Τι προβιοτικό πρέπει να αναζητήσεις εάν έχεις κολπίτιδα

Εάν έχεις κολπίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή θέλεις να ενισχύσεις απλά το ανοσοποιητικό σου αυτό το προβιοτικό αξίζει να αναζητήσεις.

γυναίκα λαμβάνει προβιοτικό συμπλήρωμα για την κολπίτιδα istock

Η κολπίτιδα είναι ένας όρος – ομπρέλα, που αναφέρεται σε διάφορες κολπικές διαταραχές, σε λοιμώξεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος. Αυτή προκύπτει όταν διαταράσσεται η φυσική μικροχλωρίδα του κόλπου της γυναίκας και μπορεί να την αποκαταστήσει κάποιο προβιοτικό στέλεχος. Μάθε ποιο.

Ποιο προβιοτικό να αναζητήσεις

Ο Lactobacillus acidophilus (Lactobacillus ή L. acidophilus) ανήκει στο βακτηριακό γένος των γαλακτοβάκιλλων και βρίσκεται σε μεγάλους πληθυσμούς στο στόμα, το έντερο και τον κόλπο. Λαμβάνεται επίσης συνήθως σε μορφή προβιοτικού συμπληρώματος.

Ο γαλακτοβάκιλλος συμβάλλει στην εξισορρόπηση του βακτηριακού περιβάλλοντος. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει προβλήματα όπως: αποκατάσταση μετά από αντιβίωση, μείωση της δυσανεξίας στη λακτόζη, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιμετώπιση μυκητιάσεων στον κόλπο, καταπολέμηση του E. Coli, του Candida albicans κ.ά., μείωση της χοληστερίνης και πρόληψη της διάρροιας.

5 σημάδια ότι λειτουργούν τα προβιοτικά σου

Ποια είναι τα οφέλη του Lactobacillus Acidophilus;

Το Lactobacillus acidophilus ως συμπλήρωμα λειτουργεί κυρίως στο έντερο, αλλά μπορεί επίσης να:

Προλάβει τις κολπίτιδες

Ο γαλακτοβάκιλλος μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης ή θεραπείας για κολπίτιδες, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα και η μυκητιάση.

Τουλάχιστον μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη του προβιοτικού βοήθησε στην πρόληψη και τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας, η οποία είναι μια κοινή κολπική λοίμωξη που συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία στο βακτηριακό περιβάλλον του κόλπου.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο Lactobacillus μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans που προκαλεί μόλυνση από ζυμομύκητες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επαναλαμβανόμενων μολύνσεων. Οι ειδικοί το αποδίδουν στις πιθανές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του στελέχους.

Ανακουφίσει από τη διάρροια

Διατηρώντας σε ισορροπία τα βακτήρια του εντέρου, ο Lactobacillus φαίνεται χρήσιμος ως υποστηρικτική θεραπεία για τη διάρροια. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση της διάρροιας που είναι οξεία, χρόνια και προκαλείται από τα αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα προβιοτικά όπως ο Lactobacillus λειτουργούν με τον επαναπληθυσμό και την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη διάρροια και τη γαστρεντερική δυσφορία. Μια ανασκόπηση έρευνας διαπίστωσε ότι ο Lactobacillus μείωσε τη διάρκεια διάρροιας στα παιδιά σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

Μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που προκαλεί πόνο και δυσφορία στο στομάχι, καθώς και αυξημένη διάρροια, αέρια ή δυσκοιλιότητα. 

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι ο Lactobacillus μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στο στομάχι που σχετίζεται με το σύνδρομο. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Οι ερευνητές αναζητούν τρόπους με τους οποίους ο Lactobacillus μπορεί να υποστηρίξει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση της ποσότητας χοληστερόλης που απορροφά το σώμα από τη διατροφή, μειώνοντας συνολικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι ο γαλακτοβάκιλλος ήταν πιο αποτελεσματικός στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης από άλλα στελέχη προβιοτικών.

Υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού

Έρευνα έχει βρει ότι ο Lactobacillus έχει πιθανές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό το προβιοτικό στέλεχος πιθανότατα συμβάλλει στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας ενισχύοντας τον φραγμό του εντέρου και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι λειτουργίες που προστατεύουν το σώμα από μολύνσεις και άλλες τοξίνες.

Τα αρχικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η λήψη του προβιοτικού μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη έναντι ορισμένων ιών όπως η COVID-19, η πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. 

Είναι ασφαλής η χρήση του;

Ο Lactobacillus θεωρείται γενικά ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα και εφαρμόζεται τοπικά (π.χ. στην περιοχή του κόλπου). Ωστόσο, εάν είσαι σε εγκυμοσύνη, θηλάζεις ή έχεις ορισμένες παθήσεις υγείας συμβουλεύσου πρώτα τον γιατρό σου.

Προβιοτικά: η τέλεια λύση για αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i