Η διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο: Οι αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις από Υπουργείο Υγείας

Η διατροφή του μωρού τους πρώτους 12 μήνες είναι ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα υγεία του. Διάβασε τις επίσημες συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

parent-feeding-toddler-with-a-spoon-picture-id891344018 (1) sanjeri

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο της ζωής του; Πότε είναι καλύτερο να σταματήσουμε να πολτοποιούμε το φαγητό του και τι χρειάζεται να προσέχεις αν η οικογένεια ακολουθεί vegetarian ή vegan διατροφή.

Αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις για τη διατροφή του μωρού τον πρώτο χρόνο της ζωής του και την εισαγωγή στερεών τροφών δημοσίευσε το ελληνικό Υπουργείο Υγείας. (Εδώ θα βρεις την πλήρη έκθεση με τις επίσημες συστάσεις του υπουργείου.) Οι οδηγίες αυτές είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) που είναι εν ισχύ.

Οι νεότερες οδηγίες για τη διατροφή του μωρού τον 1ο χρόνο

- Μην καθυστερείς την εισαγωγή βασικών ομάδων και τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Στόχος είναι το μωρό να προσλαμβάνει σε μικρό χρονικό διάστημα μεγάλη ποικιλία τροφών. Ανάμεσά τους, αγελαδινό γάλα, αβγά, ψάρια, θαλασσινά και ίχνη ξηρών καρπών.

- Σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, βάλε στη διατροφή του μωρού τρόφιμα με γλουτένη (π.χ. σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη), αλλά σε μικρές ποσότητες.

- Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά εισαγωγής τροφών. Στις προτεινόμενες τροφές για τον 1ο χρόνο είναι εκείες που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου, όπως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου π.χ. κόκκινο και λευκό κρέας και ψάρι.

- Το μωρό να τρώει τα φρούτα σε κομμάτια ή αλεσμένα (ανάλογα με την ηλικία του βρέφους) και όχι με τη μορφή χυμού (φρέσκου ή τυποποιημένου) που θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το 1ο έτος της ζωής.

- Όταν το μωρό αρχίσει να τρώει στερεές τροφές θα πρέπει να πίνει και νερό, το οποίο δεν χρειάζεται να βράζεται εφόσον προέρχεται από ασφαλές δίκτυο ύδρευσης. Από την ηλικία των 6 μηνών είναι προτιμότερο να δίνεις το νερό στο μωρό με ποτηράκι.

- Οι τροφές με πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι είναι καλύτερο να αποφεύγονται κατά τον 1ο χρόνο. Ο λόγος είναι η μεταβολική επιβάρυνηση στον οργανισμό αλλά και συμβολή τους στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του παιδιού.

- Ενθαρρύνουμε το μωρό να δοκιμάζει υγιεινές τροφές όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν αρχικά τις απορρίπτει, δοκιμάζουμε ξανά μετά από λίγες ημέρες.

Πόση ζάχαρη τρώει το παιδί; Η διαιτολόγος μας δίνει 3 σπιτικές συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη

Ο διαιτολόγος-σεφ μας δίνει μικρά μυστικά διατροφής για να τρώνε τα παιδιά τα πάντα!

Ναι στο σπιτικό φαγητό!

Τι μας προτείνουν οι ειδικοί; Το ίδιο που πιθανότατα προτείνει και η μαμά σου (και η πεθερά σου!). Συστήνεται η διατροφή του μωρού να αποτελείται από σπιτικά μαγειρεμένες τροφές, παρασκευασμένες με φρέσκα και υγιεινά υλικά. Τα λαχανικά και τα φρούτα συστήνεται να είναι εποχιακά και τοπικά παραγόμενα. Πότε «επιτρέπεται» να δίνουμε βρεφικές τροφές εμπορίου σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις; Αποκλειστικά μετά τον 6ο μήνα, ενώ συστήνεται να είναι περιστασιακή (π.χ. σε ταξίδια) και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκές και ποιοτικό φαγητό στο σπίτι προετοιμασμένο με ασφαλή τρόπο.

Γάλα ή φαγητό;

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες, αν το μωρό σου θηλάζει οι ειδικοί συστήνουν να συνεχίσεις τον κατ’ απαίτηση μητρικό θηλασμό (on demand) και μετά τον 6ο μήνα, σε συνδυασμό με τις στερεές τροφές. Αν το μωρό δεν θηλάζει, μετά τους 6 μήνες οι διατροφικές του ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με δύο γεύματα γάλακτος τη μέρα και τα υπόλοιπα να είναι στερεές τροφές.

Από το μπλέντερ στο πιρούνι

Οι διατροφικές συστάσεις συνεχίζονται και στην υφή των τροφών που δίνουμε στα μωρά.

 Οι αλεσμένες τροφές σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες. Στη συνέχεια προχωράμε στα μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του και να φάει μόνο του.

 Μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών. Η παράταση της πολτοποίησης μετά την ηλικία αυτή έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων μάσησης και κατάποσης των στερεών τροφών μετά τον 1ο χρόνο ζωής, γεγονός που θα δυσκολέψει σημαντικά τη μετάβαση του παιδιού στο φαγητό της υπόλοιπης οικογένειας.

Όταν η οικογένεια ακολουθεί vegetarian ή vegan διατροφή

Σε αυτή την περίπτωση, η επίσημη σύσταση είναι πως το βρέφος θα πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα. Αυτά θα εξασφαλίσουν ότι προσλαμβάνει επαρκείς βιταμίνες Β12 και D, σίδηρο, ψευδάργυρου, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και ασβέστιο. Παράλληλα, το μωρό θα πρέπει να έχει τακτική παιδιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση. «Η ενημέρωση», διαβάζουμε στις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, είναι απαραίτητη ώστε οι γονείς να κατανοήσουν ότι οι δίαιτες αυτές δεν είναι διατροφικά επαρκείς«και έχουν συγκεκριμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του βρέφους, και ως εκ τούτου οι συνέπειες της αποτυχίας να ακολουθήσουν τις συστάσεις για τη διατροφική επάρκεια της δίαιτας του βρέφους είναι σοβαρές».

Οι τροφές που απαγορεύονται τον 1ο χρόνο

Φρέσκο, μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου.

Αλάτι και τρόφιμα που το περιέχουν.

Ζάχαρη και τρόφιμα που την περιέχουν.

Μέλι. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium Botulinum, που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση στο μωρό).

Τσάι και άλλα αφεψήματα.

Ολόκληροι ξηροί καρποί ή ολόκληρα στρογγυλά φρούτα λόγω του κινδύνου πνιγμονής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i