Ηπατική βλάβη από το αλκοόλ: Μπορεί το γαϊδουράγκαθο να βοηθήσει;

Το γαϊδουράγκαθο είναι το δώρο της φύσης για την υγεία του ήπατος.

αλκοόλ pexels

Το συκώτι, που συχνά θεωρείται ως το "χημικό εργοστάσιο" του σώματος, είναι μια πολυλειτουργική δύναμη – εκτελεί πάνω από 500 διαφορετικές λειτουργίες. Μεταξύ άλλων, επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, αποτοξινώνει από τις επιβλαβείς ουσίες και "ενορχηστρώνει" μια συμφωνία βιοχημικών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Ωστόσο, το συκώτι δεν είναι ανίκητο και μπορεί να πέσει θύμα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η απογοητευτική πραγματικότητα της αλκοολικής ηπατίτιδας

Η αλκοολική ηπατίτιδα είναι μια δύσκολη πραγματικότητα για όσους επιδίδονται σε παρατεταμένη, βαριά κατανάλωση αλκοόλ. Είναι μια κατάσταση που χτυπά απευθείας στην καρδιά του ήπατος, οδηγώντας δυνητικά σε τρομερές συνέπειες για την υγεία. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αλκοολική ηπατίτιδα είναι μια αποφασιστική δέσμευση για νηφαλιότητα, καθώς το συκώτι μπορεί να αρχίσει να επιδιορθώνεται μόλις εξαλειφθεί η τοξική επίδραση του αλκοόλ.

Πώς όμως το αλκοόλ επιβαρύνει αυτό το ζωτικό όργανο;

Κάθε σταγόνα αλκοόλ που καταναλώνουμε ξεκινά ένα ταξίδι στο συκώτι μας ως μέρος της μεταβολικής του διαδικασίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που τρέφουν το σώμα, το αλκοόλ δεν παρέχει βασικές ουσίες. Αντίθετα, υφίσταται μετασχηματισμό εντός του ήπατος και μεταλλάσσεται σε τοξική ουσία. Εφόσον το συκώτι είναι σε καλή υγεία, μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά αυτήν την τοξίνη. Ωστόσο, όταν το συκώτι κατακλύζεται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, παραδόξως στρέφεται ενάντια του εαυτού του, ξεκινώντας έναν καταστροφικό ντόμινο αντιδράσεων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε φλεγμονή, πρήξιμο και ουλές στο ήπαρ. Τα υγιή ηπατικά κύτταρα σταδιακά αντικαθίστανται από άκαμπτο ουλώδη ιστό, μειώνοντας την ικανότητα του ήπατος να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά του. Αυτή η επιδείνωση της υγείας του ήπατος έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη συνολική υγεία του ατόμου.

Εάν η κατάχρηση αλκοόλ συνεχίζεται, μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως κίρρωση του ήπατος. Στην κίρρωση, ο συνεχής σχηματισμός ουλώδους ιστού αντικαθιστά σταδιακά τον άλλοτε ζωντανό ιστό του ήπατος. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη της ηπατικής βλάβης, που συχνά καταλήγει σε ηπατική ανεπάρκεια - μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή με καταστροφικές συνέπειες.

Γαϊδουράγκαθο, το δώρο της φύσης για την υγεία του ήπατος

Στην καθημερινή μας προσπάθεια για υγιείς συνήθειες, η φύση συχνά μας προσφέρει πολύτιμα δώρα. Ένα από αυτά τα δώρα είναι το γαϊδουράγκαθο, ένα φυτό που κατατάσσεται στην κατηγορία των φυτών με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ήπατος. Το γαϊδουράγκαθο, επιστημονικά γνωστό ως Onopordum acanthium, έχει κατακτήσει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας λόγω των πιθανών ωφελειών του στην καταπολέμηση της ηπατικής βλάβης που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Ακολουθούν ορισμένα ερευνητικά ευρήματα που υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη του γαϊδουράγκαθου στην καταπολέμηση της ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ:

Μείωση των ποσοστών θνησιμότητας: Μελέτες έχουν δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο, μέσω της περιεκτικότητάς του σε σιλυμαρίνη, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας και να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος σε άτομα με αλκοολική ηπατική νόσο. Αυτό αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες της σιλυμαρίνης.

Αντι-ινωτικές επιδράσεις: Το γαϊδουράγκαθο έχει επιδείξει αντι-ινωτική δράση, μειώνοντας τον σχηματισμό ουλώδους ιστού στο ήπαρ, χαρακτηριστικό της κίρρωσης. Προστατεύει επίσης το συκώτι από βλάβες που προκαλούνται από διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, χημικών ουσιών και τοξινών, ενώ επιταχύνει την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων.

Διαχείριση της αντίστασης στην ινσουλίνη: Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή στην οποία συμμετείχαν άτομα με συνυπάρχοντα διαβήτη και αλκοολική κίρρωση, η σιλυμαρίνη από γαϊδουράγκαθο μείωσε αποτελεσματικά την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή η μελέτη διάρκειας 12 μηνών έδειξε θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.

Ομαλοποίηση της ηπατικής λειτουργίας: Το γαϊδουράγκαθο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ομαλοποίηση της ηπατικής λειτουργίας ενισχύοντας την ικανότητα αποτοξίνωσης του ήπατος, μειώνοντας τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και ανακουφίζοντας συμπτώματα όπως ναυτία και κνησμό που σχετίζονται με τον ίκτερο.

Θετικά εργαστηριακά αποτελέσματα: Σε μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη 410 ασθενών με διάφορες ηπατικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας και της κίρρωσης, το γαϊδουράγκαθο έδειξε ευνοϊκά αποτελέσματα σε εργαστηριακές εξετάσεις, μειώνοντας τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και τη φλεγμονή χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Γιατί σε αφορά 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να έχουν επίπτωση στην υγεία του ήπατος. Αν λάβουμε υπόψη τις συνιστώμενες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ (ένα μόλις ποτό εβδομαδιαίως) και τον συσσωρευτικό χαρακτήρα της, καθίσταται σαφές ότι αυτό το θέμα αφορά πολλούς από εμάς. Αυτό το συμπλήρωμα δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με την υγεία του ήπατος, αλλά και σε εκείνους που επιθυμούν να διατηρήσουν την υγεία τους και να προλάβουν πιθανά προβλήματα στο μέλλον.

Milk Thistle Plus: Ένα φυσικό συμπλήρωμα υποστήριξης του ήπατος

Το Milk Thistle Plus της Flora προσφέρει έναν βολικό τρόπο για να αξιοποιήσεις τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου. Αυτό το συμπλήρωμα συνδυάζει τις αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές και αναγεννητικές ιδιότητες της σιλυμαρίνης με εκχυλίσματα από ρίζα πικραλίδας και φύλλα αγκινάρας. Αυτά τα πρόσθετα συστατικά ενισχύουν περαιτέρω την υποστήριξη του ήπατος και την υγεία του πεπτικού συστήματος.

MilkThistle Plus

Τα συνεργιστικά αποτελέσματα αυτών των τριών εκχυλισμάτων ενισχύουν και προστατεύουν το συκώτι, βοηθούν στην πέψη και την έκκριση της χολής, μειώνουν τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης κι έχουν δείξει αντιδιαβητική δράση, καθιστώντας το Milk Thistle Plus το ιδανικό συμπλήρωμα για τη διατήρηση της υγείας τόσο του ήπατος όσο και του πεπτικού συστήματος.

*Κάθε φιάλη περιέχει 60 κάψουλες, με κάθε κάψουλα να περιέχει 200 mg σιλυμαρίνης. Η συνιστώμενη δόση είναι 2 κάψουλες την ημέρα.

Το Milk Thistle Plus είναι προϊόν εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ. Παρασκευάζεται από τη Flora, Canada και διανέμεται από την εταιρία MedMelon (τηλ. 2310 449441). Μπορούμε να το προμηθευτούμε από φυσικά ή διαδικτυακά φαρμακεία και καταστήματα υγιεινών τροφών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i