Συνταγή για λαγάνα και 5 ακόμα νηστίσιμες συνταγές (γλυκά, μηλόπιτα, ριζότο...)

Η Καθαρά Δευτέρα δεν μπορεί να γιορταστεί χωρίς λαγάνα. Στην επίσημη έναρξη της Σαρακοστής, φτιάχνουμε νόστιμες λαγάνες και ακόμα 5 νηστίσιμες συνταγές.

Συνταγή για λαγάνα iStock

Αν η Καθαρά Δευτέρα σε βρει σπίτι με προετοιμασίες για το σαρακοστιανό τραπέζι, δεν έχεις παρά να πάρεις έμπνευση από τις νηστίσιμες συνταγές που σου προτείνουμε. Φυσικά, έχουμε την αγαπημένη μας συνταγή για λαγάνα κι ακόμη πέντε νηστίσιμες συνταγές που είναι εύκολες και νόστιμες.

Συνταγή για λαγάνα

H συνταγή για τη λαγάνα είναι από το food blogger Γαβριήλ Νικολαϊδη (www.coolartisan.gr).

Υλικά

  • 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.

Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.

Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο. Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ότι topping θέλεις και να το αλείψεις με λίγο λάδι για να μην καεί.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Ακόμη πέντε νηστίσιμες συνταγές:

1. Ταμπουλέ: μια νόστιμη συνταγή για εσένα που νηστεύεις, αλλά λατρεύεις το καλό φαγητό

2.Η παραδοσιακή συνταγή για ταραμοσαλάτα

3.Συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα με χαλβά

4.Συνταγή για φαλάφελ

5.Kεφτέδες με φακές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i