Ξέχνα τον ήλιο! Πάρε περισσότερη βιταμίνη D από τα αυγά με αυτούς τους 5 τρόπους

"Σπάσαμε" τον κωδικό της βιταμίνης D: Το πώς αποθηκεύεις και μαγειρεύεις τα αυγά σου έχει σημασία, και αυτό το υποστηρίζει η επιστήμη!

eggs istock

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η αποθήκευση των αυγών στον πάγκο της κουζίνας και όχι στο ψυγείο και ο τρόπος με τον οποίο τα μαγειρεύεις έχει σημασία, εάν θέλεις να διατηρηθούν ανέπαφα τα επίπεδα της βιταμίνης D, γνωστής ως "βιταμίνη του ήλιου".

Πώς απορροφάται καλύτερα η βιταμίνη D; Από τον ήλιο, τις τροφές ή τα συμπληρώματα;

Τα οφέλη της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D συμβάλλει:

  • στην υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών
  • στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων
  • σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle ανέλυσαν αυγά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D για να προσδιορίσουν πώς επηρεάστηκε η συγκέντρωση της βιταμίνης από τον τρόπο μαγειρέματος και αποθήκευσής τους.

Η ομάδα συνέκρινε τα αυγά που είναι αποθηκευμένα σε ψυγείο με εκείνα που ήταν έξω στον πάγκο της κουζίνας και πέντε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος των αυγών.

Ο Τομ Χιλ, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, ανάφερε: "Βρήκαμε ότι αν θέλεις να διατηρήσεις περισσότερη βιταμίνη D στα αυγά, τότε είναι καλύτερα να τα κρατήσεις εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπως στον πάγκο της κουζίνας. Και όταν πρόκειται για τη μέθοδο μαγειρέματος, είναι καλύτερο να τα κάνεις ομελέτα ή σκράμπλ ή να τα ψήσεις στον φούρνο μικροκυμάτων για να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης."
 

Οι καλύτερες μέθοδοι μαγειρέματος για τη διατήρηση της βιταμίνης D, σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέθοδοι μαγειρέματος κυμαινόταν από 78% έως 109%. Αφού τα αυγά διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπως στον πάγκο της κουζίνας, βρέθηκε ότι η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος των αυγών για τη διατήρηση της βιταμίνης D στη λιγότερο επιτυχημένη ήταν:

  1. Αυγά ομελέτα ή σκραμπλ (109%)
  2. Φούρνος μικροκυμάτων (109%)
  3. Ποσέ (93%)
  4. Βραστά αυγά (80%)
  5. Τηγανητά αυγά (78%)

Συγκρίνοντας τα εμπλουτισμένα αυγά με τα κανονικά (μη εμπλουτισμένα) αυγά, η βιταμίνη D βρέθηκε να είναι 22% έως 132% υψηλότερη, ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος που εφαρμόζεται.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods.

Ο καθηγητής Χιλ πρόσθεσε "Η έρευνά μας για τις επιπτώσεις του μαγειρέματος και της αποθήκευσης στην περιεκτικότητα των αυγών σε βιταμίνη D καθησυχάζει όσους εμπλουτίζουν τα αυγά, αφού γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D έχει καλή σταθερότητα, κάτι που είναι καλά νέα για τους καταναλωτές αυγών".

4 πιθανές ενδείξεις ότι δεν έχεις αρκετή βιταμίνη D

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i