Πώς μπορείς να φτιάξεις πιο υγιεινά τα παραδοσιακά γλυκά των Xριστουγέννων;

Τι να αφαιρέσεις και με τι να το αντικαταστήσεις για να έχεις ένα υγιεινό και θρεπτικό αποτέλεσμα;

christmas-chocolate-cake-with-cherry-on-old-wooden-background-winter-picture-id973649786

Συνεργάστηκε η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr).

Tα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι μια παράδοση εξίσου σημαντική με τον στολισμό του σπιτιού. Δοκίμασε φέτος να φτιάξεις την πιο ελαφριά εκδοχή τους χρησιμοποιώντας πιο υγιεινά υλικά. Κάνε μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις και απόλαυσέ τα χωρίς ενοχές και μάλιστα παίρνοντας έξτρα θρεπτικά συστατικά.

Μελομακάρονα 

‣ Τα βασικά υλικά της συνταγής: Ελαιόλαδο, αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι, μέλι, γαρίφαλο, καρύδια.

‣ Τι να βγάλεις: Τη ζάχαρη από το σιρόπι. Τα μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά και, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη, θα έχεις ένα απόλυτα υγιεινό και θρεπτικό αποτέλεσμα.

‣ Τι να βάλεις: Παρασκεύασε το σιρόπι με σιρόπι αγαύης ή μόνο με μέλι. Το μέλι αποτελείται κατά 20% από νερό, οπότε μείωσε τα υπόλοιπα υγρά που θα χρησιμοποιήσεις στη συνταγή. Για κάθε 1/4 του φλιτζανιού μέλι αφαίρεσε 2 κ.σ. από τα υγρά της συνταγής.

‣ Tip: Για ακόμα πιο υγιεινό αποτέλεσμα αντικατάστησε το λευκό αλεύρι με ολικής αλέσεως και τη λευκή ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας.

Κουραμπιέδες

‣ Τα βασικά υλικά της συνταγής: Αμύγδαλα, βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αλεύρι, βανίλια, ρούμι.

‣ Τι να βγάλεις: Το βούτυρο, γιατί περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, πολλές μαργαρίνες περιέχουν ζωικά προϊόντα, όπως γάλα ή βούτυρο, πρόσθετα, χρωστικές και φοινικέλαιο.

‣ Τι να βάλεις: Μια vegan μαργαρίνη που μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου ανακατεύοντας σε ένα μπλέντερ 50 γρ. λάδι καρύδας, 25 γρ. ζωικό γάλα ή σόγιας σε θερμοκρασία δωματίου, 30 γρ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.σ. μηλόξιδο, 1 κ.γ. φυτική λεκιθίνη σε κόκκους, 1/2 κ.γ. αλάτι (το μείγμα θα σου δώσει περίπου 115 γρ. μαργαρίνη).

‣ Τip: Για έξτρα υγιεινό αποτέλεσμα αφαίρεσε την επικάλυψη ζάχα-

ρης άχνης και πασπάλισε τους

Βασιλόπιτα

‣ Τα βασικά υλικά της συνταγής: Αλεύρι, αβγά, αλάτι, ζάχαρη, βούτυρο, πορτοκάλι, κανέλα, καρύδια, γάλα.

‣ Τι να βγάλεις: Αντικατάστησε το αλεύρι και το βούτυρο με υποκατάστατα (βλ. κουραμπιέδες). Μείωσε, επίσης, τα αβγά που απαιτεί η συνταγή.

‣ Τι να βάλεις: Για να αντικαταστήσεις ένα μεγάλο αβγό, άλεσε 1 κ.σ. λιναρόσπορο και ανακάτεψε με 3 κ.σ. νερό. Άφησε το μείγμα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να έχει την υφή τζελ. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιήσεις για κάθε αβγό 2 κ.σ. πουρέ μήλου, απλά σε αυτή την περίπτωση μείωσε περισσότερο τη ζάχαρη, αφού το μήλο είναι από μόνο του γλυκό.

Δίπλες

‣ Τα βασικά υλικά της συνταγής: Αβγά, αλεύρι, λεμόνι, λικέρ, ζάχαρη, αλάτι, μέλι, καρύδια.

‣ Τι να βγάλεις: Για ένα υγιεινό αποτέλεσμα μπορείς να μειώσεις τα αβγά στο μισό, το λευκό αλεύρι αλλά και τη ζάχαρη.

‣ Τι να βάλεις: Πάρε ιδέες από τις παραπάνω συνταγές και κάνε τις αντικαταστάσεις που σου ταιριάζουν.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i