Τι να τρώνε τα παιδιά στις διακοπές; Οι υγιεινές επιλογές στο εστιατόριο ή την ταβέρνα και τι να αποφεύγεις

Όταν κάνεις διακοπές με παιδιά, το φαγητό τους είναι ένα από τα θέματα που σε απασχολεί. Η Κλειώ Χούπη μας βοηθά και μας λέει ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές στο εστιατόριο ή την ταβέρνα για τα παιδιά.

30.07.2018

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

παιδί παγωτό καλοκαίρι διακοπές

Συνεργάστηκε η Κλειώ Χούπη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Παθολογία της Κύησης

Στις διακοπές με παιδιά, το μόνο που ήξερα με σιγουριά ήταν τι θα παράγγελναν στην ταβέρνα: Ή παστίτσιο ή χοιρινή μπριζόλα με πατάτες τηγανητές! Ακόμη και δύο εβδομάδες να μέναμε εκεί, τα ίδια φαγητά έπαιζαν κάθε μέρα στο τραπέζι. Αν τα δικά σου παιδιά είναι ακόμη μικρά -και κάνεις εσύ τις επιλογές από το μενού- ή αν είναι πιο… δεκτικά στις εναλλαγές, δες ποια φαγητά ταβέρνας θεωρεί η ειδικός πιο καλές επιλογές.

Διακοπές με παιδιά: 3 ιδέες για να παραγγείλεις στην ταβέρνα;

Κοτόπουλο φιλέτο με πιτούλες ψητές: Είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, εύκολο στη μάσηση και πλήρες σε θρεπτικά συστατικά. Το κοτόπουλο είναι καλή πηγή σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη της αναιμίας, την ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας και μνήμης και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πιτούλες είναι μια πολύ έξυπνη και γευστική επιλογή για να μη ζητήσει το παιδί τηγανιτές πατάτες.

6 λόγοι που θα πάω διακοπές (και) χωρίς παιδιά – ο κόσμος να χαλάσει

Τι να φάει το παιδί το βράδυ; Θρεπτικά ρολάκια με τορτίγιες

Ψάρι ψητό με λαχανικά ή άλλη σαλάτα: Η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ σημαντική για την παιδική ανάπτυξη. Περιέχουν βιταμίνες Α, D και Β6, φωσφόρο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που ευνοούν την καλή όραση και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού αλλά και του μυοσκελετικού συστήματος. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και ευνοούν την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων.

The Mamagers Update:

Νήπιο και φαγητό: Οι γονείς αποφασίζουν τα «που», «τι» και «πότε» και το παιδί το «πόσο»

Μάθετε στα παιδιά να συμβιβάζονται με την πραγματικότητα – τους κάνετε ένα μεγάλο δώρο

Πώς σταματάμε μια βρεφική συνήθεια σε ένα παιδί

Τα  λαχανικά παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Διάλεξε βραστά λαχανικά, τα οποία σίγουρα είναι πολύ θρεπτικά ή ψητά με μπαλσάμικο, αν το μικρό σου είναι πιο… γκουρμέ! Tip: Ζήτησε τα λαχανικά να είναι ψημένα στο φούρνο και όχι στα κάρβουνα!

Μοσχάρι με ρύζι: Η πρωτεΐνη του μοσχαριού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει δηλαδή όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Μαζί με την υψηλή ποσότητα σιδήρου που περιέχει, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού. Το μοσχάρι σε συνδυασμό με το ρύζι , εκτός από το ότι είναι ένας ιδανικός συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατανθράκων, εφοδιάζουν επίσης τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το ρύζι περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β εκτός από την Β12, την οποία όμως περιέχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα το μοσχάρι! Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για να δομηθεί το γενετικό υλικό/DNA, για την παραγωγή υγιούς αίματος και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Διακοπές με παιδιά: Τι είναι καλό αποφεύγουμε στην ταβέρνα

Κιμά: Είναι δύσκολο να διακρίνουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης και τα προστιθέμενα συστατικά.

Λουκάνικο: Η αμβιβόλου ποιότητα του κρέατος, τα κορεσμένα λιπαρά και τα πολλά μπαχαρικά που δεν είναι φίλοι του καλοκαιριού, είναι σίγουρα πολλοί καλοί λόγοι για να το αποφύγεις.

Σφολιάτες: Μια πολύ κακή επιλογή διατροφικά μιας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κορεσμένα (κακά) λιπαρά και αλάτι .

Μαγειρευτά φαγητά με σάλτσα: Η αποφυγή «βαριών» φαγητών με πολλές σάλτσες συνιστάται πάντα μέρες με πολλή ζέστη. Θα βαρύνει το στομάχι και θα ζεσταινόμαστε ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, για να επιλέξεις ένα μαγειρευτό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται με πολλά υλικά, θα πρέπει να είσαι σίγουρη για την ποιότητά τους. Ο λόγος; Κάποιοι (ευτυχώς, η μικρή μειοψηφία των επαγγελματιών) μπορεί να «ανακυκλώσουν» σε ένα μαγειρευτό φαγητό τα κρέας ή άλλα υλικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες ημέρες.

 

Περισσότερα από Shape Mama

#shapegreece