές χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά και κατ΄συνέπεια αυτή συστήνουν ως τη δίαιτα για να χάσεις πολλά κιλά.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι όσοι ακολούθησαν τη vegan διατροφή δεν έχασαν μόνο τα περισσότερα κιλά αλλά είχαν και την πιο αισθητή βελτίωση στους υπόλοιπους δείκτες που αφορούν την κατάσταση της υγείας τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i