Τι είναι η δίαιτα Sirtfood που ακολούθησε η Adele και ένα ενδεικτικό πλάνο από τη διατροφολόγο

Ποια είναι τα sirtfoods και ποια τα οφέλη τους στην υγεία σου;

Τι είναι η δίαιτα Sirtfood

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Ίσως θυμάσαι την εισαγωγή του goji berry στην διατροφή λόγω των αντιοξειδωτικών τους, ή την υπερκατανάλωση των σπόρων κολοκύθας λόγω των καλών τους λιπαρών οξέων. Κάθε χρονιά φέρνει μια καινούργια διατροφική τάση και αναπόφευκτα μια εμμονή γύρω από αυτή την διατροφή. Αυτή την χρονιά η νέα διατροφική τρέλα έχει το όνομα sirtfood, που ακολούθησε και η Adele χάνοντας πολλά κιλά! Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα τρόφιμα έρχονται με ένα σαγηνευτικό αίτημα: να βοηθήσουν στην καύση του λίπους!

Ποια είναι τα sirtfoods; 10 κοινά παραδείγματα:

 • Πράσινο τσάι
 • μαύρη σοκολάτα (85% κακάο)
 • μήλα
 • εσπεριδοειδή
 • κουρκουμάς
 • μαϊντανός
 • λάχανο
 • μαύρα φραγκοστάφυλα
 • κάπαρη
 • κόκκινο κρασί

Διάβασε επίσης: Συνταγή για αντιοξειδωτική ζεστή σοκολάτα με κουρκουμά από την Κλειώ Δημητριάδου

Το όνομα αυτής της καινούργιας τάσης προέρχεται από τις σιρτουίνες, μια τάξη πρωτεϊνών που βρίσκεται μέσα στο σώμα μας. Όπως αναφέρει ο ερευνητής Dr Kushal Banerjee, του Harvard Medical School, αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες, απλώς οι ενώσεις τους ενεργοποιούν την παραγωγή αυτών των σιρτουινών.

Τι ακριβώς όμως κάνουν οι σιρτουίνες;

Εδώ και 10 χρόνια γίνονται μελέτες για τα οφέλη των σιρτουινών στον οργανισμό και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δείχνουν την ευεργετική τους αντιγηραντική δράση. Από αυτές τις εφτά πρωτεΐνες αυτή που έχει μελετηθεί περισσότερο και είναι πιο γνωστή είναι η SIRT1.

Ίσως να μην έχεις δώσει ποτέ βάση στους μηχανισμούς με τους οποίους γίνεται απώλεια κιλών. Λιγότερες θερμίδες προκαλούν την μείωση του βάρους σωστά;

Φαίνεται όμως πως στην διαδικασία της απώλειας βάρους εμπλέκονται οι σιρτουίνες, που όταν ενεργοποιηθούν από την μείωση των θερμίδων και την φυσική δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του σωματικού λίπους. Όταν ο οργανισμός μπαίνει στην διαδικασία περιορισμού θερμίδων, η SIRT1 ενεργοποιείται και βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας, αντί για την γλυκόζη.

Επιπλέον οι σιρτουίνες έχουν επίδραση στην λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς η SIRT1 επιταχύνει τον χρόνο με τον οποίο «καίγεται» το φαγητό που θα καταναλώσεις. Ο Qiang Tong, αναπληρωτής καθηγητής στο Baylor College of Medicine, στο Τέξας, έχει μελετήσει την επίδραση των σιρτουινών στο «καλό» λίπος ( αυτό που μας κρατάει ζεστούς και που χρησιμοποιούμε όταν κρυώνουμε).

Οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν λιγότερο από αυτό το λίπος απ΄ότι οι λεπτότεροι άνθρωποι. Η σκέψη είναι ότι οι σιρτουίνες βοηθούν στην ενεργοποίηση περισσότερου «καλού» λίπους και στην διατήρηση του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους. Έτσι αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως οι σιρτουίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του βάρους και ενεργοποιούνται από την μείωση θερμίδων και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Η ερώτηση όμως είναι αν μπορούν τα φαγητά τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή σιρτουινών, να έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Μπορούμε τρώγοντας λάχανο και κακάο να επιταχύνουμε την απώλεια βάρους;

Τα σίγουρα ευεργετικά οφέλη των sirtfoods

 • Μαύρο φραγκοστάφυλο: Με 3 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι σίγουρα είναι ένας δυναμίτης αντιοξειδωτικών. Μόνο 100 γρ. είναι αρκετά για να σε προστατέψουν από την γήρανση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.
 • Κουρκουμάς: Ένα αντιοξειδωτικό με πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδης δράσεις, αυτό το καρύκευμα βελτιώνει την πέψη και το φούσκωμα. Αρκούν 400 mg την ημέρα για να λάβεις τα οφέλη του.
 • Ελιές: Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και σίδηρο. Μόλις 7 την ημέρα είναι το μόνο που χρειάζεσαι.

Εξετάζοντας τις μελέτες των ειδικών καταλαβαίνουμε πως η εικόνα γι αυτή την πρόταση είναι μπερδεμένη, καθώς υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ του καταναλώνω κάποιες ποσότητες λάχανου και ενεργοποιώ την παραγωγή σιρτουινών.

Δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρα στοιχεία πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα ενεργοποιούν την παραγωγή σιρτουινών περισσότερα από άλλα. Ακόμα και αν τα sirtfoods προκαλούν την μείωση του βάρους η ποσότητα που θα πρέπει να καταναλωθεί μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

Ο καθηγητής Matthew Hirschey, του Duke University Medical Center αναφέρεται σε ένα συστατικό του κόκκινου κρασιού, την ρεσβερατρόλη που θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς ενεργοποιητές των σιρτουινών.

Το 2003 οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η συγκεκριμένη ένωση των κόκκινων σταφυλιών μπορεί να μιμηθεί τα αποτελέσματα του περιορισμού των θερμίδων και ενεργοποιεί τις σιρτουίνες που εμπλέκονται στον περιορισμό της καταστροφής των κυττάρων. Είναι γνωστές άλλωστε οι ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και η συσχέτισή του με την μείωση της θνησιμότητας.

Οι περισσότερες μελέτες όμως αναφέρουν πως για να πάρεις το ποσοστό της ρεσβερατόλης, ώστε να αποκομίσεις τα οφέλη κατά της γήρανσης, πρέπει να πιεις 40 λίτρα κρασιού την ημέρα. Το οποίο θα σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο λάχανο πρέπει να καταναλώσεις την ημέρα για να χάσεις βάρος!

Πάντως η βιομηχανία ήδη διαθέτει στο εμπόριο συμπληρώματα ρεσβερατόλης, αλλά υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για αυτά από μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης για τα θετικά αποτελέσματα αυτών των συμπληρωμάτων στο οργανισμό.

Όλα αυτά μας αποδεικνύουν πόσο μπερδεμένη είναι η επιστήμη απέναντι στις σιρτουίνες και πόσο νωρίς είναι για να καταλάβουμε ποια είναι η επίδρασή τους όχι μόνο στη μείωση βάρους, αλλά και στο σύνολο της υγείας. Η διατροφολόγος Kim Pearson εξηγεί πως όλες αυτές οι λεγόμενες δίαιτες sirtfoods περιέχουν πολυφαινόλες και μόρια φυτικής προέλευσης, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έτσι όπως και να έχει δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι που θα θελήσουν να προσθέσουν πράσινα λαχανικά στην διατροφή τους, να αντικαταστήσουν τον καφέ με το πράσινο τσάι και να συνδυάσουν την φυσική δραστηριότητα με σωστή διατροφή το πιο πιθανό είναι να δουν αποτελέσματα.

Αλλά θα είναι αρκετό για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός τους;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, τρώγοντας sirtfoods δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια βλάβη στον οργανισμό σου. Αλλά για την ώρα αν αρκεστείς στην σωστή διατροφή και στην αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας θα έχεις τα ασφαλέστερα και τα πιο θετικά αποτελέσματα.

Τα διατροφικά οφέλη των σιρτουινών σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού:

 • Ύπνος: Ενεργοποιώντας τις σιρτουίνες, διασφαλίζεις τη παραγωγή ορμονών του ύπνου και του ξυπνήματος, όταν το χρειάζεται ο οργανισμός σου.
 • Ευαισθησία της ισνουλίνης: Οι σιρτουίνες κάνουν τα κύτταρα περισσότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη για να ελέγχουν την γλυκόζη αίματος. Η αντίσταση στην ισνουλίνη είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.
 • Μνήμη : Η ενεργοποίηση των σιρτουινών από τον κουρκουμά φαίνεται πως βελτιώνει βραχυπρόθεσμα την μνήμη και προστατεύει από γνωστικά προβλήματα.

Μερικά ενδεικτικά γεύματα αν θέλεις να ακολουθήσεις τη δίαιτα Sirtfood:

Επιλογές για πρωινό:

 • Γιαούρτι από σόγια ή γάλα σόγιας με mix berries, 4-5 μισά καρύδια και 10γρ. σοκολάτα υγείας
 • Smoothie (γάλα σόγιας- μήλο-λεμόνι-τζίντζερ-20γρ. bran flakes)
 • Ομελέτα (2 ασπράδια-1 κρόκος- kale-σέλερι)

Επιλογές για ενδιάμεσο γεύμα:

 • Μήλο με 6 καρύδια
 • Smoothie (kale-λεμόνι-ρόδι-τζίντερ)
 • Γιαούρτι σόγιας με 1 κ.σ. ρόδι και 5 καρύδια 

Επιλογές για κυρίως γεύμα:

 • Σαλάτα με kale, κοτόπουλο και σως με μέλι, lime και ελαιόλαδο 
 • Νουντλς ολικής με φιλέτο γαλοπούλα και μπρόκολο
 • Ρύζι άγριο με γαρίδες και μπρόκολο 
 • Σαλάτα με σολομό, kale, σπανάκι και ελαφρία σως με γάλα καρύδας
 • Σαλάτα με kale, σπανάκι, φράουλες, κρεμμύδι, πλιγούρι και καρύδια
 • Πίτσα με σάλτσα τομάτας, βασιλικό, κρεμμύδι, μπρόκολο και μανιτάρια
 • Σαλάτα με ψητό μπρόκολο , καρύδια, ρόδι, φιλέτο κοτόπουλο
 • Σαλάτα με Kale, αυγά βραστά, φαγόπυρο, mix berries και ελαφρία σως με γάλα καρύδας

Διάβασε επίσης: Διαλειμματική νηστεία | Η δίαιτα της Jennifer Aniston που έγινε viral

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i