Τρεις Ελληνίδες αθλήτριες μιλούν στο Shape για την Ημέρα της Γυναίκας

Η σπουδαία συμβολή των γυναικών στον χώρο του αθλητισμού.

Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή που τιμάται σχεδόν έναν αιώνα. Χρόνο με τον χρόνο, η γυναικεία ενδυνάμωση απόκτα όλο και μεγαλύτερη ισχύ, αποδεικνύοντας πως οι αγώνες για τα ίσα δικαιώματα κατάφεραν να εδραιώσουν βασικές αρχές σεβασμού και επάξιας αντιμετώπισης στα πλαίσια της κοινωνίας. Η 8η ημέρα του Μάρτη είναι αφιερωμένη σε κάθε προσπάθεια εκτίμησης και ανύψωσης των γυναικών με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, με τον αθλητισμό να βρίσκεται σε διακριτή θέση μεταξύ αυτών.

Γυναίκες – αθλήτριες που κατέκτησαν την κορυφή, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τον διαρκή και πειθαρχημένο αγώνα τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, δε δίστασαν ούτε στιγμή να παρατήσουν τον στόχο τους, παρά τα σχόλια "καλοθελητών" για το φύλο τους. Ο γυναικείος αθλητισμός με σταθερά βήματα προς το αισιόδοξο μέλλον, εξακολουθεί να αναδεικνύει αλλά και να αναζητά τη συμμετοχή ταλαντούχων προσωπικοτήτων. Και οι παρακάτω Ελληνίδες αθλήτριες μέσα από το παράδειγμα τους, το επιβεβαιώνουν περισσότερο από ποτέ. Μια σύντομη συνομιλία μαζί τους ήταν αρκετή για να αντιληφθούμε τη σπουδαία συμβολή των γυναικών στον κόσμο του αθλητισμού.

Άννα Ντουντουνάκη, πανευρωπαϊκή και πανελλήνια πρωταθλήτρια κολύμβησης

anna ντουντουνάκη

  • Ποια είναι η ευχή σου για το μέλλον των γυναικών στον αθλητισμό;

- Εύχομαι να υπάρξει πραγματική ισότητα και στον αθλητισμό χωρίς διακρίσεις.

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο άθλημά σου, που πρέπει να ξεπεράσει ο γυναικείος αθλητισμός;

- Νομίζω μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ο συνδυασμός αθλητισμός, εκπαίδευση, εργασία και οικογένεια, που είναι πολύ δύσκολος και δεν υποστηρίζεται, με αποτέλεσμα ο γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα να περιορίζεται στις σχολικές ηλικίες με ελάχιστες εξαιρέσεις.

  • Τι θα έλεγες σε ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημά σου; 

- Θα του έλεγα ότι χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Να συνεχίζει να προσπαθεί, πάρα τις δυσκολίες, να κυνηγάει τους στόχους του.

  • Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να ενισχυθεί η γυναικεία ενδυνάμωση μέσω του αθλητισμού;

- Μέσω του αθλητισμού αποκτώνται οι αρετές της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού, η προσήλωση στο στόχο, η επιμονή, η πίστη στον εαυτό μας και η αυτοπεποίθηση, προστατεύεται και βελτιώνεται η υγεία, σωματική και ψυχική, και ενισχύεται η ολοκλήρωση της γυναικείας προσωπικότητας.

Ευθυμία Γκουλή, παραολυμπιονίκης κολύμβησης

Ευθυμία Γκουλή

  • Ποια είναι η ευχή σου για το μέλλον των γυναικών στον αθλητισμό;

- Εύχομαι να γινόμαστε μέρα με τη μέρα πιο πολλές στον χώρο του αθλητισμού και να είμαστε πιο δυνατές σε όλους τους τομείς. Ψυχικά και σωματικά!

  • Τι θα έλεγες σε ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημά σου; 

- Το άθλημα μου είναι η κολύμβηση. Όπως λέω πάντα θα πρέπει να αγαπήσεις αυτό που θα επιλέξεις είτε είναι η κολύμβηση είτε άλλο άθλημα και να μην αφήσει κανέναν να μειώσει την προσωπικότητα της και τις ικανότητες της.

  • Πιστεύεις ότι μπορεί να ενισχυθεί η γυναικεία ενδυνάμωση μέσω του αθλητισμού;

- Βεβαίως το πιστεύω! Ο αθλητισμός δυναμώνει την προσωπικότητα τον χαρακτήρα και φυσικά σε ανεβάζει ψυχολογικά με την κατάλληλη διαχείριση!

Αλεξάνδρα Αβράμη, χορεύτρια – μπαλαρίνα

Αλεξάνδρα Αβράμη

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο άθλημα σου που πρέπει να ξεπεράσει ο γυναικείος αθλητισμός;

- Ο ανταγωνισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι του χορού και του αθλητισμού. Με τη δημιουργία όμως θετικότητας και ενθάρρυνσης από δασκάλους και συνεργάτες πιστεύω ότι θα βοηθούσαμε πολύ στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης για να ευδοκιμήσουν οι νέοι χορευτές και να στηριχτούν στον εαυτό τους. Τόσο από άποψη τεχνικής όσο και καλλιτεχνικής πλευράς. Είναι σημαντικό λοιπόν οι χορευτές να υποστηρίζονται από όλο το περιβάλλον τους ώστε να έχουν και να χρησιμοποιούν τις δικές τους δυνάμεις στο έπακρο.

  • Τι θα έλεγες σε ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημά σου;

- Πάντα θαύμαζα τη σκληρή δουλειά, τον αυτοέλεγχο, την ομορφιά και την απόλυτη δύναμη ενός χορευτή. Το μπαλέτο είναι μια από τις πιο απαιτητικές τέχνες. Δε φτάνει μόνο το ταλέντο, πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να δουλεύεις σκληρά για αυτό που αγαπάς. Χρειάζεται αμείωτο κόπο και συνεχή προσπάθεια και πείσμα να ξανασηκώνεσαι, όσες φορές κι αν πέσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i