Fitness στόχος: "Πώς θα τρέξω Μαραθώνιο με τη βοήθεια του Bioiatriki+ Nutrition & Fitness!"

Η Μαρία Τσέτα είναι φοιτήτρια, γυμνάζεται σε όλη της τη ζωή και αποφάσισε να τρέξει στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας.

Βιοϊατρική Τσέτα

Πόσο εύκολο είναι για μία κοπέλα 24 ετών, που γυμνάζεται σε όλη της τη ζωή κάνοντας ρυθμική γυμναστική, μπάσκετ και χορό, να κατακτήσει τον fitness στόχο της που είναι να τρέξει τον Ημιμαραθώνιο; Πολύ εύκολο, εάν έχει προσήλωση στον στόχο της και τα κατάλληλα "εργαλεία" που θα της προσφέρουν ό,τι χρειάζεται για να τον πραγματοποιήσει! Και αυτά θα της τα προσφέρει η νέα επιστημονική ομάδα του Bioiatriki+ που με προσωποποιημένες διατροφικές συμβουλές και με την εργομέτρηση θα δώσει στη Μαρία τις πληροφορίες που χρειάζεται για να βελτιώσει τη φυσική της κατάσταση χωρίς να καταπονήσει τον οργανισμό της.

Μαραθώνιος ή Ημιμαραθώνιος; Την απάντηση θα δώσει η εργομέτρηση

"Όταν άρχισα να συζητώ με την επιστημονική ομάδα Bioiatriki+ είχα στο μυαλό μου να τρέξω τα 21 χλμ του Ημιμαραθωνίου, όμως διαπίστωσα ότι η σωστή προπόνηση και ακόμη περισσότερο η σωστή διατροφή θα μπορούσε να με βοηθήσει να δοκιμάσω ακόμη και τον Κλασικό Μαραθώνιο", ανέφερε ενθουσιασμένη η Μαρία, βγαίνοντας από το γραφείο της Ιωάννας Στεργίου MSc, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Επιστημονική Συνεργάτης Bioiatriki+ Nutrition.

Η αλήθεια είναι ότι η Μαρία έθεσε πολύ σωστά τις βάσεις για την επίτευξη οποιουδήποτε fitness στόχου: Το συνδυασμό της σωστής προπόνησης με τη διατροφή, εφόσον αυτά είναι εξατομικευμένα. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεκινήσει με την εργομέτρηση, και πιο συγκεκριμένα με το εργοσπιρόμετρο, το μηχάνημα που επέλεξε ο Ιωάννης Αρναούτης, MSc, Ph.D, Υπεύθυνος Bioiatriki+,  Εργοφυσιολόγος, Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, για τη Μαρία.

Βιοϊατρική Τσέτα

Τι είναι το εργοσπιρόμετρο

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που αξιολογεί την καρδιοαναπνευστική ικανότητα του ατόμου, δηλαδή την αντοχή του. Είναι ένας σημαντικός δείκτης για αθλητές, για άτομα που έχουν στόχο τους τη σωματική άσκηση, αλλά και επιπλέον για εκείνους που θέλουν να γνωρίζουν μέχρι πού θα πρέπει να φτάσουν. Στην πραγματικότητα, είναι ένα τεστ κοπώσεως για άτομα που θέλουν να ασκούνται. Σου δείχνει τα όριά σου. Μετρά παλμούς, ταχύτητα, αλλά και συγκεκριμένο στόχο, π.χ. καύση λίπους ή για παράδειγμα, ποια είναι η ταχύτητα που πρέπει να αναπτύξεις εάν σκοπεύεις να τρέξεις τον Μαραθώνιο.

Μέσα από την συγκεκριμένη μέτρηση μπορούν να προκύψουν σημαντικές οδηγίες ως "συνταγογραφούμενη άσκηση" αφού μπορεί να υποδείξει σε κάποιον τον τρόπο και τη μέθοδο για να χρησιμοποιήσει την άσκηση ως θεραπεία ή πρόληψη για κάποιο νόσημα, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πρακτικά, η διάρκεια της συγκεκριμένης μέτρησης στο μηχάνημα είναι 8-12 λεπτά, χρειάζεται όμως προθέρμανση και αποθεραπεία, οπότε ο χρόνος φτάνει τα 30΄.

Η εξέταση συμπληρώνεται με την ανάλυση σύστασης σώματος με τη μέθοδο των δερματοπτυχών, μία μέτρηση όπου ουσιαστικά υπολογίζεται η λιπώδης και μυϊκή μάζα.

Βιοϊατρική Τσέτα

Super boost της φυσικής κατάστασης με τη βοήθεια της διατροφής

Μετά την εργομέτρηση, η Μαρία συζήτησε με τη διαιτολόγο η οποία της τόνισε και της εξήγησε τις πτυχές τις σωστής και ισορροπημένης διατροφής για τους ανθρώπους που γυμνάζονται, αλλά που στην πραγματικότητα μας αφορούν όλους!

"Η διαιτολόγος μου εξήγησε πως παρ’ ότι το λίπος και τα κιλά μου είναι μια χαρά για το σώμα μου, χρειάζομαι αύξηση μυϊκής μάζας για να επιτύχω το στόχο μου. Αυτό θα το καταφέρω βάζοντας στο πρόγραμμά μου ασκήσεις με βάρη, αλλά και ασκήσεις όπου θα χρησιμοποιώ το δικό μου βάρος, π.χ. καθίσματα", είπε η Μαρία.

Εκτός από το ατομικό της πρόγραμμα διατροφής, η διαιτολόγος από τη Bioiatriki+ έδωσε στη Μαρία και πιο γενικές διατροφικές συμβουλές για βελτίωση της φυσικής της κατάστασης, τις οποίες μπορούμε όλοι να υιοθετήσουμε:

  • Προσπάθησε να μην αποφεύγεις το πρωινό γεύμα. Ένα πλούσιο πρωινό καθημερινά, σου εξασφαλίζει ενέργεια που θα την χρειαστείς τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης. 

  • Να καταναλώνεις αρκετά υγρά, καθώς και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, όπως τα φρούτα, κατά την διάρκεια της ημέρας για να παραμένεις σε βέλτιστα επίπεδα υδάτωσης. Μπορείς να ελέγχεις τα επίπεδα υδάτωσής σου μέσω του χρώματος των ούρων σου.

  • Πριν από την άσκηση, κατανάλωσε ένα γεύμα ή ένα σνακ χαμηλό σε λιπαρά & φυτικές ίνες (για μείωση της γαστρεντερικής δυσφορίας) και υψηλό σε υδατάνθρακες (για μεγιστοποίηση & διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα). Η ταυτόχρονη κατανάλωση υγρών (~500 ml) θα βοηθήσει στην ενυδάτωσή σου.

  • Μετά την άσκηση, κατανάλωσε ένα σνακ αυξημένο σε υδατάνθρακες κατά την διάρκεια των πρώτων 30 λεπτών και στη συνέχεια ένα μικτό γεύμα αποτελούμενο από υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, για ταχεία αναπλήρωση ενέργειας και αποκατάσταση μυϊκής φθοράς.

  • Η αύξηση των συνολικών ωρών ύπνου (> 8-9 ώρες/ημέρα), ακόμα και με μεσημεριανό ύπνο, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αθλητική απόδοση!

Mάθε περισσότερα και ανακάλυψε πώς μπορεί να βοηθήσει κι εσένα το Bioiatriki+ 

210 6966282

 www.bioiatrikiplus.gr

 contact@bioiatrikiplus.gr

Βιοϊατρική Αμπελοκήπων, 6ος όροφος – Λ. Κηφισίας 132 & Παπαδά, 115 26

βιοϊατρική

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i