Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα της νόσου, η μετάδοση και το εμβόλιο

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές σοβαρές επιπλοκές της μηνιγγίτιδας και πότε πρέπει να γίνει το εμβόλιο.

16.05.2018

εχεις διαβασει

μαμά μωρό παιδί παιχνίδι

Η μηνιγγίτιδα είνια η μόλυνση των μηνίγγων (μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Μπορεί να είναι ιογενής ή βακτηριακή («συνήθεις ένοχοι» ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας). Η ιογενής αυτοϊάται και δε χρειάζεται ειδική θεραπεία, ενώ στη μικροβιακή χρειάζεται άμεσα χορήγηση αντιβίωσης.

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μηνιγγίτιδα Β: Να κάνεις το εμβόλιο στο παιδί ή όχι;

Το παιδί έχει πυρετό: Πότε πρέπει να καλέσω παιδίατρο;

Ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος διακρίνεται σε 13 οροομάδες από τις οποίες οι A, B, C, Y και W-135 είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου.

  • Οι οροομάδες A, B, C προκαλούν το 90% των περιπτώσεων.
  • Η οροομάδα C ευθύνεται για κεραυνοβόλες, αιφνίδιες μορφές μηνιγγίτιδας.
  • Στην Ευρώπη επικρατούν οι οροομάδες B και C ενώ στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α.
  • Σύμφωνα με δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Ελλάδα επικρατεί η οροομάδα Β.

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Υψηλός πυρετός, υπνηλία, πονοκέφαλος, εμετός και ευερεθιστότητα είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Χαρακτηριστικά της μηνιγγιτιδικοκκικής μηνιγγίτιδας είναι το αιμορραγικό εξάνθημα και η δυσκαμψία του αυχένα.

Πιθανές επιπλοκές

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή νόσος που μπορεί να παρουσιάσει οξείες και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Πώς μεταδίδεται

Στις μικροβιακές μηνιγγίτιδες το μικρόβιο συνήθως βρίσκεται προηγουμένως σε κάποιο άλλο σημείο του οργανισμού. Στην ιογενή μηνιγγίτιδα, ο ιός μεταδίδεται από το αναπνευστικό ή από το γαστρεντερικό σύστημα.

Το εμβόλιο

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα. Το εμβόλιο για την C ομάδα που χορηγείται σε παιδιά άνω του έτους και το μεταγενέστερο τετραδύναμο για τις οροομάδες A, C, W, Y που χορηγείται σε παιδιά από 11 ετών και άνω, είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Από το 2014 κυκλοφορεί εμβόλιο για την οροομάδα Β, ωστόσο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των υποχρεωτικών –και δωρεάν– εμβολιασμών.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

παιδί παιχνίδι
Παιχνίδια στην αυλή: Η μία φράση που ΔΕΝ πρέπει να πεις στο παιδί!

Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για παιχνίδια στην αυλή, στον κήπο ή ακόμη και στη βεράντα. Αρκεί να θυμάσαι να μην πεις μία φράση-κλειδί στο παιδί σου!

παιδί αθλήματα αγώνες σπορ
Ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί αν είναι εξωστρεφές, αν είναι ντροπαλό ή ανταγωνιστικό;

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και αθλητισμού Ζίνα Τασούλα μας λέει ποιο άθλημα ταιριάζει στο παιδί ανάλογα με το χαρακτήρα του.

Τι τρώει ο 2,5 ετών γιος της vegetarian διατροφολόγου Δέσποινας Μαρσέλου (χωρίς να καταναλώνει κρέας)

Τι τρώει ένα νήπιο 2,5 ετών; Ανακρίναμε την διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου και μάθαμε τι τρώει ο γιος της!

ταξίδι εκδρομή Παρίσι Γαλλία
«Ξέρεις πόσος καιρός χωρίζει το «μαμά, κούνιες» από το «μαμά, θα πάω στη Γαλλία»; ΣΤΙΓΜΕΣ.»

Πώς είναι να έχεις μωρό και «ξαφνικά» το μωρό σου να γίνεται έφηβος και να ανοίγει τα φτερά του για να εξερευνήσει τον κόσμο; H Ελένη Δασκαλάκη μοιράζεται αυτά που θα ήθελε να ξέρει τότε, όταν τα παιδιά της ήταν μωρά.

αγόρι μαθησιακές δυσκολίες σχολείο μαθητής
Δυσλεξία, δυσαριθμησία και δυσγραφία: Τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτές τις «δύσκολες» λέξεις;

Η δυσλεξία, η δυσαριθμησία και η δυσγραφία είναι τρεις από τις πιο συνηθισμένες μαθησιακές δυσκολίες. Διάβασε εδώ τι σημαίνει κάθε μία και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους «συμπτώματα».

#shapegreece