Πώς να τροφοδοτήσεις το σώμα σου πριν και μετά την προπόνηση

Ο εφοδιασμός του οργανισμού με τα κατάλληλα "καύσιμα" είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

προπόνηση Ιstock

Αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα της προπόνησής σου, είναι σημαντικό να τροφοδοτείς σωστά το σώμα σου. Η κατανάλωση των σωστών τροφών πριν και μετά την προπόνηση μπορεί να σε βοηθήσει να αποδώσεις καλύτερα, να ανακάμψεις γρηγορότερα και να επιτύχεις τους στόχους φυσικής σου κατάστασης πιο αποτελεσματικά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να τροφοδοτείς το σώμα σου πριν και μετά την προπόνησή σου:

Πριν την προπόνησή σου

Ενυδάτωση: Πίνε άφθονο νερό πριν την προπόνησή σου για να βεβαιωθείς ότι είσαι σωστά ενυδατωμένη. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποδώσεις καλύτερα και να μειώσεις τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Φάε ένα ισορροπημένο γεύμα: Περίπου 1-2 ώρες πριν την προπόνησή σου, φάε ένα ισορροπημένο γεύμα που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια, η πρωτεΐνη βοηθά στην οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των μυών και τα υγιή λίπη παρέχουν σταθερή ενέργεια. Παραδείγματα καλών γευμάτων πριν την προπόνηση περιλαμβάνουν τοστ ολικής αλέσεως με βούτυρο αμυγδάλου και μπανάνα, ένα smoothie με γιαούρτι και μούρα ή ψητό κοτόπουλο με γλυκοπατάτα και λαχανικά.

Έξυπνο σνακ: Αν δεν έχεις χρόνο ή προτιμάς ένα μικρότερο γεύμα, προτίμησε ένα σνακ που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε λιπαρά και φυτικές ίνες. Οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν μια μπανάνα, ένα κομμάτι τοστ με μαρμελάδα ή μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς.

Μετά την προπόνησή σου 

Ανεφοδιάσου με πρωτεΐνες: Μέσα σε 30 λεπτά από την προπόνησή σου, κατανάλωσε ένα σνακ ή ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό θα βοηθήσει στην επισκευή και την αναδόμηση των μυών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μερικές επιλογές περιλαμβάνουν ένα σέικ πρωτεΐνης, ψητό κοτόπουλο ή ψάρι ή γιαούρτι με φρούτα.

Αναπλήρωσε τους υδατάνθρακες: Εκτός από πρωτεΐνη, θα θέλεις επίσης να αναπληρώσεις τα αποθέματα γλυκογόνου, καταναλώνοντας υδατάνθρακες μετά την προπόνησή σου. Μερικές περιλαμβάνουν ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα ή φρούτα.

Μείνε ενυδατωμένη: Πίνε άφθονο νερό μετά την προπόνησή σου για να αντικαταστήσεις τα υγρά που έχασες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η τροφοδοσία του σώματός πριν και μετά την προπόνηση είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και την αποθεραπεία σου. Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές στη ρουτίνα πριν και μετά την προπόνηση, θα μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης πιο αποτελεσματικά. 

Πρωτεϊνικό shake χωρίς σκόνη πρωτεΐνης, ιδανικό για μεταπροπονητικό σνακ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i