Νάξος: Το ιδανικό νησί για σπορ

Αν ξεκλέψεις λίγες ημέρες άδειας μέσα στο φθινόπωρο, η πανέμορφη Νάξος θα σε αποζημιώσει, καθώς είναι χορταστική σε βόλτες και αξιοθέατα και ενδείκνυται για επαφή με τη φύση, ατέλειωτη δράση και πολλαπλές ευκαιρίες για άσκηση.

σπορ

Αν είσαι fan των θαλάσσιων σπορ, της πεζοπορίας, της ποδηλασίας ή της εξερεύνησης, τα όμορφα ορεινά χωριά του νησιού της Νάξου και οι φιλόξενοι κάτοικοί του είναι εδώ και σε περιμένουν.

Υπέροχα νερά για κολύμπι 

Το πιο πιθανό είναι ότι ο καλοκαιρινός καιρός, με ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη, μέχρι τα μέσα προς τέλη Οκτώβρη καλά κρατεί. Άδραξε την ευκαιρία τώρα που οι παραλίες δεν είναι πια γεμάτες κόσμο και απόλαυσε αμέριμνη το κολύμπι σου σε μέρη όπως ο Άγιος Προκόπης, η Αγία Άννα, ο Πάνορμος, το Καστράκι, η Χαβάη, ο Απόλλωνας.

Ο παράδεισος των surfers 

Αν αγαπάς τα θαλάσσια σπορ, ξέρεις ήδη ότι το νησί αποτελεί έναν μικρό παράδεισο και κορυφαίο προορισμό για windsurfing και kitesurfing. Για kitesurfing θα πας στη Μικρή Βίγλα, ενώ για windsurfing στην Αγιασσό, στον Αμμίτη και στην παραλία του Αϊ-Γιώργη. Στη Μικρή Βίγλα, στον Αϊ-Γιώργη και στην Πλάκα θα βρεις
οργανωμένα αθλητικά κέντρα για τον εξοπλισμό σου αλλά και για μαθήματα με έμπειρους προπονητές.

Στον μαγικό κόσμο του βυθού 

Μοναδικής ομορφιάς θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και εντυπωσιακά ναυάγια αποκαλύπτονται μπροστά στη... μάσκα σου καθώς βουτάς στον βυθό της Νάξου. Αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία του diving, η απόδρασή σου στη Νάξο σού δίνει την τέλεια αφορμή, καθώς φιλοξενεί εκπληκτικά υποβρύχια οικοσυστήματα. Απευθύνσου σε ένα οργανωμένο καταδυτικό κέντρο και ανακάλυψε βραχονησίδες, υφάλους αλλά και ναυάγια, όπως αυτό του μαχητικού - βομβαρδιστικού αεροσκάφους Bristol Βeaufighter έξω από το ακρωτήριο Κουρούπα. 

Απολαυστική πεζοπορία και ποδηλασία σε μαγευτικά τοπία 

Επτά σηματοδοτημένα μονοπάτια πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος και πέντε υπέροχες διαδρομές με ποδήλατο σου δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσεις τη ναξιώτικη ενδοχώρα και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, όπως το όρος Ζας (το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων), ένα πανόραμα από βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία, τον ναό της Δήμητρας. Αν σου αρέσει να ανακαλύπτεις έναν τόπο βήμα βήμα και παράλληλα να ωφελείσαι από τα θετικά της πεζοπορίας, έχεις έρθει στο κατάλληλο μέρος. Ο Δήμος Νάξου οργανώνει ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, αλλά φυσικά μπορείς να εξερευνήσεις τα μοναδικής ομορφιάς ναξιώτικα χωριά (Απείρανθος, Φιλώτι, Κόρωνος, Κυνίδαρος) στον δικό σου ρυθμό.

Εναλλακτικός τουρισμός και ευζωία 

• Αν θέλεις να βιώσεις μια διαφορετική εμπειρία σύνδεσης με τη φύση και τη λαογραφία, τον Σεπτέμβριο μπορείς να παρακολουθήσεις την πορεία των σταφυλιών, από το παραδοσιακό πατητήρι μέχρι τα χειροποίητα ξύλινα βαρέλια. Ποιος είπε ότι το πάτημα των σταφυλιών δεν είναι ένας καλός και παράλληλα διασκεδαστικός τρόπος να ασκηθείς;

• Το δε "ρακιντζό", που γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου, έχει σχέση με την παραδοσιακή παρασκευή της ρακής αλλά και τη συγκομιδή της ελιάς τον Νοέμβριο.

• Αν πετύχεις την πολιτιστική εκδήλωση "Μια βραδιά κάτω από την ελιά", στο μεσαιωνικό Κτήμα Κάμπονες, μην τη χάσεις! Θα απολαύσεις ένα πολιτιστικό event μαζί με γευσιγνωσία, σε ένα ορεινό κτήμα, χωρίς ηλεκτρισμό, μόνο με τη συντροφιά των αστεριών.

Info: 

*Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση 429,79 τ.χλμ. Απέχει 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά.

*Πρωτεύουσα της Νάξου είναι η Χώρα (Νάξος), με 7.070 κατοίκους. Κατά την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί. Αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, στον οποίο και αποδίδεται το όνομα του νησιού. Υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού.

*Το νησί είναι γνωστό ως πηγή σμύριδας, ενός πετρώματος πλούσιου σε κορούνδιο, το οποίο μέχρι τη σύγχρονη εποχή ήταν ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λειαντικά.

*Οι κάτοικοί της επίσημα λέγονται Νάξιοι/Ναξίες, ενώ στην καθομιλουμένη συνηθίζονται τα (Ν)αξ(ι)ώτες/(Ν)αξ(ι)ώτισσες.

*To πιο γνωστό αξιοθέατο του νησιού είναι η περίφημη Πορτάρα. Πρόκειται για τα  ερείπια του αρχαϊκού ναού τουΑπόλλωνα, του οποίου σώζεται η τεράστια πύλη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i