Μπορεί η υπερκατανάλωση της λαχανίδας kale να είναι δηλητηριώδης;

Είναι μοδάτο, είναι hot σε κάθε food blog, είναι όμως τόσο καλό για την υγεία σου; Τι ισχύει για τη λαχανίδα kale και την κατανάλωσή του;

kale

Εκεί που πίστευες ότι η λαχανίδα kale είναι η καλύτερη τροφή που γνωρίζεις, φήμες έχουν διαδοθεί σε όλο το Facebook και το Twitter, αναφέροντας ότι μπορεί αυτό το είδος λαχανίδας να είναι τελικά δηλητηριώδες, γιατί η κατανάλωσή του προκαλεί υψηλά επίπεδα του θαλλίου, ενός τοξικού μετάλλου, στο αίμα-και ότι αυτό οδηγεί σε χρόνια κόπωση, δερματικά προβλήματα, αρρυθμίες, την ευαισθησία στη γλουτένη και τη νόσο του Lyme.

Μα το kale; Θα αναρωτηθεί κάποιος. Αυτό είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες Β, ενώ περιέχει και λίγες θερμίδες. Μία μόνο μερίδα του καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες σου σε βιταμίνες Α και Β. Άλλες έρευνες, όμως, συνδέουν το κέιλ με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Μπρόκολο kale

Προτού, λοιπόν, βιαστείς να το αποκλείσεις, άκου και αυτά που μας είπε σχετικά  η διαιτολόγος Alexandra Caspero, R.D..

«Η ιστορία αυτή με αφήνει έκπληκτη. Τέτοια άρθρα μπορούν να μπερδέψουν εύκολα τον κόσμο. Δυστυχώς πολλοί μπορεί να διαβάσουν μόνο τον τίτλο και να βρουν μία ακόμα ευκαιρία για να αποφύγουν κάτι πράσινο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 tips για να κάνεις μία σωστή part time δίαιτα

Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνο. Άλλωστε, πάρα πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου, υπερβολικός τόνος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από υδράργυρο και σε άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς, πάρα πολύ μπρόκολο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα».

Αλλά, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι απίθανο να καταναλώνεις ποσότητες κοντά στις επικίνδυνες.

Στην περίπτωση της λαχανίδας kale, οι ρίζες του απορροφούν το θάλλιο, ένα άοσμο, άγευστο μέταλλο που βρίσκεται σε ίχνη στη γη. Αλλά αυτό δε συμβαίνει μόνο με το κέιλ.

Μία έρευνα του περιοδικού Journal of Plant Nutrition, βρήκε θάλλιο σε πράσινα φασόλια, παντζάρια, πράσινο λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδια, μπιζέλια, ραπανάκια, σπανάκι, ντομάτες, γογγύλια και κάρδαμο.

Τις χειρότερες ποσότητες είχαν το κάρδαμο, τα ραπανάκια, τα γογγύλια και το πράσινο λάχανο. Είναι πιθανό αυτά τα λαχανικά να μεταδίδουν μεγαλύτερες ποσότητες θαλλίου σε αυτούς που τα καταναλώνουν, επειδή τρώμε τα κοτσάνια τους και αυτά βρίσκονται από την αρχή στο έδαφος.

Το θάλλιο παράγεται κυρίως από την καύση και την τήξη άνθρακα και στη συνέχεια εισέρχεται στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά και μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε ψάρια και οστρακοειδή».

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δίαιτα VB6 ή γίνε χορτοφάγος για μισή μέρα

Αν πρόκειται να αποκλείσεις λοιπόν τη λαχανίδα kale από τη διατροφή σου λόγω του θαλλίου, τότε θα πρέπει να κάνεις το ίδιο και με πολλές άλλες υγιεινές τροφές, όπως είδες παραπάνω. Αυτή φυσικά δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση σε μία ποιο υγιεινή διατροφή.

Πόση ποσότητα όμως μπορεί να είναι υπερβολική; Επειδή δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζεις αν το kale σου είχε καλλιεργηθεί σε έδαφος με θάλλιο και το πώς αυτό μεταφράζεται σε συγκέντρωσή του στο αίμα σου, είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί ένα καθορισμένο όριο του πόσο από το κέιλ θα πρέπει να καταναλώνεις.

Αλλά, όπως πάντα, το μέτρο είναι ένας καλός κανόνας.

Πέστο με μπρόκολο και λαχανίδα

«Τελικά, δε θα πρότεινα την υπερβολική κατανάλωση καμίας τροφής, καθώς πρέπει να υπάρχει μία καλή ισορροπία στα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Είσαι χορτοφάγος; Δες πώς θα βοηθήσεις τη δίαιτα!

Εγώ καταναλώνω 2 με 3 ματσάκια λαχανίδας kale τη βδομάδα και δεν πρόκειται να σταματήσω λόγω αυτών των άρθρων που έχουν κατακλύσει τα δημόσια δίκτυα. Ωστόσο, δε θα πρότεινα κιόλας να κάνει κάποιος χυμό με αυτή την ποσότητα κέιλ σε μία μόνο μέρα! Αυτό θα ήταν υπερβολή», επισημαίνει η Caspero.

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i