Οι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και όσα ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ να ρωτήσεις (το στήθος, οι κολπικές εκκρίσεις, η κοιλιά, η δυσκοιλιότητα)

Η ζωή στο σπίτι τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, δεν είναι ρόδινη, ειδικά αν δεν φροντίσεις σωστά τον εαυτό σου. Μάθε όσα χρειάζεσαι για τις πρώτες 6 εβδομάδες.

27.04.2018

εχεις διαβασει

Οι 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό και όσα ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ να ρωτήσεις (το στήθος, οι κολπικές εκκρίσεις, η κοιλιά, η δυσκοιλιότητα)

Το κλειδί για να αναρρώσεις από τον τοκετό και να φροντίσεις το νεογέννητό σου είναι να βάλεις στην αναμονή τις ανούσιες δραστηριότητες και να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου. Δες πώς:

Πρώτα πρώτα, αν έκανες καισαρική ή ακόμα κι αν προχώρησες σε φυσιολογικό τοκετό, μην περιμένεις θαύματα με την κοιλιά σου την επόμενη ακριβώς ημέρα. Πολλές μεγάλες σταρ δίνουν μια ψεύτικη εικόνα τέλειου σώματος μετά τη γέννα, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η αλήθεια είναι πως η κοιλιά σου μπορεί αρχικά να πέσει αλλά λίγες ημέρες αργότερα, το πρήξιμο θα επανέλθει. Άλλωστε, το εξωτερικό σημάδι από την καισαρική πρέπει να θυμάσαι πως είναι και εσωτερικό και η πληγή πρέπει να επουλωθεί και εσωτερικά. Όσο για τη φροντίδα που χρειάζεσαι εσύ οι ίδια μετά τον τοκετό;

Μάθε, τα βασικά με αυτό τον οδηγό επιβίωσης ανά εβδομάδα.

1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ανάρρωση από τον τοκετό
Ο τοκετός έχει αντίκτυπο σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματός σου. Ίσως να εκπλαγείς από το μέγεθος του πόνου και της κούρασης που θα νιώθεις. Επίσης, ίσως δε θα αισθάνεσαι πολύ όμορφα με το σώμα σου. Την 1η εβδομάδα, θα αντιμετωπίσεις τις μητρικές συσπάσεις, την έκκριση αίματος από τον κόλπο, την πιθανή συμφόρηση στήθους και μετεγχειρητικό πόνο από την καισαρική – αν έχεις κάνει.

Πώς να φροντίσεις τον εαυτό σου
– Παίρνε παυσίπονα: Εάν ο γιατρός σου έγραψε πιο δυνατά παυσίπονα, ακολούθησε τις οδηγίες. Εκείνος σίγουρα θα σου έχει συνταγογραφήσει σκευάσματα που δε θα βλάψουν το μωρό αν θηλάζεις.
– Πίνε πολύ νερό για να αποφεύγεις τη δυσκοιλιότητα: Εάν έχεις κάνει περινεοτομία, μίλησε με το γιατρό σου για να σου σημειώσει καθαρτικά, ώστε να μειωθεί ο πόνος από τη μετεγχειρητική κίνηση του εντέρου.
– Θήλαζε συχνά για να μη σου συμβεί συμφόρηση του μαστού: Όταν έρχεται το γάλα, συνήθως ανάμεσα στην 3η και 5η μέρα, ίσως να νιώθεις τα στήθη σου φουσκωμένα, πρησμένα και σκληρά. Θήλαζε συχνά και εφάρμοζε παγοκύστες πάνω τους για να ανακουφιστείς.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Best of network

#shapegreece