Τα μωρά που θηλάζουν καταλήγουν πιο πλούσια και έξυπνα!

Μια νέα μακροχρόνια έρευνα, με διάρκεια πάνω από 30 χρόνια και με συμμετέχοντες 3,500 παιδιά, αποκαλύπτει πως τα μωρά που θηλάζουν καταλήγουν να πληρώνονται καλύτερα στη δουλειά τους και να έχουν υψηλότερο IQ.

20.03.2015

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Τα μωρά που θηλάζουν καταλήγουν πιο πλούσια και έξυπνα!

Τα μωρά που θηλάζουν για τουλάχιστον 12 μήνες, φαίνεται πως στην ενήλικη ζωή τους καταλήγουν να βγάζουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ παραπάνω από τα μωρά εκείνα που ταΐστηκαν με μπουκάλι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Οι ερευνητές του Wellcome Trust ακολούθησαν 3.500 μωρά από το ξεκίνημα της ζωής τους και κατέγραψαν πόσο διάστημα ξόδεψαν στην εκπαίδευση τους, τις δουλειές που άλλαξαν, το μισθό τους αλλά και το επίπεδο ευφυΐας τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο θηλασμός ήταν καθοριστικός για την επιτυχία των παιδιών. Τα μωρά που θηλάζουν για ένα χρόνο, πέτυχαν πιο υψηλά νούμερα σε τεστ IQ σε σχέση με εκείνα που δεν θήλασαν καθόλου ή θήλασαν για λιγότερο από ένα μήνα.

Ταυτόχρονα, τα μωρά που θήλασαν σπούδασαν στο μέλλον για εννιά μήνες περισσότερο και κέρδισαν 20% περισσότερα χρήματα σε σχέση με το μέσο Βρετανό, βγάζοντας περίπου 500 ευρώ περισσότερο/ μήνα. Μέσα σε μια καριέρα 40 ετών, τα μωρά που θηλάζουν φαίνεται να κερδίζουν συνολικά παραπάνω από 250.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα μωρά που δεν θήλασαν.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε με πειστήρια, τα οφέλη του θηλασμού στην εκπαίδευση, την εξυπνάδα και το εισόδημα σε τέτοιο βάθος χρόνου:

“Τα οφέλη του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ευφυία του παιδιού είναι σαφή χωρίς να ξέρουμε πόσο τα οφέλη αυτά παραπμένουν δυναμικά και στην διάρκεια της ενήλικης ζωής”, τονίζει ο δρ. Bernardo Lessa Horta του Πανεπιστημίου Federal of Pelotas στη Βραζιλία.

“Η έρευνα μας αποδεικνύει για πρώτη φορά πως ο θηλασμός για ικανό χρονικό διάστημα, όχι μόνο βελτιώνει την εξυπνάδα αλλά έχει αντίκτυπο και στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική επιτυχία”, λέει ο ίδιος.

Το κορυφαίο είναι πως τα μωρά που θηλάζουν υπερτερούν σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως το εισόδημα της οικογένειας, την υγεία των γονιών, το βάρος γέννησης και τον τρόπο που τα παιδιά αυτά ήρθαν στον κόσμο: είτε με καισαρική, είτε με φυσιολογικό τοκετό.

Η έρευνα αποδεικνύει πως ακόμα και μικρά διαστήματα θηλασμού, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο παιδί αφού ακόμα και τρεις ή έξι μήνες θηλασμού, επιηρεάζουν το IQ κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς σε σχέση με τα μωρά που μπήκαν στο μπουκάλι μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Περισσότερα από Shape Mama

Best of network

#shapegreece