Σε ποιες τροφές βρίσκεται το κρυμμένο αλάτι και για ποιους λόγους να το μειώσεις;

Το ήξερες ότι στη χώρα μας καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα αλατιού από εκείνη που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ);

Mindful eating iStock

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο (@glinoudimitra).

Το ήξερες ότι στη χώρα μας καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα αλατιού από εκείνη που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ); Και αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο επειδή το αλάτι σχετίζεται με την αυξημένη κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα –που προφανώς δεν είναι τα αγαπημένα μας τώρα το καλοκαίρι–, αλλά και με πολλά άλλα και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι προτείνει ο ΠΟΥ για το αλάτι

Ως βασικός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει τεθεί η μείωση του αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, συνιστά η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη από 5 γρ. την ημέρα για τους ενήλικες, ενώ οι συστάσεις για τα παιδιά είναι μικρότερες. Τα 5 γρ. αντιστοιχούν σε 1 κ.γ., που μπορεί να προστεθεί είτε στο πιάτο είτε στο μαγείρεμα, καθώς και σε αυτό που βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και μη. Περιόρισε το αλάτι στη διατροφή σου και θα νιώθεις πιο υγιής και πιο ανάλαφρη, ενώ παράλληλα θα δεις να μειώνονται το βάρος και η κυτταρίτιδα. Πολλά τα οφέλη για να μην τη δοκιμάσεις! Διάβασε επίσης: 5 απλά βήματα για να μειώσουμε το αλάτι σε λιγότερο από 5 γρ τη μέρα

Οι 5 σημαντικοί λόγοι υγείας για να μειώσεις το αλάτι

Αρτηριακή πίεση 

Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την πίεση δηλαδή που ασκεί το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς διαχέεται σε όλο το σώμα. Η αυξημένη κατανάλωσή του οδηγεί σε κατακράτηση νερού από το σώμα. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση τόσο του όγκου υγρών γύρω από τα κύτταρα όσο και του όγκου του αίματος, με αποτέλεσμα να ασκείται περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, όμως, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Εγκεφαλικό επεισόδιο 

Όταν αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η παροχή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του εγκεφάλου, καθώς δεν οξυγονώνεται καλά. Το 35-50% των περιπτώσεων εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καρδιακή προσβολή 

Το αλάτι είναι επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς και όσο λιγότερο καταναλώνουμε τόσο περισσότερο την προστατεύουμε. Ερευνητές του φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι επισήμαναν ότι οι κυριότερες παθήσεις της καρδιάς, όπως καρδιακή προσβολή, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που καταναλώνουν περισσότερο από το συνιστώμενο αλάτι, καθώς το πάχος των αγγείων αυξάνεται για να μπορεί να αντεπεξέλθει στην υψηλή πίεση του αίματος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία για να φέρει εις πέρας σωστά την κυκλοφορία του αίματος.

Κατακράτηση υγρών και παχυσαρκία 

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών που μπορεί να φτάνει εύκολα και το 1,5 λίτρο. Η κατακράτηση μπορεί να εκφράζεται με πρήξιμο των άκρων και των δαχτύλων, αύξηση του βάρους, ενώ επιδεινώνεται η εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επιπλέον, θεωρείται ότι, παρόλο που το αλάτι δεν έχει θερμίδες, είναι κύριος παράγοντας της παχυσαρκίας, εξαιτίας της δίψας που προκαλεί και η οποία οδηγεί σε κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων που έχουν πολλές θερμίδες.

Οστεοπόρωση 

Η συσχέτιση της υψηλής κατανάλωσης αλατιού με την οστεοπόρωση είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να προσπαθήσεις να το περιορίσεις. Μια διατροφή υψηλή σε ποσότητες αλατιού αυξάνει και την ποσότητα απώλειας ασβεστίου μέσω της διούρησης. Συνεπώς, ένας οργανισμός με χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα αναγκάζεται να αποσπάσει ασβέστιο από τα οστά.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται το κρυμμένο αλάτι;

Το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό ή στο πιάτο είναι το πιο εύκολο να περιοριστεί. Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν είναι στο αλάτι που υπάρχει σε αρκετά τρόφιμα ως φυσικό συστατικό, όπως, για παράδειγμα, στα πουλερικά. Ωστόσο, το 75% της πρόσληψης αλατιού προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως:

  • οι έτοιμες σούπες
  • τα τυριά
  • τα δημητριακά που, παρά τη γλυκιά τους γεύση, περιέχουν αλάτι
  • τα περισσότερα γλυκίσματα
  • οι κονσέρβες
  • τα λαχανικά σε κονσέρβες
  • τα αρτοπαρασκευάσματα

Συγκεκριμένα, μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 250 mg αλατιού, ενώ 30 γρ. δημητριακά φτάνουν τα 1.170 mg περιεκτικότητα σε αλάτι. Το περισσότερο όμως ίσως πρόσθετο αλάτι το περιέχουν οι έτοιμες σάλτσες, όπως η σάλτσα σόγιας, η μπάρμπεκιου και η κέτσαπ.

Πώς θα το αποφύγεις; 

  • Για να μειώσεις το αλάτι που καταναλώνεις, μπορείς να αρχίσεις να υπολογίζεις την ημερήσια πρόσληψη στη διατροφή σου διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα και προτιμώντας εκείνα όπου αναγράφεται ότι δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι. Ο διατροφικός ισχυρισμός "χωρίς αλάτι" σημαίνει ότι η περιεκτικότητα αλατιού στο συσκευασμένο τρόφιμο φτάνει τα 0,012% γρ. και η "χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι" είναι 0,3 γρ.
  • Προτίμησε στη διατροφή σου περισσότερες φρέσκες και ακατέργαστες τροφές.
  • Μην προσθέτεις αλάτι στο φαγητό πριν το δοκιμάσεις.
  • Εναλλακτικά, μπορείς να βελτιώσεις τη γεύση του φαγητού προσθέτοντας περισσότερο λεμόνι και μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι.
  • Επίσης, από το Γενικό Χημείο του Κράτους συνιστάται να ξεπλένονται τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που διατηρούνται σε άλμη, όπως φέτα, ελιές, χαλούμι.

Διάβασε επίσης: 3 αλλαγές στη διατροφή σου που θα μειώσουν το αλάτι που τρως άμεσα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i