Πώς να καταναλώσεις το καρότο για μεγαλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Α

Μπορείς να λάβεις μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης, σύμφωνα με την ειδικό.

Καρότα pexels

Τα καρότα είναι ένα αγαπημένο και θρεπτικό λαχανικό γνωστό για την τραγανή υφή και τη γλυκιά τους γεύση. Δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στα γεύματά μας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, με τη βιταμίνη Α να είναι μια από τις πιο σημαντικές. Ωστόσο, γνώριζες ότι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεις και καταναλώνεις τα καρότα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απορρόφηση αυτού του θρεπτικού συστατικού; 

Ο ρόλος της βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς όρασης, του δέρματος και ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α. Τα καρότα είναι μια φανταστική πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας, κυρίως με τη μορφή βήτα-καροτίνης, ενός προδρόμου που το σώμα μας μετατρέπει σε ενεργή βιταμίνη Α.

Μαγείρεμα καρότων για ενισχυμένη διατροφή

Ενώ τα καρότα είναι θρεπτικά στην ακατέργαστη μορφή τους, το μαγείρεμά τους μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απορρόφηση της βιταμίνης Α. Το κλειδί εδώ βρίσκεται στη μέθοδο παρασκευής και συγκεκριμένα στη χρήση ελαιολάδου. Η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου συστήνει το μαγείρεμα των καρότων για την ενίσχυση της διατροφικής τους αξίας και το ελαιόλαδο έχει αναδειχθεί ως ένας ξεχωριστός σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία. Όταν τα καρότα σοτάρονται ή μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, συμβαίνει μια πραγματική μεταμόρφωση. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, κάνοντάς τα να απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα μας.

εφ

Όταν τα καρότα σοτάρονται σε ελαιόλαδο, διαπιστώθηκε από μελέτη, ότι η απορρόφηση της βιταμίνης Α αυξήθηκε σημαντικά. Μάλιστα, η μελέτη αποκάλυψε ότι το σοτάρισμα των καρότων σε ελαιόλαδο οδήγησε σε αξιοσημείωτη εξαπλάσια αύξηση στην απορρόφηση της βιταμίνης Α σε σύγκριση με την κατανάλωση ωμών καρότων.

H αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η λιποδιαλυτή φύση της βιταμίνης Α. Το ελαιόλαδο, που είναι μια υγιής πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, βοηθά στη διάλυση της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α που υπάρχει στα καρότα, καθιστώντας το πιο άμεσα διαθέσιμο για απορρόφηση από τον πεπτικό σωλήνα. Επιπλέον, το μαγείρεμα των καρότων μαλακώνει τα κυτταρικά τους τοιχώματα, διασπώντας τις σκληρές ίνες του φυτού και βοηθώντας περαιτέρω στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Με αυτό το απλό hack θα λάβεις +50% περισσότερες φυτικές ίνες

Μπρόκολο: Ένα απλό hack για να λάβεις 4 φορές περισσότερα οφέλη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i