Βιταμίνη Α: Ήξερες ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό; Ποιες τροφές την περιέχουν

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι ρόλο παίζει η βιταμίνη Α στο σώμα σου και ποιες τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν;

vitamin istock

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά γιατί - ή ποιες τροφές τα παρέχουν πραγματικά. Τι γίνεται με τη λιγότερο γνωστή βιταμίνη Α; Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι ρόλο παίζει η βιταμίνη Α στο σώμα σου και ποιες τροφές μπορούν να σε βοηθήσουν είσαι στο σωστό μέρος.

Τι είναι η βιταμίνη Α;

"Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες", εξηγεί η Δήμητρα Μουκάκου, διαιτολόγος - διατροφολόγος. "Ενώ ο ρόλος της για καλή όραση είναι συχνά αυτό που μας έρχεται στο μυαλό, η βιταμίνη Α επηρεάζει επίσης την ανάπτυξη, βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και δέρματος και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα".

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι βιταμίνης Α που καταναλώνονται μέσω της  διατροφής, ανάλογα με τις πηγές: προσχηματισμένη βιταμίνη Α ή προβιταμίνη Α.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α των τροφίμων και οι συνιστώμενες ποσότητες μετρώνται ως μικρογραμμάρια ΡΑΕ, και αυτό αντιπροσωπεύει τους διαφορετικούς τύπους και ποσότητες που διατίθενται στα τρόφιμα", εξηγεί η διαιτολόγος. 

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) εμφανίζεται μόνο σε πρόδρομη μορφή στις ζωικές τροφές. Ένα μικρογραμμάριο (microgram, μg) ρετινόλης αντιστοιχεί σε ένα ισοδύναμο ρετινόλης (Retinol Equivalent, R.E.), όρος με τον οποίο συχνά μετρώνται οι φυτικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α. Ισχύει ότι: 1 R.E. = 1μg (3,33i.u.) ρετινόλης = 6μg β-καροτένιου = 12μg άλλου καροτενοειδούς-προβιταμίνης Α.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως αντι-μολυσματική βιταμίνη, γιατί είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το δέρμα και τα βλεννογόνα κύτταρα (κύτταρα στους αεραγωγούς, πεπτικό σύστημα και ουροποιητικό σύστημα) λειτουργούν ως φραγμοί και σχηματίζουν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι στις λοιμώξεις. 

1. Κολοκύθα

Μόλις 1 φλιτζάνι κολοκύθας περιέχει πάνω από το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας για βιταμίνη Α. Ναι, ακόμη και μια φέτα από την αγαπημένη σου κολοκυθόπιτα μπορεί να σου χαρίσει σοβαρή ποσότητας βιταμίνη Α, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βήτα-καροτίνη.

2. Θαλασσινά

Αρκετές ποικιλίες ψαριών και οστρακοειδών, ωμά και μαγειρεμένα, φρέσκα και κονσερβοποιημένα, έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Μερικά από τα οποία ξεχωρίζουν είναι το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγγα, τα μύδια, τα στρείδια, τα μύδια, οι γαρίδες και η σφυρίδα. Μια μερίδα σκουμπρί, για παράδειγμα, παρέχει το 24% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α!

3. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι μια από τις υψηλότερες πηγές βιταμίνης Α. Είναι επίσης γεμάτες με φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Μπορείς να φας και τη φλούδα τους για να αξιοποιήσεις στο έπακρο κάθε μπουκιά.

4. Συκώτι

Το συκώτι (αρνιού ή μοσχαριού) είναι μια εντυπωσιακή πηγή άμεσα διαθέσιμης βιταμίνης Α. Πολλοί διαιτολόγοι και ειδικοί στη διατροφή το θεωρούν μια πολυβιταμινούχα υπερτροφή, γεμάτο με 6.582 RAE βιταμίνης Α ανά μερίδα, που είναι πολύ πάνω από το 700% της ημερήσιας αξίας! Θα πάρεις επίσης βιταμίνες D, E, K, B12, φυλλικό οξύ, χαλκό και σίδηρο, για να αναφέρουμε μερικά ακόμη θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο συκώτι.

5. Καρότα

Είτε σου αρέσουν μαγειρεμένα είτε ωμά, τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. 

6. Αυγά (με τον κρόκο)

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική (και οικονομικά προσιτή) πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή και είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Ωστόσο πρέπει να φας ολόκληρο το αυγό για να πάρεις τη βιταμίνη Α του, καθώς αυτή βρίσκεται στον κρόκο.

7. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ενώ τα πορτοκαλί τρόφιμα συχνά έρχονται στο μυαλό πρώτα όταν συζητάμε για τη βιταμίνη Α, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές. Βάλε στη σαλάτα σου σπανάκι, λαχανίδα ή σέσκουλα.

Τα 5 καλύτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι σούπερ θρεπτικά και μαγειρεύονται εύκολα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i