Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την υγεία των μαστών σου

Οι εξετάσεις και οι ενέργειες που πρέπει να κάνεις για να παραμένεις υγιής, στο πλαίσιο της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Υγεία των μαστών iStock

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού στην Ευρώπη μία στις εννέα γυναίκες θα νοσήσει, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 4.500 γυναίκες. Καθώς δεν υπάρχει τρόπος πρωτογενούς πρόληψης, θα πρέπει να εστιάσουμε όλες στην έγκαιρη διάγνωση ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών μας, ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό μας, καθώς και να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής θωρακίζοντας τον οργανισμό μας.

ΣΩΣΤΉ ΔΙΑΤΡΟΦΉ Θα πρέπει να καταναλώνεις πολλά λαχανικά και φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης, να περιορίσεις το αλκοόλ, καθώς κάποια υποπροϊόντα του μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό σου.

ΤΑΚΤΙΚΉ ΑΣΚΗΣΗ Παρότι όλες γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τον τρόπο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν 150-300 λεπτά αερόβια άσκηση την εβδομάδα και 2 ώρες την εβδομάδα (τουλάχιστον) να ακολουθούν ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης. Ιδανικά, θα έπρεπε να κάνουμε 60 λεπτά άσκηση την ημέρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επίσης, η άσκηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το σωματικό βάρος, έναν από τους βασικούς παράγοντες επικινδυνότητας για διάφορες μορφές καρκίνου. Γενικά, θα πρέπει να προσπαθείς να διατηρείς το βάρος σου σε υγιή επίπεδα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σου. Επομένως, καλό είναι να ρωτήσεις από νωρίς τους συγγενείς σου για να είσαι ενημερωμένη και με τη σειρά σου να ενημερώσεις τον γιατρό σου.

ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ Μπορείς από νωρίς, και χωρίς να διατρέχεις κίνδυνο, να απευθυνθείς σε χειρουργό μαστού ή σε γυναικολόγο με εξειδίκευση στον μαστό, ώστε αφενός να ενημερωθείς σωστά, αφετέρου να σε παρακολουθεί και να σε καθοδηγεί ως προς τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σύμφωνα με τον δρα Θάνο Χαλαζωνίτη, συντονιστή διευθυντή του Ακτινολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.Α. "Αλεξάνδρα", όπως σημειώνεται και στη σελίδα του συλλόγου "Άλμα Ζωής", θα πρέπει:

• Οι γυναίκες άνω των 20 ετών να κάνουν αυτοεξέταση κάθε μήνα.

• Για τις γυναίκες 20-30 ετών προτείνεται να γίνεται ψηλάφηση κάθε 2-3 χρόνια και ετησίως για τις γυναίκες άνω των 30 ετών.

• Άνω των 40 ετών θα πρέπει να γίνεται ψηφιακή μαστογραφία και συμπληρωματικά υπερηχογράφημα σε πυκνούς μαστούς.

• Να γίνεται μαγνητική μαστογραφία σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και σε γυναίκες με εξαιρετικά πυκνούς μαστούς.

ΚΑΙ μαγνητική μαστογραφία

Σύμφωνα με ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, θα πρέπει να κάνουν οι εξής γυναίκες:

• Με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

• Με γονιδιακές μεταλλάξεις (προτείνεται μαγνητική μαστογραφία από νεαρή ηλικία, ήδη από 25-30 ετών).

• Με διάγνωση καρκίνου του μαστού πριν από την ηλικία των 50 ετών.

• Με εξαιρετικά πυκνούς μαστούς.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά"

Πρόκειται για το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου μαστών "Φώφη Γεννηματά", με δικαιούχους όλες τις γυναίκες που έχουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 45 έως 74 ετών.

• Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που είτε έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία.

• Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν στις γυναίκες 50- 69 ετών να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία κάθε 2 χρόνια. Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει εξεταστεί την προηγούμενη χρονιά, δε συνιστάται να εξεταστεί ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι να επαναλάβει την εξέταση, μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

• Οι δικαιούχοι του προγράμματος που έχουν άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν με SMS ή e-mail το παραπεμπτικό τους. Όσες δικαιούχοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ανακτήσουν το παραπεμπτικό με τον ΑΜΚΑ τους στην εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ από το πεδίο "Έλεγχος Δράσης".

• Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) εκδίδει τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά, τα οποία ισχύουν για 1 χρόνο.

• Μπορείς να μάθεις περισσότερα στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr.

ΠΗΓΈΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΎ "ΑΛΜΑ ΖΏΗΣ", ΠΟΥ, ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΈΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Διάβασε επίσης: 

7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις πρόβλημα στο συκώτι

25% των ενηλίκων υποψιάζεται ότι έχει αυτή τη διαταραχή - Εσύ;

Διατροφικά tips για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i