5 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν πολλά παιδιά -και γονείς. Οι παρακάτω 5 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις θα λύσουν πολλές απορίες σου.

22.06.2018

εχεις διαβασει

παιδί διάβασμα μυθιστόρημα λογοτεχνία

Είτε σου μπήκε στο μυαλό η απορία είτε σου είπε η δασκάλα πως ίσως το μικρό σου να έχει μαθησιακές δυσκολίες, είναι φυσικό να έχεις πολλές απορίες. Οι ειδικοί μας απαντούν στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις.

«Τι να κάνω αν υποψιάζομαι ότι το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες;»

Συνήθως οι μαθησιακές δυσκολίες εντοπίζονται στο νηπιαγωγείο, αλλά πιο συχνά στην Α’ Τάξη Δημοτικού. Η δασκάλα είναι συχνά η πρώτη που εντοπίζει το πρόβλημα και κατευθύνει
τους γονείς για τη λήψη αξιολόγησης. Η επίσημη διάγνωση γίνεται μετά την Γ’ Τάξη, αφού το παιδί έχει κατακτήσει τα βασικά της γραφής και της ανάγνωσης.

Παιδί και σχολείο: Τα σχολεία κλείνουν, ο ρόλος των γονιών είναι για πάντα!

Γιατί τα παιδιά μας βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή και απογοητεύονται εύκολα;

«Γιατί είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση;»

Όταν μια μαθησιακή δυσκολία εντοπιστεί έγκαιρα, εξασφαλίζει πως το παιδί παίρνει την κατάλληλη βοήθεια στην ηλικία όπου η μάθηση επιτυγχάνεται με ευκολότερο τρόπο, προτού αποκτήσει ορισμένες «κακές αναγνωστικές συνήθειες» ή προτού αρχίσει η ύλη του σχολείου να το ξεπερνάει. Ένας δεύτερος βασικός λόγος είναι πως με έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνεται η απογοήτευση και αποθάρρυνση του παιδιού λόγω της «αποτυχίας» που βιώνει καθημερινά στο σχολικό του περιβάλλον και, το πιο σημαντικό, δεν το αναγνωρίζουν ως «τεμπέλη» και αδιάφορο.

«Πώς θα γίνει η διάγνωση;»

Για τη διάγνωση μπορείς να απευθυνθείς σε ιδιωτικό κέντρο ή σε δημόσιο φορέα. Σε κάθε  περίπτωση η διάγνωση είναι έγκυρη, ωστόσο, για να πάρει το παιδί απαλλαγή από τις  γραπτές εξετάσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, απαιτείται γνωμάτευση για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) και την Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ). Για να περάσει το παιδί από την ανάλογη επιτροπή, θα πρέπει να κάνεις αίτηση για παραπομπή στο ΚΕΔΔΥ και να ακολουθήσεις τη διαδικασία που θα σου ζητηθεί.

«Καλύπτεται η δαπάνη της ειδικής θεραπευτικής αγωγής από τα δημόσια ταμεία;»

Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι. Αφού πάρεις επίσημη διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ, θα σε κατευθύνουν στη συνέχεια από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής όπου θα απευθυνθείς ώστε να αποζημιωθείς οικονομικά.

«Θεραπεύονται οι μαθησιακές δυσκολίες;»

Δεν είναι νόσημα, αλλά μια διαφοροποίηση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν υπάρχει «θεραπεία», ωστόσο με την έγκαιρη παρέμβαση ειδικού το παιδί θα βελτιώσει τις δεξιότητές του στον τομέα που παρουσιάζει μαθησιακή δυσκολία. Το παιδί θα χρειάζεται να  παρακολουθεί συνεδρίες μαθησιακής υποστήριξης από εξειδικευμένους παιδαγωγούς,
εκπαιδευτές ή θεραπευτές, όπου θα διδαχτεί τεχνικές για να βελτιώσει τις μαθησιακές του επιδόσεις.

Ευχαριστούμε τους Αθηνά Μπαλάσκα, παιδίατρο νεογνολόγο, διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής και συνεργάτρια Ιατρείου Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής ΓΝΠ Πεντέλης, Σωκράτη Μποκή, εργοθεραπευτή, Ρεβέκκα Τζόρβα, ΜΑ, SLP, παθολόγο λόγου και ομιλίας, «Έρεισμα» Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Λόγου Γνωστικών και Κινητικών Διαταραχών, και την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (www.socped.gr).

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

εγκυμοσύνη τεστ
Από τα 20 στα 40: Πώς θα παραμείνεις γόνιμη και υγιής σε κάθε ηλικία

Διάβασε τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις σε φόρμα το αναπαραγωγικό σου σύστημα για όσα χρόνια χρειάζεται, για σούπερ γονιμότητα αλλά και ορμονική ισορροπία και ευεξία.

Στην παραλία πριν κάνεις παιδιά και αφού γίνεις μαμά: Βρες τις 5 διαφορές

Στην παραλία πριν και μετά το παιδί! Τι αλλάζει στη ζωή της νέας μαμάς και πώς θα αντιμετωπίσουμε χιουμοριστικά τη νέα πραγματικότητα.

Τι τρώει ο 1,5 έτους γιος του διαιτολόγου-σεφ Μάνου Δημητρούλη;

Τι τρώνε τα παιδιά των διατροφολόγων; Ανακρίναμε το διαιτολόγο-σεφ Μάνο Δημητρούλη!

παιδί παιχνίδι
Παιχνίδια στην αυλή: Η μία φράση που ΔΕΝ πρέπει να πεις στο παιδί!

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για παιχνίδια στην αυλή, στον κήπο ή ακόμη και στη βεράντα. Αρκεί να θυμάσαι να μην πεις μία φράση-κλειδί στο παιδί σου!

παιδί αθλήματα αγώνες σπορ
Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί αν είναι εξωστρεφές, αν είναι ντροπαλό ή ανταγωνιστικό;

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού Ζίνα Τασούλα μας λέει ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί ανάλογα με το χαρακτήρα του.

Τι τρώει ο 2,5 ετών γιος της vegetarian διατροφολόγου Δέσποινας Μαρσέλου (χωρίς να καταναλώνει κρέας)

Τι τρώει ένα νήπιο 2,5 ετών; Ανακρίναμε την διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου και μάθαμε τι τρώει ο γιος της!

#shapegreece